Продажбата на ФК Челси приключва в понеделник

Абрамович беше принуден да обяви отбора за продажба малко преди да му бъдат наложени санкции

16:42 | 28 май 2022
Обновен: 18:56 | 28 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Очаква се продажбата на футболен клуб "Челси" на група, ръководена от Тод Бьоли и Clearlake Capital, да приключи в понеделник, информира Bloomberg.

Лондонският клуб съобщи в изявление, че е сключено окончателно споразумение и че ще предостави допълнителна информация след приключване на сделката.

По-рано правителството на Обединеното кралство одобри продажбата на стойност 4,25 млрд. паунда, с което се слага край на близо 20-годишната собственост на руския милиардер Роман Абрамович върху футболния клуб. Абрамович беше принуден да обяви отбора за продажба малко преди да му бъдат наложени санкции като част от отговора на Обединеното кралство на руската война в Украйна.

Под ръководството на Абрамович отборът печели пет пъти титлата във Висшата лига на Англия, два пъти в европейската надпревара Шампионска лига и печели общо 21 трофея за 19 години.

Като част от сделката групата на Бьоли се съгласи да инвестира 1,75 милиарда паунда в стадионите на клуба "Стамфорд Бридж" и "Кингсмийд", както и в женския отбор, академията за развитие на млади играчи и фондацията на Челси. Печелившата оферта на Бьоли е подкрепена от базираната в Калифорния компания за частен капитал Clearlake Capital.

В отделно изявление Абрамович заяви, че собствеността върху Челси "идва с голяма отговорност" и целта му е да гарантира, че следващият собственик ще може да постигне успехи както за мъжкия, така и за женския отбор.

"Предавайки "Челси" на новите му попечители, бих искал да им пожелая най-много успехи както на терена, така и извън него", се казва в изявлението на Абрамович, който добавя, че "милиони хора сега ще се възползват от новата благотворителна фондация, която се създава".