Италианската мафия се прицелва в европейския фонд за възстановяване

Миналата година в разгара на блокадите мафията започна да прониква в различни компании в опит да извлече ползи от предвидените стимули

11:44 | 4 март 2021
Обновен: 13:22 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Марио Драги. Снимка: Bloomberg
Марио Драги. Снимка: Bloomberg

Престъпните предприятия, подобно на техните законни конкуренти, пострадаха по време на икономическата криза, причинена от пандемията. Но италианската мафия няма да се откаже от компенсацията.

Миналата година, в разгара на блокадите, мафията започна да прониква в различни компании в опит да извлече ползи от фонда за възстановяване на Европейския съюз и 1,8 трилиона евро (2,2 трилиона долара), които ще бъдат предоставени на затруднените предприятия по-късно тази година, заяви Маурицио Валоне, разследващ организирана престъпност в Италия, цитиран от Bloomberg.

Престъпните групировки, включително N’drangheta в южната част на Калабрия и Cosa Nostra в Сицилия, се стремят да се утвърдят в законния бизнес, който ще бъде на първо място за получаване на помощ от ЕС, например в екологичния и дигиталния сектор, казва Валоне.

"Мафията избира компаниите, които са в най-добра позиция, за да участват в търгове за фондa за възстановяване, особено в секторите на здравеопазването и инфраструктурата, където ще бъдат похарчени много пари. Ще се опита да вземе всичко. Трябва да се погрижим те да не получат дори едно евро", отбелязва експертът.

Пандемията промени

Пандемията промени профила на престъпността на мафията. Графика: Bloomberg

Новото правителство на министър-председателя Марио Драги изготвя план за разходи за своя дял от 209 милиарда евро от европейските фондове, докато се бори да се отърси от най-тежката рецесия от Втората световна война. "Италианските фирми са особено уязвими, тъй като схемата за гарантирани от държавата банкови заеми е твърде сложна и ограничена, за да бъде ефективна", посочва Валоне.

Мафиотските банди се възползваха от възможността, на фона на регионални и национални блокaди, да се свържат с малки и средни компании, нуждаещи се от ликвидност. "Те обикновено се стремят да натрупат акционерния капитал на дадена фирма, да финансират бизнеса чрез лихварство или да я използват като скрит партньор", обяснява Валоне. Броят на подозрителните финансови операции, докладвани от Италианската централна банка, се увеличава със седем процента през миналата година. „Това ни кара да подозираме, че има интерес от организираната престъпност“, добавя той.

Валоне настоява за по-строги проверки срещу мафията на публичната дейност. В рамките на настоящата система полицията прави проверка на победителя от обществена поръчка, преди да започне изпълнението ѝ. Според предложение, което той ще изпрати по-късно този месец до вътрешното министерство, следователите за борба с мафията автоматично трябва да започват надзор на парични преводи, подизпълнители и доставчици за срока, в който проектът е предвиден да продължи, пише Investor.bg.

Необходими са по-строги правила и поради натиска от Брюксел. Италия обаче вече изпитва трудности да похарчи голяма част от структурните фондове, разпределени от ЕС. Страната е използвала само 30,7% от предвидените ѝ средства към края на 2019 г., показва доклад на ЕС, в сравнение с 66,2% за лидера Финландия и средна стойност от 39,6%. Засиленият контрол също така рискува да забави още повече пристигането на така необходимите средства.