Опасенията за рецесия и забавянето на китайските пазари отново удариха петрола

West Texas Intermediate потъна под 104 долара за барел, след като затвори на шестседмично дъно в сряда

09:30 | 23 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола спадна заедно с други ключови суровини, тъй като опасенията за забавянето на световната икономика се засилиха, а председателят на Федералния резерв Джером Пауъл предупреди, че е възможна рецесия в САЩ.

West Texas Intermediate потъна под 104 долара за барел, след като затвори на шестседмично дъно в сряда. Американският бенчмарк загуби повече от 15% след затварянето на 8 юни, докато предупрежденията за състоянието на световната икономика ставт все по-силни, заглушавайки признаците, че петролният пазар остава затегнат.

Пауъл каза, че макар да не вижда вероятността от рецесия като особено повишена, тя е възможност. Повишаването на цените на стоките е "ясно" свързано с войната в Украйна, каза той. Отстъплението на суровия петрол е придружено от дълбоки загуби на други суровини, особено неблагородни метали като мед.

Петролът бързо се отказва от печалбите си през променливото тримесечие, докато инвеститорите се опитват да оценят траекторията на американската икономика и нейното въздействие върху суровините. Докато търсенето изглежда нараства в Китай, най-големият вносител в света, политиката на страната за нулев Covid означава, че съществува постоянен риск от повече блокирания заради огнища на вируса. Има около 50% шанс световната икономика да се поддаде на рецесия, според Citigroup Inc. и Deutsche Bank AG.

"Забавянето на глобалния растеж е риск за търсенето на петрол, което може да помогне за облекчаване на част от напрежението на пазара", каза в бележка Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровини в ING Groep NV в Сингапур. "Вече видяхме оценките за търсенето да се ревизират по-ниско."

Все още обаче няма консенсус сред големите банки относно перспективите за петрола. Goldman Sachs Group Inc. заяви в бележка във вторник, че търсенето все още изпреварва предлагането, като същевременно предупреди, че Фед "не може да печата суровини". Citi очаква спад на петрола в края на годината и след това.

Войната на Русия в Украйна, която затрудни петролните потоци, ще навлезе в пети месец в петък. Китай и Индия може да купуват повече руски петрол, отколкото САЩ смятаха по-рано, облекчавайки спада на доставките на световните пазари, каза в сряда Сесилия Роус, председател на Съвета на икономическите съветници на президента Джо Байдън.

Моментна снимка на индустрията в САЩ сочи по-високи запаси. Американският петролен институт съобщи, че запасите на суров петрол са се повишили с 5,6 милиона барела миналата седмица, докато запасите на бензин също са се повишили, според запознати с данните. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация са забавени.

Докато цените се оттеглят, пазарът остава в обратно контанго, възходящ модел, белязан от краткосрочни цени над по-дългосрочните. Бързият спред на Brent - разликата между двата му най-близки договора - беше 3,04 долара за барел в сравнение с 2,73 долара в края на миналата седмица.

Има и други признаци, че физическите пазари остават тесни, като американските преработватели не са склонни да инвестират, а голяма част от китайския капацитет за обработка не се използва. Няма голямо облекчение в капацитета за рафиниране на САЩ, каза Марк Лашиър, президент на Phillips 66 Co.

"Действието на цените на фючърсните пазари е в противоречие с реалността на сковаността на физическите пазари“, каза Джефри Хали, старши анализатор на азиатско-тихоокеанския пазар в Oanda. Въпреки това опасенията за рецесията и забавянето на китайските пазари могат да означават ограничение на петрола за момента, каза той.