Инвеститорите ще продължават да държат златото и след края на лихвените повишения

Отделно проучване също показа очаквания за по-високи цени на златото - след 12 месеца златото ще се търгува на цена от 2 021 долара за тройунция.

10:20 | 23 август 2023
Обновен: 10:38 | 23 август 2023
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Златото не губи очарованието си според дузина мениджъри на парични средства, които заявиха пред Bloomberg News, че очакват да запазят или увеличат експозицията си към благородния метал през следващите 12 месеца.

През последните седмици кюлчетата отбелязаха леко отстъпление поради множеството предизвикателства - от нарастващата реална доходност до по-скъпия щатски долар и перспективата лихвите в САЩ да останат по-високи за по-дълго време. Проучването сред инвеститорите - от мениджъри на държавни ценни книжа до хедж фондове - предложи известен скромен оптимизъм за перспективите пред цените до 2024 г.

Нито един от анкетираните не заяви, че ще намали експозицията си в злато през следващите 12 месеца, а петима от тях посочиха, че очакват да я увеличат. Повече от две трети от тях прогнозират ръст на цените, а петима очакват ясно изразен исторически връх. Анкетата беше проведена между 10 и 22 август.

Все не е сигурно кога Федералният резерв ще прекрати цикъла на затягане на паричната политика, което би било важен положителен фактор за нелихвоносното злато. Централните банки по света продължават да се борят с упоритата инфлация, а пазарът на труда в САЩ остана изненадващо устойчив в условията на агресивно затягане на паричната политика.

Макар да има някои признаци, че инвеститорите се подготвят лихвите да останат по-високи за по-дълго време, суаповият пазар все още оценява, че няма да има повече повишения на лихвите, а през следващата година ще се премине към облекчаване на политиката.

"Очакваме, че има натрупано търсене на злато от страна на инвеститорите, които чакат Фед да приключи", каза Дарвей Кунг, ръководител на отдел суровини и портфолио мениджър в DWS Group. "Считаме, че това е положително развитие за златото."

Той прогнозира, че в този период металът ще достигне рекордните 2250 долара за тройунция. Понастоящем кюлчетата се търгуват на нива от близо 1900 долара за тройунция, което е с около 8% по-малко от тазгодишния връх. През август 2020 г. то достигна рекордно ниво от около 2 075 долара в разгара на глобалните икономически сътресения, предизвикани от пандемията от Covid-19.

Със сигурност икономистите стават все по-уверени, че американската икономика може да се плъзне към меко приземяване, което е значителна промяна спрямо широко разпространените в началото на тази година мнения, че икономиката ще преживее рязък спад.

Сигурно убежище

Отделно проучване също показа очаквания за по-високи цени на златото. Според осреднената прогноза от 602 отговора на онлайн проучването Markets Live Pulse на Bloomberg сред глобални читатели, проведено от 14 до 18 август, след 12 месеца златото ще се търгува на цена от 2 021 долара за тройунция.

Нестихващият апетит към златото сочи към продължаващите притеснения относно геополитическото напрежение и макроикономическата несигурност – като все още хладните отношения между САЩ и Китай, войната в Украйна или очакванията за кризата с недвижимите имоти в Китай.

Други положителни фактори за златото са продължаващите покупки от страна на световните централни банки и сравнително силното търсене на дребно в развиващите се пазари.
Междувременно разпадането на корелацията между акции и облигации - крайъгълен камък на популярната инвестиционна стратегия 60/40 - също е аргумент в полза на метала, заради неговата способност да диверсифицира портфейлите според Световния съвет по златото.

"Хората търсят неща, които наистина се движат по различен начин, а златото го прави", заяви Джаспар Кроули, ръководител на отдела за връзки с институционални инвеститори на Съвета за Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) извън Китай, по време на дискусия в Сидни във вторник. "Диверсификацията вече е нещо реално."

Все пак в краткосрочен план наблюдателите на златото имат много причини да са мрачни относно перспективите на благородния метал. Инвеститорите ще търсят улики относно лихвените проценти в коментарите от срещата на централните банкери в Джаксън Хол тази седмица. Председателят на Фед Джером Пауъл ще говори в петък.

Златото на спот пазара в Сингапур поскъпна с 0,3% до 1,903.23 долара за тройунция.