Кремъл се сблъсква с нарастващия гняв на съпругите и майките на мобилизираните войници

От десетилетия майките на войниците са политическа сила в Русия

09:30 | 27 ноември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Отчаяно желаейки да спасят своите синове и съпрузи от фронтовата линия в Украйна, руските жени оказват натиск върху Кремъл, което е поредният знак за ширещото се недоволство, предизвикано от войната.

Усилията на съпруги и майки се разраснаха, след като на 21 септември Владимир Путин нареди да бъдат призовани 300 000 резервисти, което принуди властите да им обърнат внимание. Регионални губернатори се срещнаха с активисти и обещаха да помогнат, а руският президент планира да проведе собствено заседание с тях още тази седмица.

С напредването на деветия месец на войната усилията на Путин да предпази населението си от последиците от сраженията на места изчерпват възможностите си и Кремъл се стреми да намали въздействието им, където може. Властите обещават парични и други помощи за семействата на призованите и се ангажират да се погрижат за правилното им екипиране и обгрижване.

Протести срещу изпращането на мобилизирани роднини на фронта се провеждат в поне 15 региона, като най-големите са в близост до границата с Украйна, според данни, събрани от Verstka, независима медия, която е една от малкото, отразяващи движението. Обикновено исканията на семействата не са политически, а се съсредоточават върху това да се гарантира, че мъжете им ще получат подходящо обучение и екипировка и че за тях ще се полагат грижи на фронта.

Те са привлекли вниманието на високо равнище.

По-рано този месец Путин призова длъжностните лица да се уверят, че опасенията са разгледани, като обеща "сам да говори с хората, за да получи обратна информация" за ситуацията.

Губернаторите на някои региони в близост до границата с Украйна обещаха да помогнат, въпреки че според активисти резултатите досега са били ограничени. Други официални лица категорично отхвърлиха призивите, като заявиха, че войниците на фронта са "живи и здрави".

"Тези хора не искат да спрат войната, а да подобрят условията на войниците", каза Екатерина Шулман, политолог и сътрудник в Академията "Роберт Бош" в Берлин. "Но по тази причина за властите е по-трудно да ги игнорират или да представят тези протести като екстремизъм или чуждо влияние."

Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за войната е спаднала от високите нива, наблюдавани през първите месеци, преди контраофанзивата на Украйна да принуди руските войски да отстъпят обширни територии. Тревогата се повиши при обявяването на мобилизацията, която предизвика бягството на половин милион руснаци от страната.

От десетилетия майките на войниците са политическа сила в Русия, тъй като активисти се опитват да спасят синовете си от сурово отношение. Движението се засилва през 90-те години на миналия век, когато се опитва да върне войниците, изпратени да се бият в Чечения. Този път група, която твърди, че представлява семействата, заяви, че има поддръжници в 89 града.

Държавната телевизия не обърна особено внимание на протестите на семействата, които бяха широко обсъждани в социалните мрежи. Видеоклипове на разгневени съпруги, които се отправят към зоната на военните действия, за да спасят своите роднини, се разпространяват широко в социалните медии, въпреки че нито един от тях не е потвърден официално.

Във видеообръщение, публикувано от Verstka на 9 ноември, съпругата на един от мобилизираните каза, че командирът на ротата му е разкрил, че само около 30 от 200 мъже са успели да се приберат на безопасно място, след като са попаднали под обстрел в Луганск, Източна Украйна.

В друг видеоклип, публикуван ден по-късно от група от 20 жени на руската граница с Украйна, те обещават да отидат на фронтовата линия, за да открият своите съпрузи, синове и братя. "Ако не излязат и не ни помогнат, ще отидем ние, включително и бременното момиче", казва една от тях, като добавя, че роднините им са без бронежилетки и каски и влачат със себе си ранени другари.

На фона на официалните изрази на съчувствие властите предприемат строги мерки. Една от групите заяви, че властите са заплашили един от нейните активисти, учителка, с арест, ако не запази мълчание. Членовете на семействата им също са предупредени да спрат да протестират.

На 22 ноември войник от района на Алтай в Сибир, който във видеоклип се обърна към губернатора с молба за подходящо оборудване и обучение на неговата част, поднесе извиненията си и благодари на властите за осигуряването на необходимата военна екипировка.

"Направихме прибързани заключения, моля ви да ми простите. Бяхме напълно оборудвани", казва той в съобщението, публикувано от регионалните власти в Telegram.