В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Инвеститори разпродават акции за сметка на злато и държавни облигации

Пазарен коментар на Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 13.03.2023 г.

14:30 | 13 март 2023
Обновен: 15:26 | 13 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Инвеститорите се втурнаха към убежища като държавни дългове и злато и продават акциите си във финансовия сектор след колапса на Silicon Valley Bank и продължаващите трусове на пазарите въпреки че властите се намесиха за да подкрепят банковата система. Това каза Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водеща Веселна Спасова.

Акциите на First Republic Bank поевтиняха с 60% преди отварянето на пазарите заради растящите тревоги около здравето на американските регионални банки. Поевтиняването настъпи след като банката заяви, че има над 70 милиарда долара в неизползвани средства от Федералния резерв и други банки.

В Европа, Commerzbank AG и Credit Suisse Group изгубиха над 10%. Книжата на HSBC Holdings Plc отписаха повече от 2% след като купи британското поделение на SVB за £1.

The Stoxx Europe 600 се сприна с над 2%.Това е най-големият спад от декември насам като индекса на банковите акции отстъпи с почти 6%.

Договорите от S&P 500 първоначално поскъпнаха в понеделник, докато инвеститорите намалиха залозите си за повишаването на лихвите, но изгуби спечеленото след подновеното понижаване на банковите акции. Сред основните банки книжата на Wells Fargo губят 3.5%, тези на Citigroup - 3.1%, a на Bank of America - 6.7%.

Инвеститорите потърсиха убежище в облигациите. Доходността по две годишните облигации се понижи с 43 базисни пункта до 4.17%, и е на път да запише най-резкия си тридневен от Черния понеделник на октомври 1987. Доходността по 10 годишните облигации падна на едномесечно дъно, а доларът продължи да поевтинява спрямо основните валути. Доходността по 2-годишните германски облигации се срина с 35 пункта до 2,74%, което ги насочва към най-големия им двудневен спад в историята.  

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.