ЕС се е съобразил с исканията на Италия във фискалния пакт

Финансовите ръководители на ЕС прекратиха месеци на спорове относно фискалната строгост по-рано този месец, за да се споразумеят за нови правила за дълга и инвестициите

18:00 | 31 декември 2023
Автор: Джерол Колтен
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последният пакт на Европейския съюз за ограничаване на дълга и определяне на възможностите за инвестиране в ключови сектори съдържа редица искания, отправени от Италия, заяви министърът на финансите Джанкарло Джорджети в интервю за Il Sole 24 Ore.

Пактът съдържа компромиси и удължен период на приспособяване "точно както поиска Италия", казва Джорджети в интервюто, публикувано в неделя. Това ще продължи, докато страната управлява промените в спорния си "супербонус" - програма за данъчни облекчения за обновяване на жилища, която струва милиарди евро.

"Случайно ли е, че новият Пакт за стабилност призовава за намаляване на съотношението на дълга към БВП с 1% едва след 2027 г., когато Италия ще може да направи това, след като се е освободила от по-голямата част от наследството на "супербонуса"?", каза Джорджети.

Финансовите ръководители на ЕС прекратиха месеци на спорове относно фискалната строгост по-рано този месец, за да се споразумеят за нови правила за дълга и инвестициите. Усилията за изработване на нова рамка разкриха различията между настоятелно настроените страни, водени от Германия, и тези, водени от Франция и Италия, които са загрижени за необходимостта от финансиране на отбранителната и цифровата индустрия.

Като пореден израз на напрежението Рим впоследствие отхвърли ратификацията на европейския спасителен фонд, с което се проточи сблъсъкът с партньорите в блока, който изолира Италия.

Джорджети говори пред Sole, след като италианският парламент одобри окончателно бюджета на министър-председателя Джорджия Мелони за следващата година, което е победа за коалиционното правителство след споровете в края на годината относно финансовите политики.

През 2024 г. Мелони ще влезе в длъжност, след като е избегнала заплахата от понижаване на рейтинга на дълга на страната до "боклук" и след като разликата между доходността на германските и италианските облигации е близо до най-ниското ниво от встъпването ѝ в длъжност.

Италия също така избегна порицание от Европейската комисия за разхлабване на фискалната си позиция, въпреки че допълнителните разходи означаваха, че дефицитът ѝ като процент от брутния вътрешен продукт няма да падне под лимита на ЕС до 2026 г. - една година по-късно от планираното.

Въпреки че Рим намалява размера на супербонуса, остават "много важни стимули", каза Джорджети. Въпреки че програмата е дала тласък на икономиката, според него тя е подкопала публичните финанси.

Първоначалната програма, въведена след пандемията, използваше данъчни облекчения, за да позволи на италианците да възстановят разходите си за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.