САЩ не подновиха изключение от санкциите, което тласка Русия към фалит

Решението показва, че САЩ са по-склонни да принудят Русия да изпадне в несъстоятелност чрез осакатяващи санкции, отколкото да ѝ позволят да източи валутните си резерви в полза на американски инвеститори.

13:28 | 25 май 2022
Обновен: 16:40 | 25 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия беше тласната още по-близо до евентуално неизпълнение след като американското финансово министерство не поднови важно изключение от наложените санкции, което облагодетелстваше и американски инвеститори, предава Bloomberg.

Американски банки и физически лица вече нямат право да приемат плащания по облигации от руското правителство от 12:01 след полунощ в сряда. Тогава изтече специално изключение, което позволяваше на плащанията да минават през финансовата система.

Миналата седмица финансовият министър Джанет Йелън заяви, че има „голяма вероятност“ нейното ведомство да позволи на разрешителното да изтече, като каза, че от самото начало то е било замислено като временно. Решението показва, че САЩ са по-склонни да принудят Русия да изпадне в несъстоятелност чрез осакатяващи санкции, отколкото да ѝ позволят да източи валутните си резерви в полза на американски инвеститори.

След като изключението не беше продължено, това „определено увеличава и без това голямата вероятност Русия да изпадне в неизпълнение по дълга,“ каза Хасан Малик, старши суверенен анализатор в Loomis Sayles & Co.

Русия трябва да преведе плащания по чуждестранните си облигации за около 100 млн. долара до петък. Властите очакваха, че изключението няма да бъде продължено и миналата седмица започнаха да превеждат сумите на траншове, за да избегнат новите ограничения. Тогава те заявиха, че след като парите вече са били изпратени към институцията, която изпраща средствата, задълженията им по дълга са били изпълнени.

Промяната в санкциите добавя още едно препятствие пред погасяване на плащанията по дълга към чуждестранни инвеститори, не е ясно дали това ще принуди Русия да обяви неизпълнение по дълга.

Възможно е притежателите на облигации извън САЩ все пак да получават средствата си и тъй като повечето притежатели на руски облигации са в Европа, няма да има достатъчно кредитори, които не са получили парите си, за да бъде обявен фалит, според един от най-големите брокери в Москва, ITI Capital. Обикновено прагът за изпадане в неизпълнение е 25% от неизплатените облигации.

В интервю малко преди потвърждението от Министерството на финансите, Денис Храницки, ръководител на практиката за суверенни съдебни спорове в юридическата фирма Quinn Emanuel, каза, че решението лицензът да не бъде продължен е „дълбоко погрешно от политическа гледна точка“ и ще засегне американските инвеститори без „без основателна причина“.

„Разбирам аргумента, че неизпълнението ще увеличи натиска върху Русия“, каза той. „Но дали допълнителната болка от изпадането във фалит ще бъде забележима до болката, която вече нанасят съществуващите санкции? Русия вече няма достъп до западните капиталови пазари.
Ако не бъде извършено плащане на дълга, Русия ще има гратисен период до 30 дни, за да намери решение, както направи в началото на май, когато получи пари на инвеститорите в последния момент след като първоначално плащанията бяха блокирани.
Като цяло Русия дължи около 1 милиард долара за плащания по купони през останалата част от 2022 г., но разполага с много средства, благодарение на милиардите, които получава всяка седмица от продажба на петрол, газ и други суровини.

Не всички плащания към американци са забранени след 25 май. Според лиценз, издаден от Министерството на финансите на 7 април, американските инвеститори имат срок до 30 юни да се откажат от руската финансова институция Alfa-Bank AO и до 1 юли да се откажат от диамантената компания Alrosa PJSC.
Рублата вече се търгува четиригодишен връх спрямо долара и нейният курс не реагира на съобщението от Министерството на финансите. Валутата е най-добре представящата се от началото на годината в световен мащаб, като е поскъпнала с около 30% спрямо долара.