След ударите по частния сектор Си ще трябва да намира работа на всички студенти

Перспективите са толкова ужасни, че някои университети призовават горните курсове да отложат дипломирането

10:29 | 20 юни 2022
Обновен: 11:13 | 20 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През следващите няколко седмици Китай ще произведе рекордните 10,8 милиона завършили студенти. Намирането им на работа се оказва неочаквано главоболие за правителството на президента Си Дзинпин, което се бори да овладее огнища на Covid-19 с блокиране на цели градове, пише Шули Рен в свой коментар за Bloomberg.

Перспективите са толкова ужасни, че някои университети призовават горните курсове да отложат дипломирането. Студентите се оплакват публично, че не им е позволено да защитават дипломните си работи, освен ако не са си намерили работа. Някои бяха принудени да декларират, че ще бъдат „самостоятелно заети“, само за да могат да получат дипломата си. Към април по-малко от половината от завършилите класове са получили предложение за работа, според онлайн сайтът за набиране на персонал Zhaopin Inc.

Държавно финансираните университети са под силен политически натиск. През май безработицата сред младите хора в градовете достигна рекордните 18,4%. До юли, пикът на абитуриентския сезон, той може да достигне 23%, според оценки на Bank of America Merrill Lynch. Като такива, университетите трябва да направят своето, за да запазят този брой. В крайна сметка стриктният контрол на Covid за сметка на растящата безработица сред младите хора не е добър имидж за Си, който се очаква да спечели безпрецедентен трети мандат в края на тази година.

Все по-често завършилите студенти се надяват, че правителството може да осигури първите им работни места. Държавните предприятия са най-желаните работни места, докато само 17,4% от завършилите през 2022 г. искат да работят за частен бизнес, според последното проучване на Zhaopin.

Това обаче не е това, което държавата е готова да предложи. От края на 90-те години на миналия век държавните предприятия намалиха наемането на работа, като броят на градските работници се намали наполовина до едва около 55 милиона. Работни места в администрацията също са много търсени, но броят на новоназначените остава стабилен на около 170 000 годишно.

Вместо това през последното десетилетие частният сектор се превърна в най-големия работодател в Китай с около 150 милиона градски работници. В градовете също има повече от 110 милиона самостоятелно заети жители, които приемат договори на непълно работно време, работа по проекти или почасова работа. Няколко успяха да станат инфлуенсъри в социалните медии.

В ясен знак за това колко оскъдни са станали работните места в градовете, югозападната провинция Юнан наскоро предложи на новозавършилите университет годишна субсидия от 50 000 юана (7 464 долара) на човек за работа в селските райони. Някои потребители на социални мрежи се шегуваха, че това е преиграване на „движението надолу към провинцията“ от 1968 г., когато Мао Цзедун изпрати привилегировани градски младежи в отдалечени райони, за да се учат от фермерите.

Относно това дали Юнан може да прокара проекта, може само да се гадае. Субсидията не е малка - тя е около пет месеца на средната начална заплата за завършилите елитния университет Tsinghua.

Преди две години пазарът на труда в Китай бързо се възстанови от първоначалното избухване на пандемията. Тогава нямаше голяма икономическа травма. Само малка зона около Ухан, където избухна Covid, беше засегната. В рамките на три месеца животът се върна към нормалното.

Пазарът на труда сега не е толкова устойчив. Едногодишна технологична репресия унищожи голяма част от търсенето на млади, образовани работници с дигитални умения. Шанхай и Пекин - където са 18 от топ 20 училища с най-високи заплати на завършилите - се борят с огнища на Covid от април.

Междувременно растящият процент на прием в колеж през последното десетилетие създава все по-несъвместима работна сила с това, от което се нуждае икономиката. Новозавършили колеж сега представляват повече от половината от предлагането на нова работна ръка, изчислява HSBC Holdings Plc. Литературата и изкуствата са сред най-популярните специалности.

По време на управлението си Си повиши икономическия статус на държавните предприятия и порази „безпорядъчното разширяване на капитала“ на частния сектор. Сега може би ще получи повече от това, което е искал. Привлечени от престижа и финансовата сигурност на държавата, младите хора сега искат неговото правителство да предлага работа. Освен доживотен президент, може би Си би могъл да стане и главен директор по планирането на кариерата в Китай?