Китай е изправен пред енергийна криза въпреки скока в добива на въглища

Най-големият потребител на въглища в света разчита на тях за 60% от електроенергията си

08:00 | 21 юни 2022
Обновен: 13:57 | 21 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай може да се сблъска с допълнителен недостиг на електроенергия това лято, въпреки че предприе драстични мерки за увеличаване на производството на въглища, тъй като голяма част от новите доставки е с по-ниско качество от преди и изгаря по-бързо в електроцентралите, казаха търговци и анализатори пред "Ройтерс".

Най-големият потребител на въглища в света разчита на въглища за 60% от електроенергията си. Миналата година по-ниското местно производство на въглища доведе до енергийна криза, която продължи седмици и удари производството във втората по големина икономика в света.

Оттогава Пекин нареди увеличаване на добива на въглища до рекордни нива и ограничи цените на въглищата, за да гарантира, че са достъпни за производителите на електроенергия.

Но търговците казват, че таванът на цените насърчава миньорите да дават приоритет на количеството пред качеството. Поради това производителите на електроенергия се нуждаят от все по-голям обем въглища, за да увеличат производството си.

„За миньорите няма голям стимул да произвеждат висококачествени въглища, тъй като маржовете са толкова ниски поради ценовите тавани. Техният приоритет е да произвеждат достатъчно количество въглища, за да изпълнят целите, поставени от правителството“, каза базиран в Китай търговец на въглища.

Термичните въглища с калоричност над 5500 килокалории на килограм обикновено се считат за въглища с висока топлинна стойност.

Ю Джай, старши консултант в Wood Mackenzie, каза, че електроцентралите също така предпочитат нискокачествените видове, които са по-евтини и спомагат за намаляване на загубите от производството на електроенергия.

Докато Китай е най-големият вносител на въглища в света и вносител номер две на втечнен природен газ (LNG), страната зависи предимно от вътрешните доставки на гориво за енергийните си нужди и контролира местните цени на електроенергията и горивата и местното производство на въглища, за да се опита да осигури достатъчно достъпна мощност на разположение.

След миналогодишния енергиен срив местните въгледобивни компании надлежно увеличиха производството до рекордни нива, което доведе до нарастване на запасите от въглища в китайските компании за комунални услуги с 50 милиона тона спрямо предходната година и през май те достигнаха 159 милиона тона, показват официалните данни.

Повечето са от въглища със средна и ниска топлинна стойност, от които електроцентралите трябва да изгарят повече, за да генерират същото количество електроенергия както от въглища с по-висока топлинна стойност, каза Джай. Няма официални данни за количеството въглища с ниска топлинна стойност в инвентарите.

„Някои компании за комунални услуги в Южен Китай отбелязаха увеличение на потреблението на въглища с близо 15% в края на май в сравнение с преди година, но обемът на производството на електроенергия беше почти същият“, каза друг базиран в Китай търговец.

С нарастването на промишлената дейност след неотдавнашните блокирания заради COVID-19, търговците казаха, че по-високият дял на въглищата с по-ниско качество означава, че може да няма достатъчно доставки на въглища, за да се посрещнат значително по-високите нужди от електроенергия.

Китайският електрически съвет прогнозира през април, че няколко региона, включително южен и източен Китай, ще изпитват ограничено електрозахранване в пиковите часове през лятото.

Консумацията на електроенергия вече се е увеличила в провинции на север от река Яндзъ поради по-топло от нормалното време, като региони като Хънан, третата най-населена провинция в Китай, среща проблеми в задоволяването на рекордното търсене на електроенергия. 

По-лош внос

Спадът на доставките на висококачествени въглища в Китай се изостря от голяма промяна във вноса на въглища от Китай, след като Пекин наложи неофициална забрана за внос на висококачествени въглища от Австралия в края на 2020 г., и увеличи покупките от доставчици на нискокачествени въглища в Индонезия и Монголия.

Вносът обикновено представлява около 7% от общото потребление на въглища в Китай и е от решаващо значение за електроцентралите в крайбрежните региони.

Средната топлинна стойност на въглищата в големите китайски пристанища е била около 4800 килокалории (kcal) в края на май, в сравнение с около 5000 kcal през същия период на миналата година, според човек, запознат с въпроса, който отказа да разкрие източника на данните, дължащи се на ограниченията на Пекин за споделяне на данни за запасите от енергийни продукти.

Делът на термичните въглища с топлинна стойност над 5500 kcal е паднал до най-ниското ниво от поне 2020 г. насам, или под 10% от общите запаси на пристанищата, каза източникът.

Въпреки че Индонезия също произвежда въглища с висока топлинна стойност, те са по-скъпи и се продават главно в Европа.

„С високите тарифи на доставка в този момент само евтини, нискокачествени въглища могат да намерят пазар в Китай“, каза базиран в Сингапур търговец.

Увеличеният внос на въглища от европейските купувачи, желаещи да заменят доставките на руски въглища и газ, също намали доставките на висококачествени въглища и изтласка международните цени на въглищата значително над вътрешните китайски цени, което прави вноса икономически неосъществим за много китайски енергийни фирми.

За да се предпази от евентуален недостиг на захранване, Пекин насърчи производителите на хидро и възобновяеми енергийни източници да произвеждат колкото се може повече електроенергия, за да забавят темпа, с който използват доставките на въглища.

Допълнителните мерки, които Пекин би могъл да предприеме, за да облекчи недостига на енергийни горива, включват ограничаване на потреблението на електроенергия в интензивни централи и насърчаване на компании и физически лица да пестят енергия, според изявленията на местните власти.

Прикрит риск

Търговците казаха, че неотдавнашните ниски нива на консумация на електроенергия в Китай поради широко разпространените блокирания частично маскират проблема с ниските обеми на висококачествени въглища.

Ежедневното потребление в компаниите за комуналните услуги в осем крайбрежни китайски провинции в момента е със 17% по-ниско, отколкото преди година, според Китайската асоциация за транспорт и разпределение на въглища.

Но бизнес активността се засилва, след като градове като Шанхай и Пекин облекчиха ограниченията, свързани с COVID, и разкриха нови мерки за стимулиране, които може да предизвикат трайно нарастване на използването на електроенергия.

Националната комисия за развитие и реформи, която наблюдава производството и потреблението на въглища в Китай, не отговори на искане за коментар.

По-високи от обичайните температури, прогнозирани в източен и централен Китай това лято, също могат да повишат търсенето на климатици, докато очакваните наводнения могат да нарушат производството на електроенергия от ВЕЦ през предстоящия дъждовен сезон. 

Няколко региона, включително китайският експортен център Жейжан, прогнозират "труден баланс" между предлагането на електроенергия и търсенето.

„В момента структурният проблем не е очевиден, тъй като потреблението на въглища е ниско. Но след като търсенето от дружествата за комунални услуги се повиши през лятото заедно с възстановяването на икономиката след блокадите заради COVID, виждаме, че  употребата на въглища скача с по-бързи темпове от обичайното“, каза първият базиран в Китай търговец.