Оптимизмът на производителите на стомана в Китай причини срива на желязната руда

Очаква се желязната руда да обърне посоката в даден момент, но големият въпрос остава кога

14:37 | 21 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Желязната руда загуби почти една четвърт от стойността си в шеметния осемдневен спад до понеделник. Докато фючърсите в Сингапур започват мини-възстановяване, краткосрочните перспективи за материала за производство на стомана изглеждат мрачни, пише Bloomberg.

Основните виновници за дългосрочния спад от началото на март са постояннaта дупка на пазара на имоти в Китай и предизвиканото от вируса забавяне на икономическата активност. Но докато други части от най-голямата икономика в Азия се повишиха напоследък – юанът е като цяло стабилен и акциите са във възходяща тенденция – желязната руда се срина.

Отговорът на това привидно прекъсване на връзката с реалността може да е прекомерният оптимизъм в китайската стоманодобивна индустрия, която увеличи производството, дори когато Covid-19 тормозеше икономиката. Суровият добив на метала беше около 2,7 милиона тона на ден през януари и февруари, но след това се увеличи до 3,1 милиона тона на ден през април и май, съобщи Gavekal Dragonomics в бележка в понеделник.

„Решението да се работи с висок капацитет, дори след като блокирането удари растежа, предполага, че фирмите също залагат, че възстановяването на инфраструктурата и имотите ще поддържа търсенето“, каза анализаторът на Gavekal Розалеа Яо в ​​бележката. „Въпреки че разходите за инфраструктура се увеличиха тази година, секторът на имотите, който представлява 39% от общото потребление на стомана, не успя да се възстанови напълно и перспективите са несигурни."

Желязната руда се повиши с 2,7% до $113,95 за тон към 16:09 часа в Сингапур във вторник, след спад от 23% спрямо предходните осем сесии. Фючърсите в Далиан се покачиха с 0,4%, докато стоманената арматура и горещо валцуваната стомана поскъпна в Шанхай.

Очаква се желязната руда да обърне посоката в даден момент, но големият въпрос остава кога. 

Показателят на Bloomberg за рентабилността на китайските стоманодобивни заводи падна този месец до най-ниското ниво от пет години. В северния център за производство на стомана в Таншан компаниите реагират, като се занимават с поддръжка и намаляване на продукцията. Печалбите са паднали, тъй като производството се е запазило на високи нива, дори когато търсенето е било слабо, каза Ерик Хедборг, главен стоманен анализатор в CRU Group в Лондон, в коментари по имейл. „Нашето вътрешно моделиране показва, че маржовете на стоманата в Китай са отрицателни от началото на април."

В началото на годината имаше голямо увеличение на запасите от стоманени продукти, използвани в строителството, като арматурни пръти и горещо валцувани рулони. Свръхпроизводството означава, че те са останали високи и всъщност започнаха да се разширяват отново през последните седмици. Търсенето на желязна руда вероятно ще остане ограничено, докато не настъпи значителен спад в тези запаси, което ще зависи от сектора на имотите и темпа на правителствените разходи за инфраструктура.

Това, което се случва в стоманодобивната индустрия в Китай, се отразява в цените на акциите на най-големите производители на желязна руда в света. Vale SA падна със 17% след затварянето на 7 юни, а Rio Tinto Group падна с 14%, докато BHP Group Ltd. и Fortescue Metals Group Ltd. също се понижиха значително. Сега тези компании може да са принудени да ограничат износа, освен ако не се стигне до бърз обрат в Китай.