Повечето служители на OpenAI заплашват да напуснат, ако Алтман не се върне

По-голямата част от служителите на OpenAI подписаха отворено писмо, в което заплашват да подадат оставка, ако отстраненият ръководител Сам Алтман не бъде възстановен на работа

19:05 | 20 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По-голямата част от служителите на OpenAI подписаха отворено писмо, в което заплашват да подадат оставка, ако отстраненият ръководител Сам Алтман не бъде възстановен на работа, тъй като служителите на производителя на ChatGPT се бунтуват срещу управителния съвет, пишат Мадхумита Мурджия и Джордж Хамонд за Financial Times.

Писмото, видяно от Financial Times и подписано от повече от 500 от 770-те служители на OpenAI, гласи: "Не сме в състояние да работим за или с хора, на които им липсва компетентност, преценка и грижа за нашата мисия и служители". Подписалите добавят, че могат да подадат оставка и да отидат да работят за Алтман в новосъздадено дъщерно дружество на Microsoft.

Сред подписалите е и съоснователят Иля Суцкевер, членът на управителния съвет, който съобщи на Алтман, че е уволнен миналата седмица.

В неделя Microsoft обяви, че е наела Алтман и колегата му съосновател на OpenAI Грег Брокман да ръководят екип, провеждащ изследвания в областта на изкуствения интелект, дни след като двамата бяха изхвърлени от OpenAI.

В понеделник главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви в платформата X (преди позната като twitter), че Алтман и Брокман "заедно с колегите си ще се присъединят към Microsoft, за да ръководят нов изследователски екип за усъвършенстван изкуствен интелект".

"Очакваме с нетърпение да действаме бързо, за да им предоставим ресурсите, необходими за техния успех", добави той.

В понеделник Алтман сподели публикацията на Надела, като добави: "Мисията продължава."

В писмото на служителите се обвинява управителният съвет, че е "неспособен да надзирава OpenAI", като се добавя: "Microsoft ни увери, че има позиции за всички служители на OpenAI в това ново дъщерно дружество, ако решим да се присъединим.

"Ще предприемем тази стъпка в най-скоро време, освен ако всички настоящи членове на управителния съвет не подадат оставка и управителният съвет не назначи двама нови водещи независими директори, като (бившия шеф на Salesforce) Брет Тейлър и американския политик и бивш член на управителния съвет на OpenAI) Уил Хърд, и не възстанови на работа Сам Алтман и Грег Брокман."

Цената на акциите на Microsoft се повиши с 1,7% по време на предварителната пазарна търговия в понеделник, възстановявайки се от подобен спад в петък след обявяването на уволнението на Алтман.

Този ход следва драматичния уикенд, в който Алтман бе внезапно уволнен от OpenAI от борда на компанията в петък. Впоследствие той и Брокман, който напусна скоро след това, водиха преговори да се присъединят отново към OpenAI, но те пропаднаха късно в неделя.

Точната причина за отстраняването на Алтман остава неясна. Според запознати уволнението му е породено от опасения относно ангажираността му с мисията на OpenAI за осигуряване на безопасен и полезен изкуствен интелект.

Лице, пряко запознато с решението на борда, заяви, че е станало "невъзможно да се контролира" съоснователят.

"Не е имало един голям проблем", допълва човекът. "Бордът стигна до момента, в който не можеше да повярва на това, което Сам им казваше."

В понеделник Суцкевер, който и преди е писал за потенциалните опасности от изкуствения интелект, написа в X: "Дълбоко съжалявам за участието си в действията на борда. Никога не съм имал намерение да навредя на OpenAI. Обичам всичко, което изградихме заедно, и ще направя всичко възможно, за да обединя компанията".

През уикенда служителите на OpenAI се обединиха зад Алтман, а водещи инвеститори в компанията, включително Microsoft и водещи фирми за рисков капитал като Thrive Capital и Khosla Ventures, проучиха възможността за възстановяването му на предишната му длъжност.

В неделя управителният съвет на OpenAI обяви Емет Шиър, съосновател на услугата за видео стрийминг Twitch, за временен главен изпълнителен директор.

Шиърър, който публично се застъпва за по-бавно внедряване на изкуствения интелект, написа в понеделник в X: "Приех тази работа, защото вярвам, че OpenAI е една от най-важните компании, съществуващи в момента.

"Преди да постъпя на работа, проверих какви са мотивите за промяната", добави той. "Управителният съвет "не" отстрани Сам заради някакво конкретно несъгласие по отношение на безопасността, мотивите им бяха напълно различни от това. Не съм достатъчно луд, за да поема тази работа без подкрепата на борда за комерсиализиране на нашите страхотни модели".

В рамките на няколко часа след назначаването на Шиър Надела обяви, че Microsoft се е насочил към наемането на Алтман и Брокман, а стотици служители на OpenAI заплашиха, че ще напуснат.

Microsoft, основният поддръжник на OpenAI, ще "остане ангажиран с партньорството си с OpenAI и има доверие в нашата продуктова пътна карта, в способността ни да продължим да правим иновации", пише Надела.

Той добави, че очаква с нетърпение "да се запознае с Емет Шиър и новия ръководен екип на OpenAI и да работи с тях".

Въпреки това, в знак на очевиден бунт на служителите в компанията, видни ръководители на OpenAI бяха сред служителите, които написаха в Twitter "OpenAI е нищо без своите хора" в неделя вечер и понеделник сутринта.

Сред тях са главният технологичен директор Мира Мурати, която беше временно назначена за главен изпълнителен директор веднага след уволнението на Алтман, главният оперативен директор Брад Лайткап и главният стратегически директор Джейсън Куон.

Ръководителят на Microsoft играе все по-важна роля в разработването и търговското внедряване на инструменти за изкуствен интелект в годината, която беше революционна за технологията.

Неговата компания е ангажирала повече от 10 млрд. долара под формата на капиталови и инфраструктурни кредити за OpenAI - макар че не целият този капитал е усвоен - и Microsoft е вградила мощните генеративни инструменти за изкуствен интелект на OpenAI в своя софтуер.

По-рано този месец Алтман заяви в интервю за Financial Times, че планира да привлече допълнителни инвестиции от сиатълския гигант извън предишния транш пари, като заяви, че има "страхотен партньор" в лицето на Microsoft.

С наемането на двама съоснователи на OpenAI, които имат широки и отдадени последователи сред персонала, Microsoft вероятно ще спечели предимство пред конкурентите, които се опитват да привлекат талантливи изследователи и инженери по изкуствен интелект от OpenAI.

През уикенда редица служители на OpenAI изразиха тревогата си от курса на компанията, като някои от тях обявиха плановете си да напуснат.