В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Димо Стефанов, Тавекс: Златото ще върви надолу, освен ако Фед не счупи нещо

Димо Стефанов, управител на Тавекс Румъния, "В развитие", 04.07.2023 г.

16:51 | 4 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Златото упорито държи нива от 1900-2000 долара за тройунция, като цената е под натиск. Има затишие в покупките на физическо злато, както и на ритейл пазара, и като цяло липсва импулс, който до доведе до ръст на цената, която може би е и твърде висока в момента. Това коментира Димо Стефанов, управител на Тавекс Румъния, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Имахме мини банкова криза в САЩ през март, която уплаши пазара и още не знаем как ще се развие тя, как Федералният резерв и другите централни банки ще продължат политиката си. Има неяснота как ще се развие паричната политика в следващата година и това може би подкрепя цената в някаква степен. Пазарът все още не може да реши накъде ще върви цената."

Фед ясно комуникира на последната си среща, че ще направи пауза, за да види ефектите от повишаването на лихвите, но ще ги увеличи отново, ако има нужда, макар тенденцията за годината да е за спад на инфлацията. Количествените улеснения бяха намалени, но има други стимулиращи програми, каза Стефанов.

"Пазарът на дългосрочните облигации на САЩ седи около 4%-4.5% доста дълго време, което значи, че пазарът реално казва: не сме съгласни, че ще има инфлация и растеж. По-скоро Фед трябва да преосмисли политиката си - все още голяма част от пазара вярва в това."

Увеличените лихвени нива вече създават рискове пред определени пазари, като този на американските облигации, паричните фондове, каза Стефанов.

"След като там имаме сътресения и трендът на инфлацията е надолу, по-скоро Фед ще дръпне крака от газта."

Трендът при златото е по-скоро надолу, като определени ситуации променят това - като войната в Украйна или банковата криза. Нищо от високите нива на инфлация, обръщането на политиката на Фед или свиването на небанковия финансов сектор не е в полза на цената на златото, каза Стефанов.

"Очаквам цената да върви надолу, но ще видим дали политиката с доста рязко повишаване на лихвените проценти не би счупило някъде пазара идните месеци."

Тенденцията при среброто е подобна на златото, макар да е по-волатилно; цените са между 22-24 долара, като се наблюдава подобен натиск надолу. Волатилността ще се запази и може да се очакват по-ниски нива. Евентуално засиленото индустриално търсене няма да има толкова голям ефект, колкото случващото се във финансовата система, каза Стефанов в коментар за увеличаващата се нужда от сребро за соларни панели и добави, че не се наблюдават дефицити.

Физическото злато остава застраховка за портфейла и инвестиция, "която се надявате никога да не бъде по-добра от всичките ви останали активи... Ако цената донесе много висока доходност, нещо се е счупило много сериозно по света, а никой не желае това."

Тази консервативна характеристика прави инвестицията в злато такава, че няма значение на какви нива влизате, ако не искате да спекулирате, добави Стефанов.

Как се развива пазарът на инвестиционно злато в България и Румъния и какви са разликите в двата пазара може да гледате във видеото.

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.