Главнокомандващият на Русия в Украйна призна за забавяне на инвазията на юг

Ген. Сергей Суровикин обяви, че ситуацията е "напрегната" за силите му в Украйна

08:32 | 19 октомври 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Висшият военен командир на Русия в Украйна сигнализира, че контролът на Москва върху южния град Херсон отслабва, а Украйна каза, че руските удари от миналата седмица са извадили от строя около 30% от инфраструктурата на електроцентралата й, което поражда опасения за спиране на тока в цялата страна.

Ген. Сергей Суровикин, наскоро назначен командир на руските въоръжени сили в Украйна, даде рядък песимистичен поглед върху позицията на своите нахлуващи сили, като каза във вторник пред държавната телевизия, че ситуацията в Херсон „не е никак лесна в момента“ и че приоритетът на юг е предпазване на цивилните и военен персонал.

„Трудните решения не могат да бъдат изключени“, каза той пред държавния новинарски канал „Россия 24“, без да дава подробности, в първите си значими публични коментари, откакто пое поста.

Коментарите на генерал Суровикин дойдоха, докато Русия изстреля нов залп от ракети по критичната инфраструктура на Украйна, последната от редица атаки, които според Киев са повредили близо една трета от електроцентралите в страната.

„Украйна е под обстрел от окупаторите. Те продължават да правят това, което умеят най-добре – да тероризират и убиват цивилни“, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Развитието през последните дни подчертава конкуриращите се офанзиви на двете страни във войната, като Русия удря цивилни цели, докато Украйна напредва на бойното поле.

В продължение на седмици Украйна се опитва да обгради хиляди руски войници, блокирани на западния бряг на река Днепър в и около Херсон, столицата на регион, който Русия миналия месец обяви за част от нейната територия. Русия превзе града в първите дни на нахлуването си, единствената регионална столица, която падна.

Коментарите на генерал Суровикин късно във вторник предполагат, че стратегията на Украйна е успешна. Градът страда от недостиг на храна, вода и електричество, каза той, тъй като Украйна е повредила главния мост, използван за снабдяване на руските сили в Херсон, и прелез над язовир на североизток.

Западни военни анализатори отдавна казаха, че за руските сили ще е желателно да напуснат Херсон, за да избегнат разгром. Но руският президент Владимир Путин почете града като нова руска територия на церемония в Москва преди по-малко от месец.

Назначеният от Русия висш представител в региона, Владимир Салдо, също даде мрачен поглед върху събитията във вторник, като каза, че Русия прехвърля цивилни на източния бряг на Днепър от райони на север от Херсон, където украинските сили напреднаха през последните седмици, за да не пречат на руските сили.

Украйна използва прецизни ракети с голям обсег, предоставени от САЩ, за да удари мостове над Днепър, както и командни пунктове и складове за боеприпаси и гориво. Украинските войски напредват към Херсон от север, откакто започнаха офанзивата си в края на август.

Напредването на силите на Киев на юг последва светкавична офанзива на североизток, където те върнаха части от украинска територия миналия месец.

Тъй като позицията на Русия на бойното поле се влоши, тя все повече насочва ударите си към украинската инфраструктура в очевиден опит да смаже волята на цивилното население на Украйна.

Във вторник Москва удари градове в цялата страна с дронове и ракети.

Ударите предизвикаха постоянни прекъсвания на електрозахранването от 10 октомври, когато Русия за първи път отговори на победите на бойното поле на Украйна с баражни обстрели срещу критична инфраструктура.

Във вторник бяха поразени цели в Житомир, Харков и Днепър, прекъсвайки доставките на електричество и вода. Други руски удари в южния район на Николаев през нощта използваха модифицирани ракети земя-въздух С-300, за да ударят жилищни сгради, убивайки най-малко един човек и разрушавайки части от пазара за цветя в града.

Руските въздушни атаки през последните седмици подчертаха призивите на украински официални лица за повече способности за противовъздушна отбрана от Запада. В понеделник рояк дронове, произведени в Иран, удари центъра на Киев, удряйки енергийна инфраструктура и най-малко един жилищен блок.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Украйна ще изпрати нота с официално искане за системи за противовъздушна отбрана за защита срещу иранските дронове Shahed.

Във вторник висш военен служител на САЩ каза, че администрацията на Байдън работи за първите доставки на Националната усъвършенствана ракетна система земя-въздух или NASAMS, система за къси и средни разстояния, в Украйна през следващите седмици. Европейските страни също предоставят различни системи за противовъздушна отбрана.

САЩ са похарчили близо 20 милиарда долара за обучение и оборудване за Украйна от 2014 г., когато улично протестно движение свали подкрепян от Москва президент в полза на прозападно правителство. Москва, която нарече отстраняването от власт преврат, след това подпомогна въоръжените сепаратисти в предимно рускоезичната източна част на Украйна, с което започна конфликта между Киев и Кремъл.

Помощта на Вашингтон провокира руски официални лица да предупредят, че техният истински враг не е Украйна, а САЩ. Това също така накара САЩ да променят оптиката около военните учения. Военна игра, планирана за упражняване на способностите на НАТО, започна в началото на тази седмица в Белгия, включваща реактивни изтребители от четвърто и пето поколение и бомбардировачи с голям обсег на действие B-52. В изявление на НАТО се казва, че ученията са планирани отдавна и не са свързани с никакви текущи събития.

Руският заместник външен министър Сергей Рябков каза, че Москва ще следи отблизо ученията, за да разбере позицията на НАТО по отношение на ядреното възпиране.

Ядреното дрънкане на оръжие на Путин изнерви наблюдателите, въпреки че мнозина го смятат за нещо повече от реторика. САЩ заявиха, че не са видели никакви индикации Русия да е променила ядрената си позиция.

Руската окупация на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа в Запорожия регион на Украйна също породи опасения относно способността на Москва да поддържа целостта на системата, като същевременно оказва натиск върху украинските експерти в електроцентралата да обещаят лоялност към Кремъл.

"Енергоатом" съобщи във вторник, че още двама ръководители на електроцентралата са били отвлечени в понеделник.

„В момента нищо не се знае за тяхното местонахождение и състояние“, каза украинската държавна ядрена компания.

Ударите във вторник също дойдоха часове след като руски изтребител Су-34 се разби в жилищен комплекс в руския град Йейск, близо до Крим. Анна Минкова, заместник-губернатор на руската Краснодарска територия, каза във вторник, че 15 души са загинали при катастрофата, а други 25 са в болници.

Руските следователи казаха, че техническа неизправност вероятно е причинила катастрофата.