Зетят на Ердоган направи Турция световен лидер в смъртоносните дронове

Компанията Baykar, контролирана от семейството на зета на Ердоган, е един от най-големите износители на военни дронове

08:27 | 29 септември 2023
Обновен: 08:59 | 29 септември 2023
Автор: Селкан Хакаоглу,Фират Козок
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато елитният летателен отряд на Турция рисуваше полумесеца и звездата на националния флаг в небето на Анкара, турците на земята се надпреварваха да се снимат със Селчук Байрактар – човекът, когато наричат герой, превърнал страната в ключов световен доставчик на смъртоносни бойни дронове.
Байрактар е и зет на президента Реджеп Ердоган и там, на асфалта на военната база, неговата компания Baykar показа новото си поколение безпилотни бойни самолети, които ще летят по-бързо и по-далеч и ще носят повече оръжия от съществуващите.

Новото поколение безпилотни летателни апарати отразява нарастващите амбиции на компанията, която става все по-силна в чужбина, след като Украйна използва нейните летателни апарати TB2 за борба с руските сили със значителен ефект.

През последните години Baykar се превърна в ключова част от стремежа на Ердоган да изгради самодостатъчна отбранителна индустрия с продукти, вариращи от въоръжени безпилотни самолети до изтребители и военни кораби. Всички те са предназначени да подкрепят неговата все по-настъпателна външна политика в региона, затънал в конфликти. Но след инвазията на Русия в Украйна продажбите на безпилотни самолети в чужбина също нарастват, което дава на Турция по-голямо политическо влияние извън Близкия изток.

В рядко интервю в базата на военновъздушните сили в покрайнините на Анкара Байрактар, възпитаник на Мазачузетския технологичен институт, изложи амбициите си да разшири още повече възможностите на компанията и международните продажби, за да увеличи влиянието на Турция в чужбина. Байрактар скоро ще започне масово производство на поне един от двата модерни дрона, които ще излитат от новопостроения турски мини самолетоносач TCG Anadolu. В същото време се стреми да разшири дела си на пазарите от Африка до Европа и Азия със съществуващите безпилотни бойни машини TB2 и Akinci, както и с новоразработените TB3 и Kizilelma.

Новите дронове ще „революционизират“ военното влияние на Турция от Черно море и Кавказ до Източното Средиземноморие и бреговете на Северна Африка, казва Байрактар, който е главен технологичен директор в компанията, основана от баща му и контролирана от семейството му. Те „ще позволят на Турция да извършва наблюдение и да определя точни атаки над континентите, благодарение на увеличаването на времето за полет и радиуса на действие.“

Baykar заявява, че продава водещия си самолет TB2 в 31 държави. Макар че тези продажби са предимно в развиващи се страни, това е скок в сравнение с един-двама чуждестранни купувачи преди четири години.

„Продажбите на TB2 нараснаха бързо през последните няколко години“, казва Питер Веземан, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI). “Една след друга държавите поръчват партиди с различни размери.“

Използването на безпилотни летателни апарати от страна на Турция подчертава променящото се лице на войната в един от най-нестабилните региони в света. Безпилотните летателни апарати обърнаха хода на десетилетната борба на Анкара срещу сепаратистката Кюрдска работническа партия в югоизточната част на страната, Северен Ирак и Сирия. Сравнително евтини за изработка и използване, самолетите през последните години помогнаха да се обърнат конфликтите в далечни месета като Азербайджан и Либия в полза на турските съюзници.

Дори извън Близкия изток турските безпилотни летателни апарати вероятно ще бъдат особено ценни за държавите извън НАТО или които не могат да ги получат от САЩ или Израел по политически или финансови причини. Според Фабиан Хинц, експерт по отбрана в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон, новите безпилотни летателни апарати ще увеличат репутацията на страната като доставчик на висококачествена военна техника на достъпни цени – позиция, която Турция заема сред шепа държави, произвеждащи усъвършенствани дронове.

„Без значение дали сте съюзник на САЩ или имате проблеми с тях можете да закупите (турски дронове) почти без политическа цена“, казва Хинц. „Турция също така изглежда по-отворена за трансфер на технологии и създаването на условия за местно лицензионно производство, нещо което другите производители по-трудно правят.“

Компанията направи 82% от печалбите си от износа през последните две десетилетия, каза Байрактар и добави, че производственият капацитет е бил увеличен с 50% през последната година.

Байрактар е изправен пред много предизвикателства за най-големите си амбиции. САЩ, Израел и Китай остават най-големите доставчици на дронове в света. Освен това предлаганите апарати от Байрактар не се доближават по представяне като тези произведени от държави като САЩ, казва Уезмън от SIPRI. Въпреки това турските безпилотни самолети се продават на малка част от цената.

„Възходът на Турция като доставчик на въоръжени безпилотни летателни апарати е забележителен“, казва Уезмън. „И няма съмнение, че това е част от бързото развитие на турската оръжейна индустрия, ролята на Турция като износител на оръжие и част от усилията на Турция да се превърне в регионална сила.“

Baykar е основана през 1986 г. от бащата на Селчук, Оздемир, като компанията за производство на машини. Но Селчук проявява интерес къъм авиацията още като дете и когато се присъединява към фирмата през 2007 г., започва да се насочва към военното оборудване, разработвайки безпилотни бойни самолети и системи за управление на земята. През 2016 г. той се жени за дъщерята на президента, Сумейе.

След това през 2019 г. САЩ наложиха санкции на Турция заради придобиването на системи за противоракетна отбрана S-400 от Русия. Санкциите попречиха на Турция да работи над и да получи стелт изтребителите F-35 на Lockheed Martin Corp.

Това ускори усилията на Турция за разработване на собствени безпилотни бойни самолети, като Ердоган подкрепи разработването на технологията от компанията на зет си, както и от държавната Turkish Aerospace Industries. Постоянното увеличаване на износа им позволи да инвестират допълнително в научноизследователска и проучвателна дейност.

Зетът на Ердоган

Местните медии спекулират, че Байрактар може да има бъдеще в политиката на страната. Това е чувствителна тема, която той почти никога не адресира директно. „Ще се борим докрай, за да осъществим идеала за национално технологично движение“, заяви Байрактар в интервю за турска информационна агенция миналия месец. „Ще направим всичко, което е необходимо и се изисква от борбата. С други думи, ако борбата изисква политика, ние няма да се страхуваме или да се въздържаме от нея.“

Той и тъстът му споделят амбицията да превърнат Турция в самостоятелна военна сила, която да изпревари регионални съперници като Иран и Гърция. За тази цел Ердоган се впуска в нови нелеки съюзи – включително и с Владимир Путин, като тези отношения на моменти обтягат положението на Турция в НАТО.


Турция разраства военния си обхват/Държавите, в които Турция има войски

Планове за съвместно производство

По-новият Akinci, който се изкачва на по-голяма височина и лети много по-дълго от своите предшественици, е бил в центъра на преговорите със Саудитска Арабия, каза Байрактар.

Akinci да бъде произвеждан съвместно със Саудитска Арабия е част от споразумението, точно както TB2 ще бъде произвеждан в завод, който в момента се изгражда на неразкрито място в централна Украйна, каза той.

“TB3 е своеобразен квантов скок по отношение на възможностите на Турция, особено ако е на самолетоносача Anadolu”, казва Сонер Кагаптай, директор на Турската изследователска програма във Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „Това поставя Турция в отделна категория, в малка група елитни държави, които имат възможност да надхвърлят очакванията по отношение на използването на своите дронове през континенти и океани.“