Microsoft заплашва да прекрати достъпа до данни за конкуренти

Конкурентите бързо започнаха да внедряват свои собствени чатботове с изкуствен интелект

14:24 | 25 март 2023
Автор: Дина Бас
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

 Microsoft Corp. е заплашила да прекрати достъпа до своите данни за търсене в интернет, които лицензира на конкурентни търсачки, ако те не спрат да ги използват като основа за собствените си чат продукти с изкуствен интелект, казаха запознати със спора.

Производителят на софтуер лицензира данните в своя индекс за търсене Bing - карта на интернет, която може бързо да бъде сканирана в реално време - на други компании, които предлагат търсене в интернет, като Yahoo на Apollo Global Management Inc. и DuckDuckGo. През февруари Microsoft интегрира в Bing братовчед на ChatGPT - технология за чат с изкуствен интелект на OpenAI.

Конкурентите бързо започнаха да внедряват свои собствени чатботове с изкуствен интелект, тъй като около тази технология се създаде шум. Тази седмица Google на Alphabet Inc. пусна публично своя продукт за разговор с изкуствен интелект Bard. DuckDuckGo, търсачка, която набляга на неприкосновеността на личния живот, представи DuckAssist - функция, която използва изкуствен интелект за обобщаване на отговорите на заявките за търсене. You.com и Neeva Inc. - две по-нови търсачки, които дебютираха през 2021 г. - също дебютираха с услуги за търсене, задвижвани от AI, YouChat и NeevaAI.

Тези чатботове за търсене имат за цел да съчетаят разговорните умения на ChatGPT с информацията, предоставяна от конвенционална търсачка. Обикновените търсачки DuckDuckGo, You.com и Neeva използват Bing, за да предоставят част от информацията си, тъй като индексирането на цялата мрежа е скъпо - изисква сървъри за съхранение на данни и постоянно обхождане на интернет, за да се включат актуализации. Събирането на тези данни за чатбот за търсене би било също толкова сложно и скъпо.

Според запознатите лица, които са говорили анонимно, тъй като са обсъждали конфиденциален спор, Microsoft е казала на поне двама клиенти, че използването на нейния индекс за търсене в Bing за захранване на техните инструменти за чат с изкуствен интелект нарушава условията на договора им. Базираната в Редмънд, Вашингтон, технологична компания е заявила, че може да прекрати лицензите, осигуряващи достъп до нейния индекс за търсене, казват запознатите със спора.

"Свързахме се с партньорите, които не спазват условията, тъй като продължаваме последователно да прилагаме нашите условия навсякъде", се казва в изявление на Microsoft. "Ще продължим да работим директно с тях и да предоставяме всякаква информация, необходима за намиране на път напред."

Ако бъдат отрязани от индекса на Microsoft, по-малките търсачки трудно ще намерят алтернатива. Microsoft и Google са единствените две компании, които индексират цялата интернет мрежа, а ограниченията на Google за използване на нейния индекс накараха почти всички други търсачки да използват Bing.