МВФ: Бавната ваксинация на Китай срещу Covid е риск за цялата икономика

Около 375 млн. души над 15 години още не са получили три дози ваксина, а броят поставяни дози е паднал под 800 000 на ден

10:15 | 24 юни 2022
Обновен: 12:43 | 24 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд призова Китай да ускори ваксинационната си кампания срещу Covid-19, като предупреди, че рязкото забавяне в темпа може да застраши възстановяването на потребителските разходи в икономиката, пише Том Ханкок за Bloomberg.

При сегашното темпо поставянето на три дози ваксини срещу Covid на населението ще отнеме „години“, каза в интервю Хелге Бергер, ръководител на мисията на МВФ в Китай. Тъй като ръстът на разходите все още не се е възстановил до нивата преди пандемията, отчасти защото домакинствата са предпазливи по отношение на инфекциите с Covid, „ускоряването на кампанията за ваксинация би подкрепило доверието и в крайна сметка потреблението“, каза той.

Около 375 милиона души на възраст над 15 години в Китай все още не са получили три дози ваксина, а броят поставяни дози е паднал под 800 000 на ден, според официалните данни. Проучванията показват, че три дози от китайските ваксини срещу коронавирус са почти толкова ефективни, колкото ваксините с иРНК за предотвратяване на тежки инфекции или смъртни случаи.

Ниският процент на пълна ваксинация, особено сред възрастните хора, е една от причините Китай да продължи със своята строга политика за нулев Covid, която изисква ограничаване на активността, където и да възникнат случаи на вируса. Само около 64% от китайците над 60 години са получили три дози, според китайската национална здравна комисия.

Бергер каза, че блокадите в Шанхай и десетки други градове от март насам са основна причина МВФ да включи „рискове от понижаване“ на прогнозата си за април за 4,4% ръст на брутния вътрешен продукт за Китай тази година.

„Второто тримесечие ще бъде слабо предвид блокадите“, каза той.

Въпреки че националните данни до голяма степен се възстановиха към нивата преди ограниченията, Бергер добави, че в Шанхай мерките за икономическа активност, наблюдавани от МВФ, са се възстановили само до около 50%.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират ръст от 4,1% в Китай тази година и възможно свиване на БВП на тримесечна база през периода април-юни. Това прави малко вероятно правителството да изпълни целта си за цялата година от около 5,5%.

МВФ неколкократно призовава Пекин да увеличи фискалната подкрепа за домакинствата. Дори като се вземат предвид мерките, обявени от април, фискалният стимул на Китай тази година е по-малък в сравнение с 2020 г., добави Бергер.

„Познатите фискални мерки тази година все още са малки спрямо 2020 г., дори като се вземе предвид, че през 2020 г. общият шок беше по-голям от тази година“, каза той.