Петролът поскъпва заради новия източник на напрежение в Близкия изток

Междувременно Американският петролен институт, подкрепян от индустрията, съобщи за малко увеличение на запасите от суров петрол в САЩ, но за спад в ключовия хъб Кушинг, Оклахома

09:30 | 18 януари 2024
Обновен: 09:36 | 18 януари 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът поскъпна, тъй като двойните инциденти в Близкия изток подчертаха бързото нарастване на напрежението в региона, което вече затрудни световния транспорт и може да доведе до прекъсване на производството на суров петрол.

Суровият петрол сорт Brent поскъпна над 78 долара за барел, а американският West Texas Intermediate надхвърли 73 долара. В Йемен САЩ удариха повече от дузина ракетни установки на хутите поради многократните нападения на подкрепяната от Техеран групировка срещу корабоплаването. Пакистан пък нанесе удари срещу групировка в Иран.

Широко наблюдаваните времеви диапазони показват, че условията се затягат. Тримесечният спред на сорта Brent се разшири до почти 1 долар за барел в условията на обратно контанго, бичи модел, при който цените за незабавна доставка са с по-висока премия от тези, които са с по-дълги срокове за доставка. За сравнение, преди месец той беше 33 цента в условията на контанго, което е противоположната структура.

През първите седмици на годината суровия петрол беше подложен на натиск от ескалиращата криза в Близкия изток, както и от опасенията, че ръстът на търсенето ще се забави през тази година, а Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-късно, отколкото се очакваше. Търговците оценяват и въздействието на съкращаването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори.

Кризата в Йемен прекъсна транзитните преминавания през Червено море и Суецкия канал, като затрудни търговските потоци, тъй като корабите избягват района и избират по-дълги, алтернативни маршрути. Администрацията на Байдън ще включи отново хутите в списъка на терористите. Групата твърди, че действа в подкрепа на „Хамас“, който се сражава с Израел.

Междувременно Американският петролен институт, подкрепян от индустрията, съобщи за малко увеличение на запасите от суров петрол в САЩ, но за спад в ключовия хъб Кушинг, Оклахома. В същото време той отбеляза увеличение на запасите от бензин и дестилати. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в четвъртък.

Преди тези данни Международната агенция по енергетика ще публикува месечната си пазарна снимка, която ще даде представа за очакваните баланси през следващите тримесечия. В сряда ОПЕК прогнозира, че търсенето на петрол в световен мащаб ще продължи да нараства силно през следващата година и ще надхвърли ръста на предлагането.