Правителството на САЩ отново може да спре работа, а доларът е спасението за инвеститорите

Крахът на държавните ценни книжа на САЩ стимулира търсенето на долара.

17:21 | 26 септември 2023
Обновен: 17:47 | 26 септември 2023
Автор: Гафрилд Рейнолдс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доларът за пореден път доказва, че е единственият значим актив убежище. Държавните ценни книжа се сриват и изпращат другите пазари на облигации надолу, тъй като предстоящото спиране на работата подчертава потенциала, че фискалната разточителност на САЩ ще стимулира емитирането. Тъй като Федералният резерв е твърдо решен да поддържа по-високи лихвени проценти за по-дълго време, инвеститорите намират малко места, където да се скрият, освен в резервната валута на света.

Разгромът на държавните ценни книжа на САЩ всъщност стимулира търсенето на долари, като допринася за повишаването на лихвените проценти, които купувачите на валута могат да получат и да ги поддържат на високо равнище. Инвеститорите са изправени пред безпрецедентна трета поредна година на загуби, тъй като пазарът на държавни ценни книжа на стойност 25,5 трилиона долара е разтърсен от опасения за ликвидността, все по-затегнатата политика на Фед, увеличените емисии на държавни книжа на САЩ и нестабилността, която се създава, когато инвеститорите са принудени да се откажат от големи залози на фючърси.

„Доларът е сигурно убежище с висока доходност, висок растеж, което е необичайна и мощна комбинация“, каза Андрю Тикърст, стратег по лихвените проценти в Nomura Inc. в Сидни. „Очакваме поскъпването на долара да продължи, стимулирано от различията в растежа, по-високите лихви и потенциалните по-нататъшни рискови движения в бъдеще.“


Доларът поскъпва, а алтернативните убежища намаляват / Потенциално спиране на работата в САЩ кара инвеститорите да търсят сигурност

Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши в Азия във вторник и добави над 2% през септември, докато алтернативните сценарии за сигурност донесоха предимно загуби.

Глобалните държавни облигации се сриват към най-слабия си месец от година насам, докато японската йена и швейцарският франк са с над 2% по-ниски стойности. Златото също бележи спад. Биткойнът успя да постигне скромни печалби, въпреки че все още е с 14% по-евтин през това тримесечие.

Във вторник доходността на облигациите се повиши до нови многогодишни върхове, като 10-годишните бенчмаркови облигации нарасна до 4,56%. Това разшири скока, който настъпи в понеделник, дори след като Moody’s Investors Service, единствената останала голяма кредитна агенция, която присъжда на САЩ най-висок рейтинг, сигнализира, че доверието ѝ се разколебава с опасения от потенциално спиране на работата на правителството.

Йената се насочва към третата си поредна годишна загуба от над 10%, тъй като Японската централна банка се придържа към изключително спокойна парична политика по време на вълната от затягане на глобалната политика. Този месец губернатор Казуо Уеда удвои мирната си позиция, разочаровайки търговците с йена, които се надяваха, че той ще даде знак за преминаване към прекратяване на отрицателните лихвените проценти.

Индексът на Bloomberg на глобалните държавни облигации е на път да отбележи най-лошия си месец от една година насам, като спадът е 2,9%.