OpenAI, Softbank и бивш дизайнер на Apple ще разработват нов смартфон

Джони Айв преговаря със Softbank за финансиране от 1 млрд. долара за новото устройство

18:50 | 28 септември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Създателят на ChatGPT OpenAI е в напреднал стадий на преговори с бившия дизайнер на Apple Джони Айв и Масайоши Сон от SoftBank за стартиране на предприятие, което трябва да създаде ново потребителско устройство, което шеговито наричат "iPhone на изкуствения интелект", подкрепяно от японския конгломерат с финансиране от над 1 млрд. долара. Според трима души, запознати с плана, Сам Олтман, ръководител на OpenAI, е наел компанията на Айв LoveFrom, която дизайнерът основа, когато напусна Apple през 2019 г., за да разработи първото потребителско устройство на компанията, предава Financial Times.

Алтман и Айв са обсъждали в студиото на дизайнера в Сан Франциско как би изглеждал нов потребителски продукт, базиран на технологията на OpenAI, казват източниците. Те се надяват да създадат по-естествено и интуитивно потребителско изживяване за взаимодействие с изкуствения интелект по начина, по който иновациите на iPhone в областта на компютрите със сензорен екран разгърнаха потенциала на мобилния интернет за масовия пазар. Процесът на идентифициране на дизайн или устройство остава на ранен етап с много различни идеи на масата, казаха те. Сон, основател и главен изпълнителен директор на SoftBank, също участва в някои от дискусиите, като предлага централна роля на Arm - дизайнера на чипове, в който японският конгломерат притежава 90% дял - както и финансова подкрепа.

Сон, Aлтман и Айв са обсъждали създаването на компания, която да използва талантите и технологиите на трите им групи, твърдят лицата, а SoftBank ще инвестира над 1 млрд. долара в начинанието. Те предупреждават, че дискусиите са "сериозни", но не е постигната договореност и че може да минат няколко месеца преди официалното обявяване на предприятието. Пускането на пазара на евентуален хардуерен продукт вероятно ще отнеме години. OpenAI, SoftBank и LoveFrom отказаха коментар. The Information вече съобщи за някои аспекти на обсъжданията на техните продукти. Айв изигра централна роля в създаването на първия iPhone, който беше пуснат на пазара през 2007 г., поставяйки началото на нова ера на персоналните компютри.

В последните години обаче пазарът на смартфони достига плато, поради което мнозина в Силициевата долина обмислят какво може да се превърне в следващото голямо устройство за потребителска електроника. Като потенциални се посочват шлемове за виртуална реалност като Meta's Quest и интелигентните високоговорители като Amazon's Echo. Нищо обаче не се е доближило до съперничеството със смартфона, който се е превърнал в основна вещ за милиарди хора.

За Айв натрапчивият характер на поведението на много потребители на смартфони се превърна в проблем. През 2018 г. той заяви пред Financial Times, че Apple има "морална отговорност" да смекчи непредвидените последици от iPhone, като например пристрастяващите приложения, и заяви, че ограничава времето, което децата му прекарват му пред екрана.

Според запознати с мисленето му проектът с OpenAI дава възможност за създаване на начин на взаимодействие с компютрите, който е по-малко зависим от екраните. Тази седмица OpenAI обяви подобрения на своя революционен чатбот ChatGPT, включително възможности за управление на приложението чрез глас или чрез качване на изображение и които му позволяват да сърфира в интернет.
Във вторник Wall Street Journal съобщи, че OpenAI, която е подкрепена от Microsoft, обмисля продажба на акции, което би оценило базираната в Сан Франциско компания на 90 млрд. долара, утроявайки оценката ѝ за по-малко от година.