В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Токенизираните акции ще променят финансовите пазари така, както го направи Amazon

Стивън Стонбърг, главен финансов и оперативен директор на Bittrex Global, "В развитие", 12.05.2021

14:36 | 12 май 2021
Обновен: 14:38 | 12 май 2021
Автор: Димитър Баларев

Инвеститорският интерес към токенизираните акции е огромен. Те представляват токен, свързан с цената на даден актив. За разлика от акция на Google, която е американска и се търгува на американските борси, които са отворени само от понеделник до петък, тези токенизирани акции позволяват, независимо от  тяхната цена, да се търгуват 24/7 чрез блокчейни. Това заяви Стивън Стонбърг, главен финансов и оперативен директор на Bittrex Global, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Към момента това все още е иновативен проект на Bittrex Global и представлява малък клас актив, но растежът е огромен и тъй като използва блокчейн технологията в основната на биткойн, може да се използва на всички капиталови пазари. Той ще промени на финансовите пазари така, както го направи Amazon". 

По думите на Стивън Стонбърг регионалните крипто тенденции в ЦИЕ не се отличават значително от световните - "забелязва се постоянен ръст в региона, като клиентите ни в България са нарастнали с 85%, което съвпада с останалите пазари като Германия, Нидерландия и Турция"

"Интересен факт е, че Монголия макар и да не е най-големият криптопазар, отчита най-големия ръст на клиентска база", допълни още главният финансов и оперативен директор на Bittrex Global. 

Гостът коментира и още едно сравнително ново въведение в света на криптовалутите - така наречения "стейкинг".

"Стейкингът е изключително популярен не само при нас, но и на глобално ниво. Той представлява депозиране на криптовалута в замяна на доходност. Ако даден инвеститор избере да не стейкне неговите крипто притежания, той печели единствено от ценовата волатилност".

От разговора стана ясно, че за разлика от Coinbase Global, която наскоро дебютира на борсата и предлага търговия само с най-популярните криптоактиви като биткойн и етериум, Bittrex Global търгува с над 400 токена, от които и навлизащи нови алткойн проекти.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук