Банкери от Монако са обвинени за пране на пари, свързани с мафията в Италия

Фабрицио Аморе намери банкери в княжеството, за които се твърди, че са готови да изкривят собствените си правила и да пренебрегнат предупредителнит сигнали, за да вземат парите му

19:00 | 18 септември 2023
Автор: Гаспар Себаг, Антъни Кормие, Серджо ди Паскуале
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В три от частните банки на Монако един италиански бизнесмен се беше превърнал в ценен клиент.

В Banque Havilland властите казват, че мениджър е предложил „тайно“ да се съхраняват пари в сейф, вместо в обикновена сметка, след твърде много влогове на стойност €150 000 в брой. В друга банка наблизо, служител на Edmond de Rothschild каза на разследващите, че е видял Фабрицио Аморе да влиза в офиса близо до Порт Еркюл с чанта, пълна с банкноти, и да излиза с празни ръце. Съобщава се, че служители на Societe Generale са открили, че мъжът е имал две кутии в трезора, пълни с близо 800 000 евро във валута, 474 000 долара в диаманти и 132 часовника.

Сега шестима банкери са изправени пред наказателен процес в града-държава на Средиземно море, където някои са обвинени, че са помагали на Аморе да пере пари, а други са обвинени, че не са уведомили правителството за подозрителни транзакции. Обвиненията и заповедта групата да бъде изправена пред съда се основават на съдебен документ от 88 страници, видян от Bloomberg News.

Документът показва, че разследването е започнало през 2015 г. и официалните обвинения са повдигнати за първи път през 2016 г. и че властите са разговаряли с десетки свидетели и са получили имейли, извлечения от сметки и аудиозаписи.

Докато банкерите от Монако приветстваха Аморе, полицията в Италия го разследваше. Години наред гангстери и строители са подкупвали и заплашвали политици в Рим, за да спечелят договори за общински строителни проекти и услуги. Известно като делото Mafia Capitale, разследването доведе до около 80 ареста и пипалата му се разпростряха в цялата страна, разкривайки корупция в жилищното строителство, събирането на боклука и дори поддръжката на парковете, твърдят италианските прокурори в съдебни документи.

Аморе е посочен като заподозрян по делото Mafia Capitale през юни 2015 г., според съдебен документ, подаден от италиански съдия. Той обаче не е бил официално обвинен по това дело, но властите в Монако казват, че италианските детективи са започнали „паралелно“ разследване на сделките на Аморе с градските власти на Рим. Италианските правоприлагащи органи откриват, че той е участвал в предполагаемо измамен договор за ремонт на крилото „Юлий Цезар“ на сградата, където се събира градският съвет, според документа от Монако.

Адвокат на Аморе, Джорджо Мартелино, каза на Bloomberg в изявление по имейл, че „той е оправдан в производството“ по делото за "Юлий Цезар". Трима души, запознати пряко с въпроса, казаха, че случаят продължава; един от тях каза, че едно от обвиненията за манипулиране на търга е отпаднало. Хората пожелаха анонимност, защото подробностите по случая не са публични. Следващото заседание е насрочено за ноември, казаха хората.

През март италианските власти обявиха, че са иззели 60 милиона евро от банковите сметки на бизнесмена, след като финансовата полиция в Рим заяви, че вярва, че той е разработил 30-годишна схема за „получаване на незаконни печалби“ и че активите му са „напълно непропорционални на декларираните доходи”. Мартелино каза, че делото за конфискация „със сигурност ще бъде отменено като напълно неоснователно“.

В Монако 66-годишният Аморе е обвинен в пране на пари и предоставяне на фалшиви документи на банки. Мартелино каза, че депозитите на Аморе в Монако „са напълно законни суми“, които „са били надлежно декларирани пред италианската държава“ с „платени съответните данъци“.

Двама от банкерите от Монако – един, който е работил в звено на Mediobanca, а друг в Banque Havilland – са изправени пред обвинения в пране на пари. Твърди се, че останалите четирима не са докладвали за подозрителни транзакции, докато са заемали длъжности за спазване на правилата в Banque Havilland и Edmond de Rothschild. Самите банки не са били изправени пред съдебно преследване и докато Societe Generale също е държала част от средствата на Аморе, никой от нейните служители не е обвинен в неправомерни действия.

Говорител на Banque Havilland каза, че институцията „изцяло е сътрудничила на съответните органи в тяхното разследване и отхвърля всякакви обвинения за неправомерни действия“. Представители на Edmond de Rothschild, Societe Generale и Mediobanca отказаха коментар.

Язвителен доклад

Процесът в Монако, който все още няма дата, обещава да бъде точка на възпламеняване и идва на фона на язвителна оценка на способността на града-държава да спре потока от мръсни пари. През януари европейските инспектори установиха, че Монако се бори с прането на пари с „нисък брой съдебни преследвания“ и „много нисък“ брой присъди.

За разлика от САЩ, наказателните обвинения в Монако не се обявяват пред обществеността и няма публично достъпен регистър за проследяване на напредъка на делото. Докато съдебните зали са отворени, единствените предоставени подробности - обикновено само дни преди процеса - са инициалите на обвиняемия и предполагаемото престъпление.

Двамата мъже, които са изправени пред обвинения в пране на пари - Александър Балга, бивш служител в Banque Havilland, и Николас Гелсо от подразделението CMB Monaco на Mediobanca, известно преди като Compagnie Monegasque de Banque - са получили забрана да работят в индустрията, след като бяха обвинени през 2016 г., според документа от Монако. Гелсо е обвинен в подпомагане на прането на средства от името на други бизнесмени, които са имали сметки в CMB Monaco.

Адвокатът на Гелсо отказа коментар. Нито Балга, нито неговият адвокат върнаха подробни съобщения с искане за коментар.

Максималното наказание за пране на пари е 10 години затвор. Присъда за неподаване на доклад за подозрителна транзакция може да доведе до глоба.

Отварящи се врати

През 2012 г. банкер в Швейцария се обръща към Edmond de Rothschild от името на Аморе и казва, че богат клиент иска да разнообрази своите притежания, като прехвърли пари в града-държава, се казва в документа от Монако. Според вътрешно досие, прегледано години по-късно от следователите, доколкото банкерите от Монако разбират, Аморе е бил предприемач в областта на строителството и недвижимите имоти, който иска да скрие част от спестяванията си. Той твърди, че е депозирал само в Edmond de Rothschild общо 657 000 евро между октомври 2012 г. и февруари 2015 г. в девет пакета пари в брой, достигащи 140 000 евро.

Банките в повечето държави, включително Монако, са задължени да проверяват големите транзакции в брой, за да разберат откъде идват парите и как се използват. Но банката е имала „недостатъци в документацията, описанието или обосновката“ за поведението на Аморе, казват властите в документа, разгледан от Bloomberg.

В Banque Havilland, според документа, Аморе е натрупал почти 585 000 евро в брой за 18 месеца, включително седемседмичен период, започващ през февруари 2014 г., през който е направил три последователни депозита от 150 000 евро.

Депозитите никога не са били докладвани на правителството на Монако, според разследващите. Първоначално банковите документи означават Аморе като „нисък“ риск, но някой е задраскал думата „нисък“ във файла и я е заменил с „висок“, установиха разследващите от Монако.

Без да събужда подозрение

С напредването на разследването властите на Монако изтеглиха имейли и други записи от финансовите институции. Те откриха аудиозаписи на разговор между Аморе и Балга, мениджърът на акаунта. Препис от разговор от май 2014 г., включен в документа, разгледан от Bloomberg, предполага как банкерът може да е измислил идея да избегне задействането на вътрешни аларми:

„Следващият път ще видим заедно дали би било по-добре да вземем сейф в банката, да сложим всичко в сейфа и след това да управляваме парите заедно, потайно“, каза Балга. „Ще бъде по-лесно.“

Балга има и втора идея, според доклада в Монако. Той свързва Аморе, който прави големи депозити в брой, с друг клиент, който иска да изтегли големи суми валута. Скоро клиентите търгуват помежду си, като Аморе предава валута и получава банков превод или чек. Размените са станали в офиса на банката и в хотел Fairmont Monte Carlo.

В месеците след разговорите на Аморе и Балга, надзорният орган на Монако за борба с прането на пари, Service d'Information et de Contrôle sur les Circuits Financiers, или SICCFIN, започна да претърсва сметки в Banque Havilland и в Edmond de Rothschild като част от една от своите редовни одити на системите на банките. Агентите на SICCFIN откриха това, което нарекоха аномалии - големи депозити в брой, които е трябвало да предизвикат предупреждения - но никой в банките не беше посочил транзакциите на Аморе като подозрителни, докато новините за правните му проблеми в Италия не станаха публични.

Това беше така въпреки поне някои опасения, повдигнати от персонала на бек-офиса. В Edmond de Rothschild служител по съответствието каза на властите, че е натиснал мениджъра на акаунта за повече информация за Аморе. Пет пъти в продължение на шест месеца през 2015 г. тези искания са останали без отговор.

Споделяне на информация

Приблизително по същото време Монако беше близо до споразумение с Италия за споделяне на данъчна информация. В продължение на десетилетия заможните италианци търсеха убежище от данъци върху доходите у дома, като паркираха недекларирано богатство в града-държава. Но правителството на Монако започна преговори с десетки нации, включително Италия, които се опитваха да възстановят загубените си приходи.

По-късно банкерите казват на следователите, че не са сметнали за необходимо да докладват паричните транзакции на Аморе на правителството, тъй като са вярвали, че това е укриване на данъци, а не пране на пари. Първото не е престъпление в Монако, разсъждават те, а правителството на Монако „толерира“ чужденци да използват банки в града-държава, за да скрият недекларираното си богатство.

„Що се отнася до банката, средствата, депозирани в брой, произтичат от укриване на данъци и това не е задействало аларми в банката – дори за сума от 450 000 евро“, каза тогавашният главен финансов директор на Banque Havilland Патрик Доге пред следователи.

За някои банкери споразумението за обмен на информация, подписано през март 2015 г., беше като бомба. Документът от Монако цитира служител по съответствието на Edmond de Rothschild, който казва на свой колега, че трябва да спрат да приемат пари в брой от Аморе: „Не виждам как можем да продължим да приемаме такива депозити.“