Пробив в преговорите за износ на зърно от Украйна  

Смята се, че сделката е жизненоважна за продоволствената сигурност, особено в развиващите се страни, както и за стабилизиране на пазарите

13:11 | 14 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна, ООН и Турция са постигнали напредък в преговорите, които целят да възстановят износа на зърно през Черно море, който в момента е блокиран от Русия, като по този начин да смекчат риска от глад, който заплашва милиони по света. Това стана на фона на ожесточен артилерийски обстрел, който продължава и в четвъртък, предава агенция Reuters.  

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в сряда, че споразумението ще бъде подписано следващата седмица. Анкара ще осигури безопасността на товарите в морето, а страните заедно ще проверяват пратките в пристанища, каза още той.  

Но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че има нужда от още работа преди сделката да бъде завършена.  

„Направихме жизненоважна стъпка напред,“ заяви той пред репортери в Ню Йорк. „Но все още се нуждаем от добрата воля и ангажираност от всички страни,“ добави Гутериш.  

Коментарите на украинския президент Володимир Зеленски от сряда вечерта прозвучаха оптимистично. „Украинската делегация ми докладва, че има напредък. В следващите дни ще се споразумеем за детайли с генералния секретар на ООН“.

Турция и Украйна заявиха, че предстои да бъде открит общ координационен център с Русия и ООН.

„Задачата на този център ще бъде да извърша цялостен надзор и да координира безопасното преминаване в Черно море“, написа началникът на щаба на Зеленски Андрий Йермак в Twitter.

Руското министерство на отбраната не отговори незабавно на исканията за коментар.  

Освен един от основните износители на пшеница, Русия е и важен играч на пазара на изкуствени торове, а Украйна е голям производител на царевично и слънчогледово олио. Смята се, че сделката е жизненоважна за продоволствената сигурност, особено сред развиващите се страни, както и за стабилизиране на пазарите. Но Гутериш предупреди, че все още „предстои дълъг път“ преди да има мирни преговори за прекратяване на войната.

Преговорите за повторно отваряне на пристанищата се водят от месеци, но ситуацията само се влошаваше. Украйна вече разполага с 22 млн. тона зърно, които са готови за износ, а миналия месец започна да прибира и тазгодишната реколта. Страната поиска категорични гаранции за сигурност и че руските военни няма да атакуват пристанищата, след като бъдат почистени от поставените около тях мини. Русия вече е нанесла ракетни удари върху някои терминали за зърно на украински пристанища, което затруднява бъдещите доставки.