Чуждестранните студенти се връщат в университетите

Кармели Аргана, Bloomberg

10:00 | 5 април 2023
Преводач: Мария Попова

Чуждестранните студенти бързо се завръщат в университетите особено във водещите държави като САЩ, Великобритания и тук в Австралия. Миналият месец, 143 хиляди студенти са се върнали в кампусите в Австралия. Това става след три неспокойни години, когато границите бяха затворени заради пандемията. Университетите по цял свят понесоха тежък удар с намаляването на броя на чуждестранните студенти и загубата на приходи.

Завръщането се оказа по-бързо от всякакви очаквания. В САЩ броят на новозаписаните студенти е като в периода преди пандемията. Икономическите ползи са огромни. В пика през 2019, износът на образование е генерирал милиарди долари за икономиката на съответните държави. Американските университети събират 44 милиарда долара, но при високата инфлация в много държави, наблюдателите се тревожат за напрежението и притока на студенти в тези икономики.

"През последните години можехме да изкараме с 200 или 300, но за тази година са нужни 700 – 800 долара", казва студентът Боуен Гао..

Междувременно, работата за студенти все още се възстановява от спада на заплатите наложен по времена пандемията. Чуждестранните студенти ще продължат да  са в основата на бизнес модела на университетите. Но предстои да видим дали те не са започнали да разчитат твърде много на тези студенти за своите приходи.

"Това, от което наистина се нуждаем е университетите да се отърват от хватката на пазара, защото образованието е човешко право и не трябва да се третира като стока", казва д-р Николас Риймер, преподавател в University of Sydney.