Биткойн се срина под $30 000 за пръв път от юли 2021 насам

Криптовалутите отново спадат заради колебания сред инвеститорите по отношение на рисковите активи

11:00 | 10 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Биткойн падна до стойност под $30 000 долара във вторник за пръв път от юли 2021 насам, което прави общ спад от 55% след ноември миналата година заради глобалната тенденция да се избягват рискови инвестиции, предава Bloomberg.

Най-голямата дигитална валута в света се сви с 3.9% до 29 764 долара в Азия, след което леко поскъпна. В 11.28 сутринта вече се търгуваше на $30 850 долара в Сингапур. Етереум, втората най-голяма дигитална валута, се възстанови и дори записа леко поскъпване. Други криптовалути като Солана и Аваланч увеличиха цената си по време на сесията.

„Наблюдаваме постепенно пропадане, най-вече заради дългосрочните притежатели на валутата, които сега са решили да продават, смята Джош Ким, управител на отдела по финансови деривати в борсовия посредник Genesis Global Trading в Ню Йорк. „В момента някои корпоративни активи витаят около основната си стойност и пазарите изчакват, за да видят дали акционерите ще наложат деескалиране на риска“.

Пропадането на криптовалутите идва след затягането на паричните политики с цел укротяване на инфлацията, което обаче намалява ликвидността и кара инвеститорите да обърнат гръб на спекулативните активи.

Майкъл Новограц, милиардер инвеститор в криптовалутите и собственик на Galaxy Digital Holdings Ltd., предупреди че очаква нещата да се влошат преди отново да се подобрят.

„Криптовалутите вероятно ще се търгуват в синхрон с Nasdaq докато не достигнат стабилно равнище“, каза Новорац по време на конферентния разговор с инвеститорите след отчета на Galaxy за първото тримесечие. „Инстинктът ми показва, че активите ще пострадат и пазарът за тях ще бъде много нестабилен и труден поне за следващите няколко тримесечия преди хората да усетят, че е достигнат някакъв стабилен баланс“.

1ва графика

Крипто пазарът наблюдава и TerraUSD, алгоритмична криптовалута, който се стреми да я поддържа на едно и също ниво с долара. Изглежда обаче това не е сполучило, тъй като във вторник стойността на валутата падна под 70 цента според данни на CoinGecko.

До Куон, основателят на Terraform Labs, която захранват блокчейна на Terra, също предприема мерки, за да подкрепи валутата.

Luna Foundation Guard, асоциацията създадена, за да подкрепи децентрализираната валута и блокчейн мрежата на Terra, заяви че ще даде заеми в размер на 1.5 милиарда долара в биткойн и TerraUSD, за да заздрави стойността на TerraUSD.

Куон привлече вниманието на крипто общността по-рано тази година като обеща да купи поне 10 милиарда долара в биткойни, за да подкрепи Terra.

„Следим внимателно как ще се развият пазарите в следващите 24 часа“, каза Стивън Гоулден, главен анализатор в инвестиционния посредник за криптоактиви Cumberland DRW. „Включително дали въвежданите инструменти могат да стабилизират надеждността като например отдаването на биткойни на търговски фирми под формата на заем. Дали ще бъде достатъчно за да поддържа валутата в периоди на сериозен стрес или ще има нужда от допълнителни стабилизационни механизми.“

Спадът на биткойн рискува трайно да остави валутата извън обхвата в който се търгуваше през 2022, отдалечавайки се от историческия си връх от $69,000 долара постигнат през ноември миналата година.

Като се има предвид, че биткойн се търгува в синхрон с нивата на акциите от S&P 500 вече 40 дни според данни на Bloomberg, всеки допълнителен удар върху настроенията рискува да повлече криптовалутата още по-надолу.