Опозицията в Русия няма план за прекратяване на войната

Руската опозиция е толкова разпръсната и победена, че способността ѝ да се възползва от руско военно поражение не е гарантирана

12:24 | 10 ноември 2022
Автор: Леонид Бершидски
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След като украинската и руската армия затънаха в ноемврийската кал без значителен напредък, отстъпление или взаимно приемливи основания за разрешаване на конфликта чрез преговори, гладът на Запада за някакъв работещ сценарий става осезаем. Скъпоструващ, разрушителен и изпълнен с политически опасности далеч отвъд границите на Украйна, конфликтът не може да продължава вечно. Оттук и неотдавнашните съобщения, че САЩ искат Украйна да покаже поне външна готовност за преговори и че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е провел частни разговори с вътрешни хора от Кремъл. 

Официално обаче руското поражение остава единственият начин за прекратяване на войната, който е приемлив както за Украйна, така и за Запада. Това, което е останало от руската политическа опозиция, е заето с разработването на визия за Русия след това поражение, до голяма степен защото вижда, че Западът изисква такава визия. 

Както казва Генадий Гудков, бивш полковник от контраразузнаването и законодател, който сега живее в България: "Това, което западните правителства и дипломати изискват от нас, е преди всичко обща картина на Русия, каквато тя трябва да бъде след Путин. Защото всички разбират, че на режима не му остава много време." Или както обяснява в интервю друг виден емигрант, живеещият в Лондон бивш петролен магнат Михаил Ходорковски, западните съюзници и партньори "ще имат значителна, макар и не решаваща, дума за това какъв изход очаква страната ни, тъй като смяната на режима най-вероятно ще се осъществи в резултат на военно поражение".

Изненадващо за вечно разединената антипутинска опозиция, нейните видни фигури изглежда са съгласни с някои основни положения за Русия след Путин - по-специално за превръщането ѝ в парламентарна демокрация от европейски тип без силен президент.

Алексей Навални, борецът срещу корупцията в затвора, твърди в статия за Washington Post през септември, че Западът не трябва да се изкушава да намери "добър човек", с когото да се справи, след като Путин падне, и че трябва да подтикне Русия към неавторитарно бъдеще - бъдеще, което според Навални руснаците ще приемат, след като могат да гласуват свободно, макар и само с някои конкретни подкани под формата на икономически санкции и дипломатически натиск.

Ходорковски току-що публикува цяла книга на руски и английски език, озаглавена "Как се убива дракон? Наръчник за начинаещи революционери". В нея той също се застъпва за "истинска федерална парламентарна република", която да сложи край на вечната тенденция Русия да инвестира твърде много власт в мъжа или жената на върха - въпреки че изглежда разчита на някаква важна лична роля в "революцията", която трябва да преобрази Русия в тази посока.

От своя страна Гудков се присъедини към група, която наскоро проведе "Конгрес на народните депутати" в едно от предградията на Варшава. Докато другите само говорят за превръщането на Русия в парламентарна демокрация, конгресът ги надминава, като предявява доста креативна претенция за легитимност. Групата, ръководена от бившия законодател Иля Пономарев, който сега живее в Украйна, обединява около 60 души, които по едно или друго време са печелили избори на различни нива на руската законодателна система, както и няколко души, които никога не са били избирани, но все пак са се присъединили към възможността да "възстановят" Русия, създавайки алтернативна правна рамка за една демократична, търсеща мир държава след Путин. "Конгресът" призова за връщане на всички територии, заграбени от Украйна, включително Крим, за отказ от подкрепа на подкрепяните от Русия непризнати държави в целия бивш Съветски съюз и за конституционна забрана на превантивните ядрени удари, наред с други предложения, които мнозина на Запад биха подкрепили.

С други думи, сред либералната опозиция се появи широк консенсус относно модела на управление на Русия след Путин, въпреки че в личен план някои от членовете ѝ все още не могат да понасят други. Леонид Волков, базираният в Литва началник на щаба на Навални, заяви в неотдавнашно предаване в YouTube, че е бил поканен на конгреса на Пономарьов, но е предпочел да не отиде, защото делегатите му "не представляват никого"; той обвини Пономарьов, че е провокатор. 

Макар че и аз вярвам в парламентарната демокрация за Русия - в края на краищата тя помогна на Германия, която има подобна история на войнстваща тирания, да не се върне към нея по същия начин, както Русия - имам чувството, че видните опоненти на Путин, поотделно и заедно, работят върху погрешен резултат. Макар че начинът, по който те виждат бъдещето на Русия, е умерено интересен, това, което светът - не само Западът, но и Индия, Китай и близкоизточните монархии - иска да види, е реалистичен сценарий за прекратяване на войната, първо в краткосрочен и едва след това в дългосрочен план. Поражението на руското бойно поле все още далеч не е сигурно и, освен ако не е пълен провал, дори такова поражение няма да означава непременно смяна на режима. И така, ако всички са съгласни, че падането на Путин е необходимо, за да се прекратят военните действия, как всъщност да се постигне това?

Както пише пражкият политолог Александър Морозов в публикация във Facebook, "от нас се очаква едно: да посочим с пръст някоя група - прослойка, общност, социална група - в която могат да се вложат надежди". Ако такава група не съществува, продължава цинично Морозов, от руската опозиция се очаква само да "конструира дискурса" на такава група. Единственото, което има значение, е конструкцията да "покаже потенциал".

Досега обаче всички опити да се възлагат надежди на която и да е сила в Русия са се свеждали до неубедително махване с ръка. Преди да създаде своя квазипарламент, Пономарев флиртуваше с идеята за терористичен ъндърграунд, което само отблъсна потенциалните му поддръжници в Русия и сред емигрантите, които се надяваха да се върнат. Опитите да се намерят достатъчно сепаратистки активисти, които да "деколонизират" Русия чрез откъсване на нейни етнически територии, се провалиха след няколко безрезултатни срещи в източноевропейските столици.

Ходорковски залага на това, че мениджърската класа в Русия най-накрая ще види недостатъците на това да продължава да се подчинява на управлението на Путин. Той би искал да ги кооптира за либералната кауза, като им обещае, че няма да бъдат наказвани за сътрудничество с режима на Путин, но, от друга страна, ги заплашва с тежки последици, ако откажат да се присъединят към каузата и му се противопоставят. Досега обаче е имало малко изявени дезертьори от руската "управленска класа" - държавните служители на средно ниво и корпоративните ръководители, които Ходорковски смята за своя аудитория. Тези прагматични по своята същност хора не са толкова убедени в неизбежното поражение на Русия, колкото политизираната част от емигрантската общност, която е заложила много на този изход. При сегашното положение на нещата предимствата, които би им предложила една победена Русия, не надвишават тези, които те виждат в една предизвикателна Русия.

Волков, от своя страна, изглежда вярва, че режимът на Путин ще се срине под собствената си тежест, точно както се е сринала сталинистката тирания, след като тиранинът е умрял. Той направи този паралел в неотдавнашна статия за Wall Street Journal, като прогнозира период на хаотична либерализация, не по-различен от краткотрайното "размразяване" на Съветския съюз след Сталин. Но опитите да се изчака Путин невинаги се развиват според този оптимистичен сценарий. При един не толкова розов, ултранационалистите, които бяха емоционалната движеща сила на войната, може и да се захванат за властта и да продадат на руснаците история за обратен удар, както направиха нацистите след поражението на Германия през Първата световна война.

Голям проблем за всички, които искат да сложат край на войната, е, че руската опозиция не може да предложи реална надежда от Киев, Варшава, Вилнюс, Прага, Лондон или руска колония с максимална сигурност. Тя е толкова разпръсната и победена, че дори способността ѝ да се възползва от руското военно поражение едва ли е гарантирана. Най-голямото предизвикателство за осигуряване на траен мир се състои в намирането на руска партия, която едновременно да представлява достатъчно руснаци и да е способна да спази своята част от всякакъв вид сделки, включително и мирно споразумение, постигнато чрез преговори.

Тази трудност е най-силният коз на Путин, който държи на завладяната от него територия. Изправен пред месеци на още по-изтощителна, изтощаваща ресурсите окопна война, в която никоя от страните не вижда пълна победа, той се надява, че Западът все пак ще реши да се справи с него, като на практика ще даде на Русия и Украйна пауза, за да се прегрупират за нов двубой. Докато Путин се опитва да си проправи път от кървавата бъркотия, която е създал, неуспехът на руската опозиция да предложи надеждна алтернатива вместо теоретични визии за по-добро бъдеще само му играе по свирката.