Випускът на Covid в Обединеното кралство навлиза в объркана икономика след Brexit

Това, което ги отличава от предишните випуски завършващи, е безпорядъкът, причинен от Covid-19, стачките в центровете за обучение и излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз

17:15 | 9 юни 2023
Обновен: 17:44 | 9 юни 2023
Автор: Али Асад
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Хари Торънс, студент по история в университета Уоруик, току-що е минал последните си изпити. Той е откровен относно образованието си и близките си перспективи. "Ще се дипломирам с все по-ограничен пазар на труда и университетски опит, нарушен от всяка гледна точка", казва 21-годишният младеж от Лондон.

Загрижеността на Торанс за бъдещето му отразява състоянието на британската икономика и това, че студентите, които са продължили висшето си образование през коронавирусната пандемия, са изправени пред безпрецедентно предизвикателство.

Младите хора, които се готвят да напуснат университета, са на път да се изправят пред най-трудния пазар на труда от години насам, с по-малко свободни позиции и заплати, които не отговарят на разходите за живот. И все пак това, което ги отличава от предишните випуски завършващи, е безпорядъкът, причинен от Covid-19, стачките в центровете за обучение и излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Данните на Reed Recruitment, една от най-големите платформи за наемане на работа в Обединеното кралство, показват, че броят на наличните и обозначените като подходящи за завършилите висше образование позиции е с около 40% под нивата от 2018 г., съобщи тази седмица Bloomberg. Обявите за работа намаляват постоянно в продължение на почти две години.

Освен това възниква въпросът доколко завършилите са подготвени за работа, след като голяма част от обучението им беше преместено онлайн, възможностите за работа в мрежа бяха ограничени, а след това университетските служители излязоха на протест срещу споразуменията за заплащане и промените в пенсиите им. Дори и сега някои преподаватели са въвлечени в противопоставяне относно оценяването на студентите.

Обединеното кралство беше последната страна от Групата на седемте, която възстанови загубеното по време на пандемията производство, но растежът продължава да е слаб и брутният вътрешен продукт отново спадна. Един от факторите е слабият ръст на производителността.

В същото време следващото поколение работници страда от два пъти повече заболявания, отколкото преди десет години, в момент, когато британската работна сила се нуждае от повече умения и по-висока производителност.

"Липсата на подходящи умения у завършващите, за да заемат длъжности, които традиционно са подходящи за хора, току-що завършили университет, е очевидно тревожна тенденция", казва Дан Хансън, старши икономист за Великобритания в Bloomberg Economics. "Това е още един белег за икономиката след пандемията и основание да се смята, че "лимитът на скоростта" на икономиката - нейната способност да расте, без да предизвиква инфлация - вероятно ще бъде много нисък."

Въвеждането от правителството на Обединеното кралство на схемата "Kickstart" през 2020 г. спомогна за създаването на нови работни места за 16-24-годишни младежи, получаващи държавна финансова помощ, които бяха застрашени от дългосрочна безработица. Финансирането на схемата приключи в края на 2021 г., което съвпадна със спада на възможностите след дипломиране.

Според проучване на Bright Network, платформа за набиране на висшисти, хората, които напускат университета, смятат, че най-голямата пречка пред професионалната им реализация е липсата на подходящ опит.

Конфедерацията за набиране на персонал и заетост, която представлява агенциите за набиране на персонал в цялата страна, заяви, че сред предприятията се наблюдава усещането, че на наскоро наетите дипломанти им липсват умения и разбиране за работното място в сравнение с тези, чието образование и кариерен път не са били прекъснати.

"По-трудно е да се избере да се наеме нов дипломант, тъй като никой от тях не е имал опит на работното място или не е изградил мрежа", каза Сам Кларк, мениджър по недвижими имоти в Beazley Plc. "Много от кандидатите този път са завършили в по-ранни години и междувременно са работили в други сектори. Така че те идват с много по-добър опит за работа на същото ниво."

Някои работодатели се приспособяват. Лиза Ферихоф, главен директор по персонала на KPMG в Обединеното кралство, заяви, че счетоводната фирма адаптира подбора на персонал, след като е забелязала, че на някои служители им липсва увереност и се притесняват да се съберат физически на работното място. Банки като Goldman Sachs Group Inc. и HSBC Holdings Plc се ангажират с кандидатите на по-ранен етап от процеса на оценка и интеграция.

Дори и там, където работните места са много, липсата на опит на работното място поради прекъсване на образованието е друг проблем за работодателите, каза Кейт Стоусмит, заместник-главен изпълнителен директор на Конфедерацията за набиране на персонал и заетост. Тя цитира студенти, които се обучават за учители.

"Има голямо, голямо търсене на учители и помощен персонал в училищата", каза Шоусмит. "Но новоквалифицираните учители нямаха възможност да отидат в училищата по време на следването си. Първият им опит да преподават в класна стая беше първият им работен ден".

А смущенията във висшето образование се простират дори отвъд финалните изпити за някои студенти. Спорът за заплащането и условията доведе до бойкот на оценяването и потенциално забавяне на дипломирането.

Подобно на всички завършващи училище по време на Covid, студентът от Уоруик Торанс също е получил оценките си за последната година от учителите, след като изпитите в клас са били отменени по време на пандемията.

Въпреки това той се надява, че ще се дипломира навреме и обмисля възможностите си, включително да продължи да учи за магистърска степен. Проблемът е, че може да му се наложи да го направи с прогнозна, а не с крайна оценка - казва Торанс.