Италия иска Monte Paschi да стане част от нов банков хъб

Предпочитаният от администрацията вариант би бил сливане между Monte Paschi и равнопоставени банки със сходни размери като Banco BPM SpA или BPER Banca SpA

13:22 | 27 септември 2023
Обновен: 13:41 | 27 септември 2023
Автор: Киара Албанезе, Соня Сирлети
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италия се стреми да превърне Banca Monte Paschi di Siena SpA в третата по големина банка в страната, като я слее с друг от най-големите кредитори в страната. Според хора, запознати с плановете на администрацията, правителството преценява как да превърне най-старата банка в света в крайъгълен камък на нов банков център, който да се противопостави на дуопола на Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit SpA.

Предпочитаният от администрацията вариант би бил сливане между Monte Paschi и равнопоставени банки със сходни размери като Banco BPM SpA или BPER Banca SpA, заявиха източниците, които помолиха да не бъдат назовавани поради характера на дискусиите. Засега не се водят официални разговори с тези кредитори, които отричат да проявяват интерес към Paschi.

Според източниците преди такава сделка правителството планира да продаде на пазара миноритарен дял от Paschi в размер на 15%. До края на годината могат да бъдат наети финансови консултанти, които да управляват продажбата, допълват те. Вестник Il Messaggero съобщи в сряда, че компанията Equita може да бъде избрана за съветник.

Европейската комисия, изпълнителното звено на ЕС, каза на Италия да продаде дяловете си в банката през тази или следващата година. Източниците на Bloomberg твърдят, че продажбата на миноритарен дял би спечелила време на правителството и би показала, че то е решено да се съобрази с това изискване.
Министерството на финансите отказа коментар. Говорителка на Banco BPM повтори, че кредиторът не се интересува от сделки по сливания и придобивания, тъй като преследва самостоятелна стратегия. Представител на BPER Banca отказва коментар.

Планът е замислен като знакова сделка за дясното правителство на министър-председателя Джорджа Мелони в корпоративния сектор. Но осъществяването на подобно сливане няма да бъде лесна задача, като се има предвид, че Рим не притежава дялове в Banco BPM или BPER Banca и няма официални правомощия да ги принуди да направят придобиването.

Предишни случаи на преговори за поглъщане между местни кредитори, подкрепени от правителството, показват, че те могат да бъдат трудни за осъществяване, като Commerzbank - чийто най-голям акционер е германското правителство - и Deutsche Bank не успяха да постигнат споразумение в началото на 2019 г. За разлика от това, организираното от правителството поглъщане на Credit Suisse от UBS в Швейцария по-рано тази година се получи само защото беше с много благоприятни условия за UBS.

Вицепремиерът Матео Салвини от партията "Лига", младши съюзник в коалицията на Мелони, от месеци лобира за създаването на нов център, който да запази най-старата марка в света, допълват те.

Рим отдавна се опитва да продаде контролния пакет акции на базираната в Сиена Paschi. Преди две години предишното правителство се опита, но не успя да обедини Paschi с UniCredit, тъй като не беше постигнато споразумение за финансовите условия. Но напредъкът, постигнат под ръководството на главния изпълнителен директор Луиджи Ловальо, който осъществи обрат след години на болезнено преструктуриране, направи банката по-привлекателна за инвеститорите.

Най-големият акционер на BPER Banca наскоро поиска разрешение да увеличи дела си в Banca Popolare di Sondrio SpA, подхранвайки спекулациите за възможна сделка между тези две банки.

Monte Paschi, чиито корени водят началото си от XV в., понастоящем е петата по големина банка в страната с над 3,3 млн. клиенти и активи на обща стойност 120 млрд. евро. През второто тримесечие тя отчита нетна печалба от 383 млн. евро, което е над 10 пъти повече от година по-рано.

Голямата консолидация в европейското банково дело се забави след финансовата криза въпреки широко разпространеното мнение, че по-големият мащаб ще направи кредиторите, които изпитват затруднения, по-конкурентоспособни. С повишаването на лихвените проценти, което води до увеличаване на печалбата от кредитирането, перспективите за сключване на сделки в сектора напоследък се подобриха.