Британски полицаи за първи път иззеха незаменими токени

Това е първата подобна акция в Обединеното кралство

20:00 | 14 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данъчният надзорен орган на Обединеното кралство конфискува три незаменими токена като част от случай на предполагаема измама с данък добавена стойност за 9 милиона долара в първата по рода си акция от този тип, предава Bloomberg.

Трима души са арестувани по подозрение, че са се опитали да измамят властите чрез мрежа от 250 фалшиви компании, съобщиха по имейл от агенция Приходи и митници на Нейно Величество. Властите иззеха и други криптоактиви на стойност около 6000 лири, докато незаменимите токени (NFT) все още не са оценени.

Незменимите токени са вид дигитален актив, който може да се търгува през блокчейн мрежи и стана изключително популярен сред трейдърите на криптовалути, както и сред ценителите на изкуство през миналата година. Те дори успяха да пробият при водещи аукционни къщи като Christie’s и Sotheby’s с продажби за милиони долари. Пазарът е на стойност от над 16 млрд. долара, показва анализ на данни изготвен от компанията за проучвания Messari.

Токените, които символизират собствеността върху дигитален актив като музика или изображение, обикновено се купуват и продават с помощта на криптовалутата Ether. Най-популярните са под формата на цифрови аватари, които собствениците могат да използват като своя профилна снимка онлайн, като тези, представени в колекции от Bored Ape Yacht Club или CryptoPunks. Тези активи могат да струват милиони долари и през последните месеци привличат вниманието на знаменитости от ранга на Парис Хилтън, Рийз Уидърспун и Серина Уилямс.

„Първото ни изземване на незаменим токен служи като предупреждение за всеки, който смята, че може да използва криптоактиви, за да скрие пари от данъчните служби“, заяви Ник Шарп, заместник-директор на агенцията по икономически престъпления. „Ние постоянно се адаптираме към новите технологии, за да гарантираме, че сме в крак с начина, по който престъпниците изглеждат, за да прикрият своите активи”.

Това става седмица след като САЩ иззеха откраднати биткойни на стойност 4,5 милиарда долара в най-голямата конфискация досега, демонстрирайки желанието на правоприлагащите органи да докажат, че криптовалутата не е безопасно място за престъпна дейност.

„Този ​​случай демонстрира още веднъж, че престъпниците не могат да се скрият в света на криптовалутата“, каза Дейвид Карлайл, ръководител на отдела за политики и регулаторни въпроси във фирмата за изследване на криптоактиви Elliptic. „Правоприлагащите агенции са в състояние да проследяват и проследяват транзакциите на престъпници и да конфискуват NFT и криптоактиви, използвани в незаконна дейност, което лишава престъпниците от тяхната печалба.
Твърди се, че заподозрените измамници са използвали сложни методи, за да се опитат да скрият своята самоличност, включително фалшиви и откраднати самоличности, фалшиви адреси, предплатени нерегистрирани мобилни телефони, виртуални частни мрежи (VPN), фалшиви фактури. Освен това те са се престрували, че участват в законни бизнес дейности, заявиха още от агенцията.

„Измамниците обикновено процъфтяват там, където стойностите на активите се надуват бързо, така че не е изненада, че се възползват от растежа на NFT“, каза Сам Робъртс, партньор в адвокатска кантора Cooke, Young and Keidan. Премахването на нуждата от адвокати може да е била една от амбициозните цели на публичните блокчейн мрежи и класовете активи, на които се основават, но на практика това не се случи – често поради кражби и измами.

Собствениците и създателите, които спазват закона „трябва да бъдат насърчавани, че съдилищата продължават да подкрепят правата на цифрова собственост и трябва да очакваме, че това ще се случва и в бъдеще“, каза още той.