Манията за AI отшумя, но революцията продължава

Не се заблуждавайте от паузата: Изкуственият интелект ще бъде също толкова вездесъщ и трансформиращ, колкото се рекламира

09:00 | 5 септември 2023
Автор: Тайлър Коуен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изглежда сме в това, което мога да нарека само „затишие на AI“. Първоначалното вълнение около ChatGPT, което започна през януари, намаля. Търсенията през Google за ChatGPT достигнаха своя връх през април и сега са намалели значително, както и ангажираността на клиентите с ChatGPT. Claude 2, нов и прекрасен модел, пуснат през юли от Anthropic, не е завладял общественото въображение по начина, по който го направи ChatGPT.

Не се заблуждавайте. Въпреки че шумът и маркетингът може да са утихнали, поне от страна на търговията на дребно, революцията на изкуствения интелект продължава. И ще бъде точно толкова трансформираща, колкото се рекламира.

Всяка революционна технология има период, когато в крайна сметка не се чувства толкова вълнуващо. Сривът на "дот-ком" дойде през 2000 г., но дори преди това онлайн търговията беше определено неуспешна. Само две години по-рано Пол Кругман забеляза, че може би интернет е надценен - и работата е там, че през 1998 г. той не беше напълно погрешен.

Стигайки още по-назад, помислете за въвеждането на електричество във фабриките през 19-ти век, което е имало много опити и започвания в продължение на десетилетия. Печатната преса има много по-голямо влияние върху Европа през 17-ти век, поради по-евтината технология и хартия, отколкото непосредствено след изобретението на Гутенберг в средата на 15-ти век.

Що се отнася до генеративния AI: сред много от моите приятели и познати, включително моите колеги академици, употребата е в плато. Те са го изпробвали, като не винаги са използвали ефикасни техники, и са впечатлени (или не) в различна степен. Те гледат на AI като на очарователна новост - но нещо, което няма пряка връзка с работата им.

Това всъщност е здравословно състояние на нещата за развитието на изкуствения интелект. Дава ни се известно време, за да обработим напредъка в AI и да разберем, че големите езикови модели (LLM) наистина могат да изпълняват много задачи на високи нива.

Фондовият пазар също имаше време да усвои тази информация, което доведе до много по-високи оценки за Nvidia, но няма признаци в пазарните цени, че AI предвещава края на света, както твърдят някои критици. Панел от суперпрогнози оцени екзистенциалния риск от AI като нисък и за щастие повечето от приказките за гибел изчезнаха във фоновия шум.

Всичко казано дотук, реалността е неоспорима: генеративният AI и LLM продължават да напредват със скокове. OpenAI пуска нови комерсиални услуги, позволявайки на компании и други институции да прецизират генеративния AI върху собствените си данни.

Google обяви нещо, наречено Gemini, за което се предполага, че е много по-мощно от GPT-4 на OpenAI, което вероятно ще бъде налично още през декември. В някакъв момент е вероятно да пристигне и GPT-5. Сега има арабски LLM, произведен в ОАЕ. Това е положителен знак за по-широка глобална иновация и приемане на AI инструменти.

Може би най-важното - модели на изкуствен интелект с отворен код се развиват с бързи темпове, дори ако повечето случайни потребители не го осъзнават. Много модели бяха пуснати или подобрени през август, с като цяло по-добри резултати, отколкото можеше да се очаква само преди няколко месеца. AI с отворен код създава ресурси, върху които други програмисти могат да надграждат, точно както могат с операционната система с отворен код на Linux. Може би изкуственият интелект с отворен код никога няма да доминира на пазара на дребно, но ще доведе до много иновации.

Накратко, дори докато много потребители и коментатори са се заели с нещо друго или са се отегчили от AI, неговата трансформационна сила продължава да расте.

Мога да потвърдя, че LLM продължават да се обсъждат в университетите, най-вече защото много студенти ги използват, за да мамят (и понякога, за да работят по-добре в рамките на правилата). И все пак действителният политически отговор от академичните среди е неясен, тъй като тестовете и практиките в класната стая просто не са се променили много. Отново това вероятно е оптимално, защото все още не сме готови за това, което може да последва, независимо дали става дума за повече устни изпити или повече компютърни изпити, създадени съвместно и оценени от AI.

Неотдавна минах през Tysons Corner Center в Северна Вирджиния, един от най-големите молове в САЩ, обслужващ просперираща и добре образована общност. Не видях нито един знак или маркер, отнасящ се до AI. Без плакати, обявяващи предстоящите нови играчки, задвижвани от изкуствен интелект за Коледа. Няма подобрено с AI приложение за пазаруване. Няма салони за красота, подпомагани от AI. Имаше обаче много повече магазини, продаващи дрехи от висок клас.

Не съм целевата група за скъпи и стилни ризи. Но може да бъда по-заинтересован, след като AI проектира ризата и след това препоръча коя да купя.

Тайлър Коуен е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е професор по икономика в университета "Джордж Мейсън" и пише за блога Marginal Revolution.