Експериментът с биткойн на Ел Салвадор е пред провал

Само 20% от жителите на страната са продължили да използват портфейла Chivo, след като са изразходвали първоначалния бонус

18:27 | 27 април 2022
Обновен: 19:54 | 27 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн среща големи проблеми да набере сила в Ел Салвадор – първата страна, която го прие като законно платежно средство – след като много салвадорци спряха да използват правителствения биткойн портфейл, известен като Chivo, и само малка част казват, че го използват за парични преводи, данъци и ежедневни покупки, предаде Bloomberg.

Проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ в партньорство с Cid Gallup установи, че само 20% от жителите на Ел Салвадор са продължили да използват портфейла Chivo, след като са го инсталирали и са изразходвали първоначалния бонус от $30 при регистрация. Повечето изтегляния на приложението се случиха миналия септември, когато за първи път биткойн беше разрешен за използване в Ел Салвадор заедно с долара и на практика никой не е инсталирал Chivo на телефона си през 2022 г., според проучването.

„Най-важната причина да не изтеглят приложението, при условие че знаят за него, е, че потребителите предпочитат да използват пари в брой, което е последвано от проблеми с доверието – не вярват на системата или на самия биткойн“, се казва в проучването.

Биткойн гамбитът на Ел Салвадор е наблюдаван внимателно от света на криптовалутите и извън него и може да помогне да се определи дали други страни ще следват примера. Президентът Найиб Букеле каза, че биткойн преводите ще помогнат на салвадорците да спестят 400 милиона долара годишно от такси за парични преводи и да предоставят финансови услуги на 70% граждани на неговата страна, които нямат банкова сметка. 

Междувременно Международният валутен фонд призова Ел Салвадор да лиши биткойн от статута му на официална валута, след като преговорите за програма за 1,3 милиарда долара с международния кредитор бяха временно преустановени. Планът на правителството за издаване на биткойн облигация, първоначално планиран да стартира през март, също беше отложен.

Проучването не откри доказателства, че портфейлът Chivo се използва за плащане на данъци и парични преводи в значителен мащаб, в съответствие с данните на Централната банка на Салвадор, които показват, че само 1,6% от паричните преводи са били изпращани чрез цифрови портфейли през 2022 г. Сред анкетираните компании 20% съобщават, че приемат биткойн като форма на плащане, и повечето от тях са големи фирми. Средно 5% от всички продажби са били в биткойн и повечето транзакции са били конвертирани в долари, установи проучването.

Социолозите са провели изследването лице в лице с възрастни в 1800 домакинства в Ел Салвадор през февруари 2022 г. Проучването има 2% граница на грешка.