Отстраненият основател на Binance е забогатял с $25 милиарда през 2023 г.

Към края на годината, в която биткойнът се възстанови с повече от 160% след пазарния срив през 2022 г., Джао оглави списъка на криптопредприемачите, чието прогнозно нетно състояние нарасна през 2023 г.

18:00 | 26 декември 2023
Автор: Олга Кариф
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Той може да влезе в затвора през следващата година, след като през ноември се призна за виновен по обвинения в престъпления в САЩ, но през 2023 г. се появи положителна новина за бившия член на Binance Holdings Ltd. Чанпън Джао: през тази година богатството му се е увеличило с почти 25 млрд. долара.

Към края на годината, в която биткойнът се възстанови с повече от 160% след пазарния срив през 2022 г., Джао оглави списъка на криптопредприемачите, чието прогнозно нетно състояние нарасна през 2023 г., според индекса на милиардерите на Bloomberg. Coinbase Global Inc. главен изпълнителен директор Брайън Армстронг и братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос също възстановиха състоянието си с милиарди долари.

"Инвестициите в криптовалути не са за хора със слаби сърца; трябва да сте подготвени за грандиозните възходи и падения", казва Кембъл Харви, професор по финанси в университета Дюк, който изучава пазарите на цифрови активи. "Има причина тези инвеститори да са милиардери и тя не е късмет. Те не се изкушават да се откажат от авоарите си при спад на пазарите. Те вярват в дългосрочните възможности, които това пространство предлага."

Ръстът на богатството на Джао, който се представя с инициалите си CZ, е повече от пет пъти по-голям от глобите в размер на 4,3 млрд. долара, които Binance се съгласи да плати на американските власти. Състоянието му, което в момента се оценява на над 37 млрд. долара, се дължи на контролния му пакет акции в Binance, най-голямата криптоборса в света, която той е основал. Въпреки че Binance загуби известен пазарен дял през тази година, борсата се възползва от увеличението на обемите на търговия, което съпътстваше възстановяването на криптопазарите. Джао, който не отговори на искането за коментар за тази история, също така притежава някои биткойни и собствената монета на Binance, BNB, въпреки че тези авоари не са включени в индекса на милиардерите.

През ноември той и Binance се признаха за виновни за нарушения на правилата за борба с изпирането на пари и американските санкции в рамките на широкообхватно споразумение със САЩ, което позволява на криптоборсата да продължи да работи. Джао също така се съгласи да плати лично глоба от 50 млн. долара в рамките на споразумението, което изисква от него да се оттегли от поста главен изпълнителен директор, но му позволява да запази дела си в собствеността на борсата.

Джао го грозят до 10 години затвор, но се очаква да получи не повече от 18 месеца по силата на споразумение, което изглежда го е спасило от суровите наказания, с които са се сблъсквали други видни криптопрестъпници. Министерството на правосъдието все още не е разкрило каква продължителност на срока ще поиска. В края на ноември федерален съдия в Сиатъл постанови, че Джао засега не може да се върне в дома си в Обединените арабски емирства. Произнасянето на присъдата на Джао е насрочено за 23-ти февруари.

Богатството на Джао все още е далеч от пика си от близо 97 млрд. долара в началото на 2022 г. и дори е намаляло от най-високата си стойност от 50,4 млрд. долара през юли, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Джао не е единственият милиардер, който се възползва от крипто възстановяването през 2023 г., което беше подхранвано отчасти от споразумението с Binance, което премахна надвисналата тежест на пазара, както и от оптимизма, че САЩ най-накрая ще одобрят борсово търгуваните фондове, които инвестират директно в Биткойн.


Ето и някои от другите големи криптопечеливши през, изминаващата 2023 г:

  • Coinbase Global Inc. Богатството на главния изпълнителен директор Брайън Армстронг се е увеличило с 5,8 млрд. долара от началото на годината до 7,2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Акциите на Coinbase са поскъпнали с почти 400% досега през тази година, а Армстронг е изчислен като притежател на около 16% дял във фирмата. Армстронг не е отговорил на искането за коментар.
  • Според индекса на милиардерите на Bloomberg богатството на съоснователя на Coinbase Фред Ерсам ще нарасне с 1,8 млрд. долара през 2023 г. и ще достигне общо около 2,5 млрд. долара. Смята се, че той притежава около 5% от Coinbase. През юни Комисията по ценните книжа и борсите заведе дело срещу Coinbase за това, че е работила като нерегистрирана борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция. Coinbase се бори с делото в съда. Ерсам не отговори на искането за коментар.
  • Тайлър и Камерън Уинкълвос, които са съоснователи на криптообмена Gemini Trust и са натрупали милиони биткойни, са увеличили богатството си с по 1,4 млрд. долара тази година до 2,7 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Gemini е вкопчена в продължила месеци наред битка с криптозаемодателя Genesis и неговата компания майка Digital Currency Group за съвместна програма за криптозаеми. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) твърди, че т.нар. програма Earn представлява нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа. Тайлър Уинкълвос описа съдебния иск като равнозначен на " фабричен билет за паркиране". Главният прокурор на Ню Йорк заведе дело срещу Gemini и DCG за предполагаема измама на клиенти за 1,1 млрд. долара. DCG заяви, че ще се бори с обвиненията на щата, докато Gemini заяви, че не е съгласна с решението на AG да съди борсата. Братята близнаци не са отговорили на исканията за коментар.
  • Богатството на основателя на DCG Бари Силбърт нарасна с 1,5 млрд. долара тази година и се оценява на 2 млрд. долара. През изминалата година DCG продаваше или закриваше предприятия след обявяването на фалит на дъщерното дружество Genesis през януари. Силбърт отказва коментар за тази статия.
  • От друга страна, бившият главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрид, който е осъден за масивна измама, е с приблизително нетно състояние, което се задържа на 0 долара, след като през март миналата година достигна връх от 25,9 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index.