WSJ: САЩ и Русия са обсъждали ограничаване на войната

Съветникът по националната сигурност на САЩ е провел поверителни дискусии с руски колеги на фона на опасения относно ескалацията и ядрените заплахи

07:51 | 7 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висшият съветник по националната сигурност на президента Байдън участва през последните месеци в поверителни разговори с висши помощници на руския президент Владимир Путин в опит да намали риска от по-широк конфликт около Украйна и да предупреди Москва да не използва ядрени или други оръжия за масово унищожение, предаде The Wall Street Journal, позовавайки се на американски и съюзнически служители.

Длъжностните лица казаха, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е бил в контакт с Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин. Съливан също е разговарял с прекия си колега в руското правителство Николай Патрушев, добавиха служителите.

Целта е да се предпази от риска от ескалация и да се запазят комуникационните канали отворени, а не да се обсъжда уреждане на войната в Украйна, казаха официални лица.

На въпрос дали Съливан е участвал в неразкрити разговори с Ушаков или Патрушев, говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза: „Хората твърдят много неща“ и отказа да коментира повече. Кремъл не отговори на искане за коментар.

Белият дом не е признал публично никакви разговори между Съливан и който и да е висш руски служител от март, когато той е разговарял с Патрушев.

Информацията за разговорите идва, когато традиционните дипломатически контакти между Вашингтон и Москва са намалели, а Путин и неговите помощници намекнаха, че може да се прибегне до използване на ядрени оръжия, за да се защити руска територия, както и печалбите, постигнати при инвазията в Украйна тази година.

Въпреки подкрепата си за Украйна и наказателните мерки срещу Русия за инвазията, Белият дом заяви, че поддържането на известно ниво на контакт с Москва е наложително за постигане на определени взаимни интереси за националната сигурност.

Няколко американски служители казаха, че Съливан е известен в администрацията като настояващ за линия на комуникация с Русия, въпреки че други висши политици смятат, че преговорите в настоящата дипломатическа и военна среда няма да бъдат плодотворни.

Длъжностните лица не предоставиха точните дати и броя на обажданията, нито казаха дали са били продуктивни.

Някои бивши американски служители казаха, че е било полезно за Белия дом да поддържа контакт с Кремъл, тъй като отношенията между САЩ и Русия са в най-ниската си точка от края на Студената война.

„Мисля, че винаги е важно, особено за страните с ядрено оръжие, да поддържат отворени канали за комуникация, за да помогнат да се разбере какво мисли всяка страна и по този начин да се избегне възможността за случайна конфронтация или война“, каза Иво Даалдер, който е служил като посланик на САЩ в НАТО по време на администрацията на Обама. „Съветниците по националната сигурност са най-близкият канал на информация до Овалния кабинет, без да въвеждат президента директно в този комуникационен канал.“

Президентът Байдън се опита да изгради работни отношения с Путин през първата си година на поста, която завърши със среща на върха в Женева през юни 2021 г. Тези разговори засегнаха Украйна, където страните имаха ясни различия, наред с редица други теми.

До октомври обаче американското разузнаване посочваше, че руските сили се готвят да нахлуят в Украйна. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс беше изпратен в Москва в началото на ноември 2021 г., за да предупреди Путин срещу подобно нахлуване.

Байдън разговаря два пъти с Путин през декември 2021 г. и отново през февруари 2022 г., за да се опита да предотврати руска атака, докато американските дипломати разговаряха с руските си колеги.

След като руските сили нахлуха в Украйна на 24 февруари обаче, дипломатическите и военни контакти между двете страни станаха редки.

Длъжностни лица казаха, че Съливан е поел водеща роля в координирането на политиката и плановете на администрацията на Байдън в отговор на нахлуването на Русия в Украйна – нещо, което се очаква от главния съветник на президента по националната сигурност. Той обаче участва и в дипломатически усилия, включително посещение в Киев в петък, за да разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на отбраната Олексий Резников, срещи, които традиционно се ръководят от държавните секретари или отбраната.

Съливан е разговарял с ръководството на Украйна, призовавайки ги да изразят публично готовността си за разрешаване на конфликта, каза американски служител. САЩ не настояват Украйна да преговаря, добави служителят, а по-скоро за да покажат на съюзниците си, че се стремят към разрешаване на конфликта, който се отрази на световните цени на петрола и храните.

Washington Post по-рано съобщи за усилията на Съливан да убеди украинските официални лица да търсят решение.

Когато Путин и неговите старши помощници намекнаха през септември, че Русия може да използва ядрени оръжия, ако силите му бъдат притиснати в ъгъла, Съливан каза, че администрацията на Байдън е „комуникирала директно, частно на много високо ниво с Кремъл, че всяка употреба на ядрени оръжия ще доведе до катастрофални последици за Русия.

Белият дом отказа да каже как е било предадено това предупреждение.

Министърът на отбраната Лойд Остин и няколко от съюзническите му колеги разговаряха миналия месец с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, докато Москва твърдеше, че Киев се готви да използва така наречената мръсна бомба срещу нея, нещо, което украински и западни официални лица отрекоха.

Остин инициира първоначалното обаждане, което беше първата им дискусия от май, за да подчертае важността на поддържането на линиите за комуникация, каза Пентагонът. Шойгу инициира второто.

Ушаков, външнополитическият съветник на Путин, е служил като посланик във Вашингтон и е смятан от бивши и настоящи американски служители за лице с директен контакт до руския лидер.

Бърнс се срещна с Ушаков през ноември 2021 г. по време на посещението си в Москва, преди да говори с Путин. Съливан разговаря отново с Ушаков през декември.

В мартенския си разговор с Патрушев, описан от Белия дом, Съливан е казал на руския официален представител, че силите на Москва трябва да спрат да атакуват украински градове и е предупредил Кремъл да не използва химически или биологични оръжия.

Патрушев, който влиза в КГБ през 70-те години на миналия век и се издигна до директор на Федералната служба за сигурност от 1999 г. до 2008 г., е смятан от американските служители за твърдолинеен политик, който споделя много от подозренията на Путин относно САЩ.

В руско изявление относно мартенския разговор между Съливан и Патрушев се казва, че той се е състоял по инициатива на САЩ и че Патрушев е подчертал „необходимостта да се спре подкрепата на Вашингтон за неонацисти и терористи в Украйна и да улесни прехвърлянето на чужди наемници в зоната на конфликта, както и да откаже да продължи да доставя оръжие на режима в Киев.

Въпреки че отношенията между Вашингтон и Москва се влошиха, САЩ се опитаха да запазят някои области на сътрудничество, особено по отношение на контрола върху стратегическите оръжия и Международната космическа станция.

Вашингтон и Москва се присъединиха към "Новия договор СТАРТ", който ограничава ядрените оръжия на САЩ и Русия с голям обсег на действие и трябва да изтече през 2026 г.

Официални лица от САЩ и Русия планират да проведат срещи на Двустранната консултативна комисия, която беше създадена с "Новия договор START", за да обсъдят прилагането му, според американски служители и доклад на руски медии. Една от целите е да се обсъди възобновяване на инспекциите по него, които бяха спрени, когато започна пандемията Covid-19, казват американски служители.

Въпреки че Швейцария беше традиционната страна-домакин на такива преговори, Москва заяви, че вече не я смята за неутрална страна, защото, подобно на други европейски нации, тя наложи икономически санкции след нахлуването на Русия в Украйна. Западните санкции също усложниха организацията на пътуването на руснаците, така че се правят планове за провеждане на срещата в Кайро в края на ноември, казаха официални лица.

Държавният департамент и руското правителство отказаха да коментират срещите, които обикновено не се обявяват предварително.