САЩ спират достъпа до финансиране на лабораторията в Ухан

Същевременно САЩ и Китай се опитват да установят по-добри работни отношения помежду си, тъй като продължават да се възстановяват от икономическите последици от пандемията, която уби 7 млн. души

10:06 | 20 юли 2023
Обновен: 10:12 | 20 юли 2023
Автор: Райли Грифин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън официално спря достъпа на Института по вирусология в Ухан до финансиране от САЩ, като се позова на неизяснени въпроси за безопасността и сигурността на съоръжението, което е в центъра на теорията, че пандемията от Covid може да е започнала след изпускане на вирус оттам.

Министерството на здравеопазването и човешките ресурси (HHS) уведоми института за спирането в понеделник и съобщи на лабораторията, че се стреми да го прекрати окончателно, според служебна бележка, видяна от Bloomberg News. Проверката на министерството, започнала през септември, породи опасения, че съоръжението, базирано в Ухан, където за първи път се появи Covid, нарушава протоколите за биологична безопасност и не спазва разпоредбите на САЩ.
Спряното финансиране е най-драстичният ход, предприет от САЩ заради отказа на лабораторията да споделили информация на фона на продължаващите разследвания за произхода на Covid. Същевременно САЩ и Китай се опитват да установят по-добри работни отношения помежду си, тъй като продължават да се възстановяват от икономическите последици от пандемията, която уби 7 млн. души.

Действията гарантират, че някога славният световен изследователски институт няма да получава повече федерално финансиране от САЩ, заяви говорител на HHS в изявление, изпратено по електронната поща. От 2014 г. насам Институтът по вирусология в Ухан е получил повече от 1,4 млн. долара финансиране от федералния бюджет, включително чрез грантове от Националните институти по здравеопазване. Той не е получавал нови средства от институтите от юли 2020 г. насам.

Институтът стана обект на разгорещени дискусии относно началото на пандемията, а някои хора, сред които и директорът на ФБР Кристофър Рей, заподозряха, че това може да е станало именно от лабораторията в Ухан.

Съединените щати все още не са открили неоспорими доказателства, че вирусът е произлязъл или чрез предаването от животно на човек или от инцидент в лабораторията, но са открили сериозни пропуски и нарушения на протоколите за сигурност в Института по вирусология в Ухан. Американците обвиняват и китайците и че пречат на разследванията на тези нарушения.

Китайското министерство на външните работи заяви, че разбира, че институтът в Ухан не е кандидатствал и не провежда изследвания, финансирани от САЩ, и че страната е отдадена на глобалното сътрудничество в областта на науката, технологиите и общественото здраве.
"Вирусът е общ враг на човечеството", се казва в изявление на службата на говорителя. "Надяваме се, че САЩ могат да работят с Китай и съвместно да отговорят на глобалните предизвикателства.".

Грант от 2014 г.
През 2014 г. Националните институти по здравеопазване отпуска безвъзмездна помощ на EcoHealth Alliance, базирана в САЩ организация, чиято дейност е насочена към превенция на инфекциозните заболявания, за "разбиране на риска от поява на коронавирус при прилепите". Институтът по вирусология в Ухан получава субсидия от тази безвъзмездна помощ, която е подложена на проверка поради опасения, че подкрепя т.нар. изследвания за увеличаване на функциите, при които патогенът се променя, за да се подобри способността му да причинява болести.
Доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ установява, че Институтът в Ухан получава 1,4 млн. долара между 2014 г. и 2020 г., разпределени от Националните институти по здравеопазване (NIH) и Американската агенция за международно развитие чрез подизпълнители.
По-рано тази година Службата на главния инспектор извършва одит, който установява, че NIH и EcoHealth Alliance не са провеждали ефективен надзор на различните видове финансиране, което е ограничило способността им да разберат естеството на провежданите изследвания и да идентифицират проблемни области.

След решението на Службата на главния инспектор за временно отстраняване и потенциално лишаване от права на лабораторията в Ухан републиканците от Камарата на представителите призоваха министерството да "обмисли подобно лишаване от права на EcoHealth Alliance".
Ръководството на Института по вирусология в Ухан все още не е отговорило на правителството на САЩ след решението му да блокира възможността лабораторията да получава бъдещи федерални субсидии, включително нови договори, безвъзмездни средства и други транзакции, заяви говорителят на здравната служба.

Лабораторията няма да може да осъществява бизнес дейности със САЩ като агент или представител на други лица, а връзката ѝ с всяка организация, която осъществява бизнес с федералното правителство, също ще бъде внимателно проучена.
Лабораторията в Ухан обаче може да оспори временното отстраняване и предложеното изключване. Отстраняването от HHS е сравнително рядко явление: Според последния публичен доклад за действията на агенцията, през 2020 г. тя е отстранила 15 организации.
HHS стигна до решението си за временно отстраняване и потенциално изключване на лабораторията независимо от разузнавателната общност на САЩ, която отдавна разследва появата на новия коронавирус в Ухан в края на 2019 г.

Миналия месец Службата на директора на националното разузнаване публикува разсекретен доклад, в който се посочват проблеми с безопасността и сигурността в института, които биха могли да увеличат риска от случайно излагане на вируси. Все пак разузнавателната общност заяви, че не е запозната с конкретен инцидент, свързан с биосигурността, който може да е предизвикал пандемията.
Този доклад се появи месеци след като президентът Джо Байдън подписа законопроект, изискващ разсекретяване на разузнавателна информация, свързана с потенциалните връзки на пандемията с лабораторията.