Бордът на OpenAI избра бившия CEO на Twitch Шиър за наследник на Алтман

Временият шеф на OpenAI опитваше да наеме отново Алтман, Брокман след напускането им

08:01 | 20 ноември 2023
Обновен: 08:03 | 20 ноември 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бордът на OpenAI нае Емет Шиър, бивш CEO на Twitch, като главен изпълнителен директор, отхвърляйки призивите на инвеститорите да възстанови отстранения Сам Алтман, според хора, запознати с въпроса.

Шиър се оттегли като главен изпълнителен директор на сайта за стрийминг на игри Twitch на Amazon.com Inc. по-рано тази година.

Членовете на управителния съвет на OpenAI търсиха главен изпълнителен директор, който да наследи Алтман в остър упрек към инвеститорите, водени от Microsoft Corp. и Thrive Capital, които призоваха управителния съвет да се оттегли и искаха Алтман да бъде възстановен.

Членовете на борда на базираната в Сан Франциско OpenAI са се свързали с най-малко двама видни ръководители в технологичната индустрия с надеждата, че един от тях ще поеме ролята, каза човекът, който поиска анонимност, разкривайки частни предложения.

Временният главен изпълнителен директор на OpenAI Мира Мурати планираше да наеме отново своя отстранен предшественик Сам Aлтман и бившия президент Грег Брокман в длъжност, която все още не е финализирана, според източници на Bloomberg с пряка информация по въпроса.

Мурати, която беше назначена в петък, след като бордът уволни Алтман, преговаря с Адам Д'Анджело, главен изпълнителен директор на Quora Inc., който действа като представител на борда на OpenAI, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като преговорите са частни и остават силно променливи. Брокман, който също беше член на борда, напусна в знак на протест часове след напускането на Алтман.

Въпреки че Мурати работи за връщането на Алтман и Брокман, членовете на борда на OpenAI също се стремяха да наемат свой собствен главен изпълнителен директор, който да наследи Алтман, каза човек, който е пряко запознат с търсенето. Избирането на друг главен изпълнителен директор би дошло като язвителен упрек към инвеститорите, водени от Microsoft Corp. и Thrive Capital, които призоваха борда да се оттегли и искат Алтман да бъде върнат на поста.

Паралелните усилия – едно за възстановяване на Алтман и друго за посочване на неговия наследник – подчертават дълбоките разделения в OpenAI, разработчика на популярния чатбот ChatGPT. Алтман беше лишен от ролите си на CEO и директор от членове на борда, водени от главния учен на OpenAI Иля Сутскевер. Алтман „не беше постоянно откровен в комуникацията си с борда“, каза бордът.

Алтман, който оглави усилията за трансформиране на OpenAI от организация с нестопанска цел в търговски жизнеспособен бизнес, се сблъска с членовете на борда, които бяха загрижени, че той действа твърде бързо, без достатъчно загриженост за последиците за безопасността на технология, която, оставена без контрол, може да създаде съдържание, способно на вреди на обществото. В изявление през уикенда главният оперативен директор на OpenAI Брад Лайткап каза, че безопасността не е основната причина бордът да уволни Алтман и приписа това на „срив в комуникациите“.

Инвеститорите почти не бяха предупредени, че Алтман ще бъде принуден да напусне и се възмутиха от решението да се отстрани изпълнителен директор, който демонстрира успех при въвеждането на нови, широко използвани продукти и набирането на милиарди долари в рисково и корпоративно финансиране. Ръководните кадри, включително Мурати, застанаха на страната на инвеститорите в усилията за връщането на Алтман.

Освен Сутскевер и Д'Анджело, настоящият борд включва технологичния предприемач Таша Малколи и Хелън Тонер, директор по стратегията в Центъра за сигурност и нововъзникващи технологии в Университета в Джорджтаун.

Не е ясно каква роля, ако има такава, ще заемат Алтман и Брокман в крайна сметка.