Microsoft и инвеститорите призовават борда на OpenAI да върне Алтман

Алтман бил готов да се върне в компанията, но ще поиска промени в начина на управление

13:30 | 19 ноември 2023
Обновен: 14:29 | 20 ноември 2023
Автор: Емили Чанг, Ашли Ванс, Ед Лъдлоу, Дина Бас
OpenAI организира първата си конференция за разработчици. Сатя Надела, вдясно, говори на сцената със Сам Алтман по време на събитието OpenAI DevDay на 6 ноември
OpenAI организира първата си конференция за разработчици. Сатя Надела, вдясно, говори на сцената със Сам Алтман по време на събитието OpenAI DevDay на 6 ноември

Най-големите инвеститори на OpenAI настояват компанията да възстанови Сам Алтман на поста главен изпълнителен директор след зашеметяващото решение на борда да го уволни в петък, твърдят хора, запознати с въпроса. 

Microsoft Corp., най-големият спонсор на стартъпа с дял от над 10 млрд. долара, работи с инвеститори, сред които Thrive Capital и Tiger Global Management, за връщането на Алтман, казват хората, които са поискали да останат анонимни, тъй като става дума за лична информация. 

Като част от усилията за възстановяване на главния изпълнителен директор, инвеститорите настояват и за смяна на настоящия управителен съвет, казаха хората. Директорите са обмисляли да се оттеглят, въпреки че в момента се въздържат от подобен ход, казаха хората. Ситуацията е променлива и окончателните планове не са определени. Ако бордът се оттегли, инвеститорите преглеждат списък с възможни нови директори. Един от кандидатите е Брет Тейлър, бивш съизпълнителен директор на Salesforce Inc.

Бордът на директорите на OpenAI беше подложен на силна критика заради решението си да отстрани Алтман, което беше изненада както за инвеститорите, така и за самия Алтман. През годините той настояваше усилено за превръщането на компанията от организация с нестопанска цел в успешен търговски бизнес и беше движещата сила на новите инструменти, които революционизираха начина, по който хората изпълняват задачи - от домашната работа до програмирането. Отстраняването му не се хареса на фирмите, които подкрепиха OpenAI.

Thrive, от която се очакваше да проведе търгово предложение за акции на служителите, все още не е превела парите и е дала ясно да се разбере на OpenAI, че напускането на Алтман ще се отрази на действията ѝ. Thrive, най-големият инвеститор в OpenAI, освен Microsoft, работи за възстановяването на Altman и на Грег Брокман, президент на стартъпа, който напусна в петък в знак на протест. 

Някои от хората твърдят, че Алтман е готов да се върне в компанията. Според тях обаче, ако се върне, той ще поиска промени в начина на управление на компанията. 

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се е свързал с Алтман и е обещал да го подкрепи в следващите му стъпки, казаха хората. Според запознати с положението Надела е бил изненадан от решението на борда. 

Представители на базираната в Сан Франциско OpenAI и на базираната в Редмънд, Вашингтон, Microsoft отказаха коментар. Thrive и Tiger Global отказаха да коментират. Тейлър не отговори на молбата за коментар. 

Няколко служители, включително съоснователят на OpenAI Брокман, напуснаха компанията в знак на протест след отстраняването на Алтман. Вероятно е оставките да продължат, казват хората. 

OpenAI е оптимистично настроена, че може да върне обратно Алтман, Брокман и други ключови служители, които са напуснали, съобщи Information, като се позова на служебна бележка от събота вечерта от главния стратегически директор Джейсън Куон. Куон заяви, че ръководителите на компанията ще могат да информират персонала до средата на сутринта в неделя. 

Ако не се върне, Алтман обмисля да стартира ново предприятие, вероятно с бивши служители на OpenAI, според няколко души. В изявление в X, бивш Twitter, инвеститорът в рисков капитал Винод Кхосла заяви, че неговата фирма иска Алтман "да се върне в OpenAI, но ще го подкрепи във всичко, което прави след това".

По-рано Forbes и The Verge съобщиха някои подробности за кампанията за възстановяване на Алтман.

В бележка до персонала на OpenAI в събота главният оперативен директор Брад Лайткап заяви, че отстраняването на Алтман "не е направено в отговор на злоупотреби" или на финансови практики или практики за безопасност на компанията.

Той каза, че решението за освобождаването на Алтман е "изненадало всички ни" и че оттогава е разговарял с борда на директорите, за да разбере по-добре решението му, се казва в бележката, която е видяна от Bloomberg.

"Това беше срив в комуникацията между Сам и борда", пише Лайткап и добавя, че Microsoft "остава напълно ангажиран" като инвеститор.