Банкери напускат работа и се насочват към Wall Street на криптосвета

Все повече представители на традиционния финансов сектор залагат компании, занимаващи се с криптовалути и блокчейн, в ОАЕ

19:30 | 6 май 2022
Обновен: 20:23 | 6 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

В сянката на дубайския хотел Burj Al Arab ръководители от криптосвета се срещнаха с кралски особи от Обединените арабски емирства, банкери от Уолстрийт и влиятелни личности, пише Bloomberg.

Срещите в края на март бяха организирани от Binance Holdings в нейния дом в ОАЕ, които бързо се превръщат в глобален хъб на дигиталните валути. Съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Чангпен Джао „CZ“ пропусна събитието, тъй като се възстановява от Covid-19, но той все пак беше сред водещите имена на срещата, а участниците ѝ заявиха, че се стремят да повторят бързото му изкачване от разработчик на софтуер до един от най-богатите хора в света.

Следвайки примера на Джао, мнозина се стичат към ОАЕ, които той нарече “Wall Street на криптосвета”. Еуфорията дори кара местни банкери, адвокати и лидери от технологичния сектор да се замислят за различен кариерен път.

“Виждаме голям интерес от служители в традиционните финансови институции, които искат да работят за нас”, коментира Ричард Тенг, ръководител за Близкия изток и Северна Африка в Binance - най-голямата криптоборса в света по обеми на търговия. “Всъщност ние наехме някои от тях”, добави той.

Кариерни промени

През февруари Binance избра Вишал Сахендран, бивш банкер от Bank of New York Mellon, за директор на базираната в ОАЕ MENA. Роби Накарми, старши съветник на компанията в Дубай, се присъедини към нея миналата година след почти десетилетие като адвокат по сливанията и придобиванията.

Това далеч не са единствените случаи.

Ахмед Исмаил, бивш банкер на Bank of America и Jefferies в Дубай, смени посоката през 2017 г. Той стартира HAYVN, инвестиционна банка за дигитални валути, базирана в Абу Даби, заедно с Крис Флинос - бивш служител на Английската централна банка. Той посочи, че няколко банкери наскоро са напуснали работните си места, за да стартират инвестиционни фондове в криптосвета.

“Всичко започва от върха”, заяви Исмаил в коментар. “Свидетели сме на огромен тласък от страна на ОАЕ в развитието на инфраструктура от световна класа и регулаторна среда за криптокомпании, които могат да се развиват и да нарекат мястото свой дом”, добави той.

Амир Табч, бивш ръководител Глобални пазари в Emirates Investment Bank, е едно от лицата, които наскоро се оттеглиха от банката. Той стана главен изпълнителен директор на компанията за децентрализирани финанси  Securrency Capital в Абу Даби миналия юни след 16 години в традиционния банков сектор. В новата си роля той посочи, че търси да наеме повече банкери, които да помогнат за „преодоляването на пропастта“ между традиционното и цифровото финансиране.

Ускоряващата се инфлация кара все повече инвеститори да се насочат към дигиталните активи като потенциална застраховка, въпреки че някои претърпяха големи загуби. Цената на биткойн, най-голямата криптовалута в света, се понижи с почти 50%, след като достигна връх през ноември.

Благоприятните за криптовалутите политики на ОАЕ - в контраст със затягащите се регулации в останалата част на света, привличат най-големите компании. В интервю от края на март ръководителят на Binance заяви, че Дубай е централната на компанията. “Където и да отидем, играчите от индустрията ще ни последват”, отбеляза той.

Three Arrows Capital заяви миналия месец, че планира да премести централата си в Дубай от Сингапур, който е по-консервативен по отношение на регулаторния си подход към криптовалутите.

Междувременно властите в ОАЕ се опитват да постигнат деликатен баланс между определяната от тях като благоприятна среда за бизнеса, която прави Дубай все по-привлекателно място за най-големите финансови компании, докато избягват опасенията около волатилността и финансовите престъпления, които се свързват с криптовалутите.

“Няма да е лесно ОАЕ да се свалят от позицията си на глобален хъб на криптосвета”, коментира Габриел Абед, посланик на Барбадос в ОАЕ. Абед създава първата блокчейн компания на Карибите през 2010 г. и беше домакин на Джао, когато китайско-канадският милиардер се установяваше в Емирствата.

“Тази страна буквално има всяко парченце от пъзела - лидерство, регулации, свободни зони, таланти и капитал”, коментира Абед.

Фондовете

Инвестиционните фондове също се присъединяват. Mubadala инвестира в екосистемата на криптовалутите, заяви говорителят на дружеството Брайън Лот.

Инвестиционните компании Royal Group и ADQ, управлявани от съветника по национална сигурност на ОАЕ шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян, сключват сделки в криптосвета, твърдят запознати източници. Представители на дружествата не са отговорили на запитване за коментар.

Представители на Dubai Multi Commodities Centre посочват, че са регистрирали рекордните 665 нови компании за първото тримесечие на 2022 г., подкрепени от наплива на дружества от света на криптовалутите и блокчейн. Секторът генерира 16-процентен дял от всички регистрации за тримесечието, сочат данни на DMCC. Марван Алзаруни, главен изпълнителен директор на Dubai Blockchain Center, посочи, че очаква повече компании да се преместят в страната.

ОАЕ е третият по големина пазар в Близкия изток след Турция и Ливан с обем на трансакциите от около 26 милиарда долара според данни на Chainalysis, разглеждани от юли 2020 г. до юни 2021 г. Въпреки че това е сравнително малко влияние на региона в глобален мащаб, то нараства с около 1500% на годишна база, показват данните.