Китайските студенти изместват европейските в британските университети

Кандидатите от ЕС са намалели с 43% до 28 400, според данни на Службата за прием на университети и колежи в Обединеното кралство

13:32 | 5 август 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските студенти, които искат да следват във Великобритания, изпреварват общия брой на потенциалните студенти от Европейския съюз, подчертавайки въздействието на Брекзит и нарастващата зависимост на британския образователен сектор от Китай, дори когато отношенията между Лондон и Пекин се влошават, пише Bloomberg.

Кандидатите от ЕС са намалели с 43% до 28 400, според данни на Службата за прием на университети и колежи в Обединеното кралство. Това се сравнява с 28 490 подадени заявления от Китай, които са се увеличили повече от два пъти от 2017 г.

Рязкото намаляване на броя на кандидатите от ЕС беше „разочароващо“, но очаквано, според Стефани Харис, ръководител на лобистка група за университетите във Великобритания. Промените в правилата след Брекзит означават, че студентите от ЕС сега плащат по-високи международни такси в повечето британски университети.

Таксите за чуждестранни студенти обикновено са над 9 250 паунда, максималното за вътрешно обучение от английските университети. Tова означава, че спадът на броя студенти от ЕС в момента не представлява финансова загриженост. Въпреки това Харис предупреди, че „разнообразието в кампуса“ рискува да бъде подкопано, освен ако правителството на Обединеното кралство не направи повече за привличане на европейски студенти.

Все повече

Международните студенти са допринесли с приблизително 22,6 милиарда паунда за икономиката на Обединеното кралство през 2015/16 г., според доклад на Института за политика за висше образование за 2018 г. Правителството има за цел да увеличи тази цифра до 35 милиарда паунда годишно до 2030 г. Само Северна Ирландия, която не е увеличила таксите за европейските студенти, отбеляза увеличение на кандидатите от ЕС през 2021 г., показват данните на Службата за прием на университети и колежи в Обединеното кралство.

Отливът на кандидати вероятно ще повдигне въпроса дали британските университети разчитат прекалено много на студенти, пристигащи от Китай, според Ник Хилман, директор на Института.

Промяната идва в момент на нарастващо напрежение между Великобритания и Китай по въпроси, вариращи от бъдещето на Хонконг до Синдзян и кражбата на интелектуална собственост. Британските разузнавателни агенции също изразиха загриженост относно връзките между университетите и китайското правителство, на фона на твърденията, че чувствителна отбранителна технология се предава на Пекин.

„Британските университети биха почувствали веднага негативното влияние, ако китайските студенти спрат да идват“, каза Хилман.

„Няма достатъчно студенти, идващи от други страни по света, които да са сравними по брой с китайските.“

Оперативният модел на британски университет може да загуби в „почти всяка една сфера“ с изключение на чуждестранни студенти, които осигуряват приходите за финансиране на университетски изследвания, каза Хилман.

„Причината хората да смятат, че британските университети са едни от най-добрите в света е, че нашите възможности за изследвания са много добри“, добави той.