Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple и Microsoft вече доминират индекса S&P 500

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 23.03.2023

11:41 | 23 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ерата на FAANG очевидно е приключила. На американския пазар вече доминират само две акции. Комбинираното тегло на Apple Inc. и Microsoft Corp. в S&P 500 се повиши до 13,3%, което е най-високото ниво в историята, докато влиянието на другите големи технологични акции напоследък отслабва, сочат данни на Strategas Securities, датиращи от 1990 г. насам, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

През по-голямата част от последното десетилетие инвеститорите залагаха едновременно на акциите на компанията майка на Facebook Meta Platforms Inc., Amazon.com Inc., Apple, Netflix Inc. и собственика на Google Alphabet Inc. Големите печалби на акциите година след година затвърдиха залозите, че те могат да вървят само нагоре, като помогнаха на търговията да стане толкова популярна, че получи акронима FAANG.

С нарастването на цените на акциите им нарасна и концентрацията им в S&P 500. В пика през август 2020 г. групата набъбна и съставляваше около една четвърт от индекса. Въпреки че оттогава този дял се е понижил до 21%, някои инвеститори все още се притесняват, че индексът е силно доминиран и значително отдръпване на няколко акции може да остави по-широките пазари податливи на спад.

Тод Сон, стратег на ETF в Strategas, заяви, че Apple и Microsoft са се превърнали в убежища при сътресенията на фондовия пазар, като теглото им в S&P 500 е достигнало съответно 7,11% и 6,14%. Акциите са поскъпнали с 21% и 14% през 2023 г., след като претърпяха големи загуби през миналата година.

В по-общ план инвеститорите се насочиха към технологичните акции, за да се скрият от банковата криза на фона на надеждите, че Фед е към края на кампанията си за повишаване на лихвените проценти. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се е повишил с 1,9% този месец, разширявайки печалбата си от 12% за годината, докато S&P 500 е спаднал с 0,8% през март и е отписал почти целия си аванс от началото на годината.

Бил Гейтс заяви, че според него изкуственият интелект (ИИ) е най-революционната технология, която е виждал от десетилетия, наравно с компютрите, мобилните телефони и интернет.

Гейтс, 67-годишен пионер на персоналните компютри, заяви, че е развълнуван от това как ИИ може да подобри живота. Той и други технологични лидери от години размишляват за различните приложения на ИИ - дебат, който се засили, след като стартъпът OpenAI пусна ChatGPT през ноември. По същество изкуственият интелект се отнася до способността на компютъра да се учи от големи количества данни и впоследствие да имитира човешки реакции.

„Възходът на изкуствения интелект ще освободи хората да правят неща, които софтуерът никога няма да направи - например да преподават, да се грижат за пациенти и да помагат на възрастни хора", пише той. 

Според данни на фирмата за анализи Similarweb интегрирането на технологията на OpenAI в Bing, търсачката на Microsoft, е накарало хората да посещават тази малко използвана търсачка и ѝ е помогнало да се конкурира по-добре с пазарния лидер Google по отношение на ръста на посещенията на страници.

Посещенията на страници с Bing са се увеличили с 15,8%, откакто Microsoft Corp представи на 7 февруари своята версия, базирана на изкуствен интелект, в сравнение с близо 1% спад за търсачката, собственост на Alphabet Inc, показват данните до 20 март.

Докато Bing AI е достъпен за повечето потребители по света от февруари, Google започна публичното пускане на своя чатбот Bard едва във вторник.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.