Активите на нововъзникващите пазари спадат заради разгрома на държавните облигации на САЩ

Управителят на Федералния резерв Мишел Боуман заяви, че може да се наложи многократно повишаване на лихвените проценти, за да се овладее напълно инфлацията.

19:45 | 3 октомври 2023
Автор: Шринивасан Сивабалан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Развиващите се пазари започнаха четвъртото тримесечие с предпазливост, тъй като Китай изпрати противоречиви сигнали за съживяването на производството си, а инвеститорите очакваха седмица, пълна с данни, за да получат подсказки за перспективите за растеж и инфлация, предава Bloomberg.

Базовият индекс на MSCI Inc. за акциите на развиващите се страни и неговият аналог за валутите спаднаха, тъй като доходността на държавните облигации отново достигна най-високите си нива през последните 16 години. Управителят на Федералния резерв Мишел Боуман отново каза, че може да се наложи многократно повишаване на лихвените проценти, за да се овладее напълно инфлацията.

Средната доходност на облигациите в местна валута на ЕМ нараства с близо 5%

Премиите за риска от държавни облигации се увеличиха на фона на по-високите доходности в САЩ, тъй като фокусът остана твърдо върху наратива за по-високи за по-дълго време за глобалните лихвени проценти. Официалният индекс на китайските мениджъри по закупуването през уикенда показа обнадеждаващи признаци за дъно в икономическия спад на страната. Данните показват възстановяване на дейността, като производството се завръща към експанзия. Въпреки това, популярен частен показател за същите данни- Caixin PMI, е по-нисък от прогнозите, което предполага, че икономическото възстановяване все още е нестабилно.

"Това трябваше да бъде спокойно лято за развиващите се пазари", пише в бележка от изследователи на HSBC Holdings Plc. "Въпреки това настроенията на пазара се влошиха значително поради рязкия скок на доходността на основните облигации, по-специално в САЩ, както и поради по-силния щатски долар. Освен това неудовлетворителните данни от континентален Китай не помогнаха за настроението на инвеститорите."

Данните бяха последвани от слаби PMI в Азия, което доведе до по-ниски валути. Световната банка също намали прогнозата си за растеж в Източна Азия и Тихия океан, като се позова на по-строгите условия за финансиране и слабата глобална среда. Той намали прогнозата за растеж на Китай до 4,4% през следващата година, спрямо предишната прогноза от 4,8%.

Инвеститорите ще оценят дали бавността, наблюдавана в Азия, се разпространява и в други региони с нововъзникващи пазари, тъй като Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия и Мексико докладват своите PMI тази седмица.

По отношение на инфлацията, Индонезия започна да се движи, като съобщи за рязко забавяне през септември, което увеличи залозите за намаляване на лихвените проценти през втората половина на 2024 г. Имаше и отрезвяваща забележка: цените на ориза се увеличиха с по-бързи годишни темпове през септември на 18,44%, показвайки необходимостта да се пази от инфлацията. Турция ще докладва тенденциите на потребителските цени във вторник, след това ще последват Филипините и Бразилия през седмицата. Индия ще обяви решението си за лихвените проценти в петък, където се очаква резервната банка да ги задържи. Полша може да се забави, след като предишното намаляване с 75 базисни пункта изплаши пазарите.

Сред всичко това, флагманското издание на данните за седмицата ще бъде американските нефермерски заплати. През последните два месеца наемането на нови служители се увеличи, което повлия на натиска върху Федералния резерв да поддържа лихвените проценти високи за по-дълго време, но икономистите прогнозират леко забавяне на пазара на труда през септември.

Междувременно проучване на HSBC показва, че инвеститорите остават оптимисти за печалби на нововъзникващите пазари въпреки трите тримесечия на загуби. Резултатите разкриват, че нетният дял на респондентите с оптимистичен възглед за перспективите през следващите три месеца достига 17%, което е по-ниско от 22% в предишното проучване, но все още показва, че положителната тенденция към развиващите се пазари продължава. Китайските пазари са затворени през цялата седмица заради националния празник. Хонконг и Южна Корея също са затворени в понеделник.