Сривът на пазарите не подмина и продажбите на незаменими токени

Най-големият пазар за незаменими токени OpenSea отчита спад в продажбите от над 75% от май насам

13:46 | 30 юни 2022
Обновен: 15:30 | 30 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Пазарът на незаменими токени (NFT), като дигитални изображения на отегчени примати или закръглени пингвини попадна в стръмна негативна спирала, след като продажбите в сектора рязко намаляха, а в последните седмици цените на популярните NFT-та се сринаха, пише Олга Хариф за Bloomberg.

Тази ниша от сектора на криптовалутите се снасочва към първия си месец в историята през който записва продажби за под 1 млрд. долара от юни 2021 година, показват данни на DappRadar. Най-големият пазар за незаменими токени OpenSea отчита спад в продажбите от над 75% от май насам и изглежда ще регистрира най-слабото си представяне от юли 2011 година, според данни на Dune.

Цените на най-скъпите незаменими токени също се сринаха. Някои NFT от колекцията Otherdeed NFTs, които се търсеха изключително много след като бяха пуснати през май поевтиняват с 30% в рамките на последните 30 дни, а тези от колекцията Bored Ape Yacht Club’s – почти 33%, показват данни от NFT Price Floor.

Междувременно, индексът JPG NFT Index, който следи няколко от най-големите NFT проекти, наричани и сини чипове в света на NFT, е загубил 70% от стойността си откакто беше открит през април.  

Всички криптовалути се сринаха след краха на стейбълкойна на Terra и вероятната несъстоятелност на кредиторите Celsius Network и Babel Finance, както и в хедж фонда Three Arrows Capital. Това накара инвеститорите да избягват много проекти, свързани с криптовалута. Те започнаха да продават и Етер, който се използва за закупуване на голяма част от най-ценните NFT в света.

„Без съмнение през юни пазарът на NFT потъна като камъкот“, каза Педро Ерера, ръководител на изследванията в DappRadar. „Пазарът е доста по-зрял, но може да се каже, че през последните седмици инвеститорите търсеха по-сигурни места, където да вложат парите си на фона на срива на Terra и слуховете около потенциални ликвидации.

Дори високопрофилни придобивания на NFT платформи - като сделката на eBay за закупуване на NFT пазара KnownOrigin и покупката на Uniswap Labs на агрегатора на NFT пазар Genie - и скорошни събития като конференцията NFT.NYC и Bored Apes' ApeFest 2022 в Ню Йорк, не успяха да съживят ентусиазма на инвеститорите.

Новината, че Yuga Labs Inc., създателят на NFT на BAYC, е завела дело за нарушаване на търговска марка в Лос Анджелис, твърдейки, че художникът Райдър Рипс е измамил хората да купуват фалшиви незаменими токени от колекцията Bored Ape, също вероятно няма да помогне за промяна на настроенията.

„Голяма част от първоначалната лудост към този сектор се изпари и сега той преминава през период на консолидация“, каза Арън Браун, крипто инвеститор и автор за Bloomberg Opinion. „Подозирам, че тези активи ще оцелеят, но на много по-разумна основа, отколкото в разгара на манията.