Microsoft наема бившия шеф на OpenAI Сам Алтман

След напускането на OpenAI Алтман и Брокман ще водят нов вътрешен екип за AI в Microsoft

11:18 | 20 ноември 2023
Обновен: 11:35 | 20 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft Corp. каза, че Сам Алтман ще ръководи новия вътрешен екип за изкуствен интелект на разработчика на софтуер, след като съоснователят на OpenAI беше изгонен от стартъпа си миналата седмица.

Грег Брокман, член на борда на OpenAI и съосновател, който също напусна компанията миналата седмица, ще се присъедини към Алтман в Microsoft и Microsoft ще действа „бързо, за да им осигури ресурсите, необходими за техния успех“, каза главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела в публикация в LinkedIn рано в понеделник.

„Ние оставаме ангажирани с нашето партньорство с OpenAI и имаме доверие в нашата продуктова пътна карта, нашата способност да продължим да правим иновации с всичко, което обявихме на Microsoft Ignite, и в продължаването на подкрепата на нашите клиенти и партньори“, каза Надела в публикацията.

Алтман споделяше публикацията на Надела в понеделник в социалните мрежи, добавяйки: „мисията продължава“.

Ходът следва драматичен уикенд, в който Алтман беше внезапно уволнен от OpenAI от борда на компанията в петък. Той и Брокман, който напусна скоро след това, впоследствие преговаряха да се присъединят отново към OpenAI, но разговорите пропаднаха късно в неделя.

Служителите на OpenAI се обединиха зад Алтман през уикенда, докато водещи инвеститори в компанията, включително Microsoft и водещи рискови фирми като Thrive Capital и Khosla Ventures, проучваха възможността да го върнат на предишната му роля.

Но в неделя бордът на OpenAI вместо това обяви Емет Шиър за временен главен изпълнителен директор и след няколко часа Надела обяви, че Microsoft наема Алтман и Брокман.

Надела коментира, че очаква с нетърпение „да се запознае с Емет Шиър и новия ръководен екип на OpenAI и да работи с тях“.

Ръководителят на Microsoft пое все по-важна роля в разработването и комерсиалното внедряване на инструменти за изкуствен интелект в годината, която беше пробив за технологията.

Неговата компания е отделила над 10 милиарда долара капиталови и инфраструктурни кредити за OpenAI – въпреки че не целият този капитал е използван – и Microsoft е вградила мощните генеративни AI инструменти на OpenAI в своя софтуер.

По-рано този месец Алтман каза в интервю пред FT, че планира да набере допълнителни инвестиции от гиганта в Сиатъл извън предишния транш пари, като каза, че има „страхотен партньор“ в лицето на Microsoft.

Когато OpenAI обяви, че Алтман е уволнен в петък, акциите на Microsoft паднаха с почти 2 процента. Те обърнаха курса и се покачиха с цели 2,7% в предпазарната търговия в понеделник след съобщението на Надела.

Чрез наемането на двама съоснователи на OpenAI, които имат широки и всеотдайни последователи сред персонала, Microsoft вероятно ще спечели надмощие над съперниците, които вече се опитват да привлекат талантливи изследователи и инженери на AI от OpenAI.

Редица служители на OpenAI изразиха безпокойство от курса, който тяхната компания беше поела през уикенда, като някои обявиха незабавни планове да напуснат компанията в резултат на това.

Все още не е ясно кой или колко бивши служители на OpenAI могат да се присъединят към Microsoft - Надела каза, че колеги на Алтман и Брокман ще ги последват - нито как Microsoft ще балансира текущия си ангажимент към OpenAI срещу собствената си нова група за AI, ръководена от Алтман. Надела предложи LinkedIn и GitHub като примери за бизнеси, притежавани от Microsoft, които работят с „независими идентичности и култури“ и собствен главен изпълнителен директор.

Microsoft работи повече от 20 години върху собствените си изследвания на AI. Нейният ход да разчита в голяма степен на технологията OpenAI и да предостави на тази компания огромни изчислителни ресурси, в някои случаи над тези за вътрешни проекти, предизвика известно напрежение с онези, които работят вътрешно върху AI. Въпреки че някои дългогодишни служители на Microsoft AI напуснаха компанията, преместването на Алтман и Брокман в Microsoft може да предизвика допълнително смущение.