Предприемачите на мафията "спасяват" все повечи бизнеси в Италия заради кризата

Италия отбеляза ръст от 9,7 пъти в броя на компаниите, разследвани от финансовата полиция поради предполагаема мафиотска дейност между март 2020 г. и февруари 2021 г.

14:34 | 17 септември 2022
Автор: Рейчъл Сандерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата и социална криза, която стимулира подкрепата за твърдата десница в Италия преди изборите на 25 септември, прави третата по големина икономика в еврозоната уязвима към още по-дълбоко проникване на организираната престъпност.

В реч през май, една от последните му преди падането на неговото правителство, сега служебният премиер Марио Драги предупреди, че организираната престъпност е „приела нови, но също толкова страховити форми“. Отвъд насилието – и заплахата от насилие – „организираната престъпност се е вмъкнала в бордовете на компаниите“, каза той.

„Те замърсяват икономическата тъкан от сектора на недвижимите имоти до веригите за доставки на едро.“

В търсенето на печалба и власт организираната престъпност – от Коза ностра в Сицилия, до Камората в Неапол и Ндрангета в Калабрия – е разпростряла пипалата си от юг дълбоко в богатия индустриален север на Италия. Като цяло престъпните групировки на Италия контролират около 9% от икономиката, според различни оценки.

Непосредственото безпокойство на Драги беше рискът за 260 милиарда евро от фондовете на Европейския съюз за възстановяване, планирани за Италия до 2026 г. Докато мафиотите намериха нови начини да печелят пари по време на пандемията – навлизайки в производството на маски и погребалните услуги – паричните средства на ЕС предлагат тлъста нова цел.

Докато Европа е изправена пред мрачната зима на икономическа и енергийна криза, полицейски служители и експерти по престъпността бият нова тревога за мафиотски групи, които придобиват бизнеси, застрашени от фалит. Това е проблем в цяла Южна Европа, но Италия е изложена на особен риск, тъй като малките и средни фирми съставляват около 80% от икономиката. Престъпното притежаване на бизнес е кошмарен сценарий, който би подкопал легитимната икономика, изкривявайки конкуренцията, върховенството на закона и социалната структура. Още по-лошо, това вече се случва.

Комисарят на полицията в Милано Джузепе Петрони наскоро предупреди за „военна операция“ на южната мафия за проникване на север, един от най-богатите региони в Европа. Последните данни показват, че това не е преувеличение.

Италия отбеляза ръст от 9,7 пъти в броя на компаниите, разследвани от финансовата полиция поради предполагаема мафиотска дейност между март 2020 г. и февруари 2021 г., последните налични данни, според Виторио Рици, заместник-генерален директор на националната обществена сигурност. Базираната в Рим изследователска група Demoskopika изчисли, че около 4500 фирми са били изложени на риск от проникване на мафията след кризата с Covid-19, особено тези в туризма, ресторантите и баровете.

Рискът, пред който е изправена Италия сега, е разпространението на това, което Службата на ООН за наркотиците и престъпността нарича „мафиотски предприемачи“. Италия беше първата страна, в която тази роля беше идентифицирана преди повече от десетилетие. По-конкретно, „мафиотският предприемач“ обикновено се отнася за близък или член на организирана престъпна група – със самоличност, скрита от фиктивна компания – вземащ миноритарен дял и ефективен контрол върху законен бизнес.

Наскоро попитах Микеле Рикарди, заместник-директор и старши изследовател в Transcrime, милански изследователски център за транснационална престъпност, колко зле може да стане според него проникването на мафията в италианския бизнес.

„Не мога да си представя, че е по-лошо, отколкото е сега“, мрачно отговори той.

Цената пада върху всички, защото търговската дисфункция, предизвикана от мафията, може значително да намали растежа на БВП на глава от населението, според проучване, публикувано през август от икономисти от Bank of Italy.

Как тогава може да се противопостави на по-дълбокото навлизане на организираната престъпност в законната търговия? Големите данни могат да ви помогнат. Transcrime наскоро подписа тригодишно споразумение с финансовата полиция в Ломбардия, региона около Милано, за използване на големи данни за проследяване на необичайни кандидатствания за финансиране след пандемията и странности в структурата на придобиващите компании.

Надеждата е, че по-добрият компютърно управляван анализ ще работи по-бързо, отколкото престъпниците могат да се вмъкнат в корпоративната система. И премахването на човешката намеса може да преодолее и други пречки пред откриването - като страха.

Един местен предприемач в региона Венето, с когото говорих, описа куп малки семейни фирми, които се продават след пандемията.

„Знаем кой продава, но нямаме представа кой купува. А понякога е просто по-добре да си гледаш работата и да не питаш“, каза той, като помоли да остане анонимен.

Драги призова за бдителност на общността, за да защити законната икономика. Това е похвално. Но задаващата се енергийна криза в Европа може да разшири много социалните разделения, създавайки пукнатини, в които организираната престъпност може да пропълзи.

Енрико Лета, лидер на Демократическата партия, която е на второ място в проучванията след крайнодесните "Братя на Италия" на Джорджия Мелони, предупреди за предстояща „социална и икономическа криза“ тази зима.

Това само ще тласне повече компании към ръба. Не помага фактът, че кампанията на Мелони разпалва страхове от срив в закона и реда. Не помага и това, че един от съюзниците на Мелони, опозореният магнат Силвио Берлускони, прекара две десетилетия в отричане на обвиненията за връзки с мафията.

Смята се, че Драги е донесъл стабилност на Италия. Възраждането на загрижеността за върховенството на закона само ще накара чуждестранните компании да бъдат още по-неохотни да инвестират в една мудна, затънала в дългове икономика. В резултат, това може да остави Италия по-изложена на проникването на организираната престъпност в тъканта на нейната индустрия и общество.