Салвадор може да е загубил милиони от срива на биткойн, но това не е най-лошото

Дори при спада на биткойн, всякакви вероятни загуби при търговия са по-ниски от спада в националните облигации

14:42 | 13 януари 2022
Обновен: 16:24 | 13 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле се превърна в знаменитост в биткойн общността. Снимка: Bloomberg
Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле се превърна в знаменитост в биткойн общността. Снимка: Bloomberg

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле е може би единственият държавен глава в света, който използва публични средства, за да търгува с биткойни от телефона си.

Засега изглежда, че Букеле (и Ел Салвадор) е загубил пари. Няма публична информация, защото процесът е обвит в тайна, въпреки че страната е купила най-малко 1391 биткойни, въз основа на това, което 40-годишният Букеле казва в Twitter.

Покупката, която Букеле казва, че е направил, би струвала на страната от Централна Америка около 71 милиона долара на базата на средна цена на придобиване от 51 056 долара за токен, използвайки датата и часа на неговите туитове, както е изчислено от Bloomberg. Ако приемем, че правителството държи дигиталните монети, те сега струват около 61 милиона долара по цена от сряда, което е загуба от 14%.

биткойн ел

Ел Салвадор започна да купува биткойн през септември, след като Букеле прокара план да направи нацията първата, която го приема за законно платежно средство. Тогава биткойн се търгуваше около 50 000 долара и нацията продължи да купува, докато токенът се приближаваше до рекордния връх от почти 69 000 долара в началото на ноември. Оттогава биткойн е загубил до 40% от стойността си и в четвъртък се търгуваше около 44 000 долара.

биткойн 12.01

Дори при спада на биткойн, всякакви вероятни загуби при търговия са по-ниски от спада в националните облигации, което повиши разходите за финансиране на Ел Салвадор. Чуждите доларови облигации на страната отбелязаха най-лошото представяне в света през 2021 г., тъй като инвеститорите бяха уплашени от неортодоксалното икономическо управление на Букеле и експеримента на нацията с биткойн. 

Доходността на националните доларови облигации на стойност 800 милиона долара с падеж през януари 2023 г. нарасна до 34% във вторник, от по-малко от 9% преди година. Разширен механизъм за финансиране с Международния валутен фонд не се осъществи поради опасенията на кредитора относно биткойн.

Букеле се превърна в знаменитост в биткойн общността, купувайки при понижаване на цените и обещавайки да построи освободен от данъци Bitcoin City на брега на страната. Правителството му заяви, че ще ускори гражданството за инвеститори, които купуват $100 000 или повече от предложена блокчейн облигация, която се очаква да бъде издадена тази година в Liquid Network на Blockstream Corp.

Той дори участва във войни в Twitter с критици на биткойн, наричайки икономиста от "Джон Хопкинс" Стив Ханке „id10t“, след като Ханке заяви, че планът на Букеле да копае биткойн с геотермална енергия от неактивен вулкан е „прищявка на нарцистичен президент, който е само въздух под налягане”

нови инвеститори

Министърът на финансите Алехандро Селая каза миналата седмица, че правителството е превърнало част от закупените биткойни обратно в долари, но не даде подробности. Той каза, че екип от правителствени служители решава кога да купува криптовалута.

Администрацията на Букеле планира да построи обществена болница за животни с всякакви печалби от търговията, каза той.

Биткойн адресът на правителството е тайна. Правителството казва, че има фонд от 150 милиона долара в държавната банка Bandesal, за да подкрепя транзакции с биткойн, но не публикува информация за това.

„Непрозрачността заобикаля всичко, свързано с биткойн“, каза Рикардо Кастанеда, базиран в Ел Салвадор икономист от Института за фискални изследвания на Централна Америка. „Няма официална информация за количеството биткойни, които правителството е закупило, цената, която е платило или колко има в резерв“, каза той.

Липса на финансиране

Ел Салвадор прие криптовалутата като законно платежно средство наред с долара през септември и милиони хора изтеглиха приложението за цифров портфейл в страната, наречено Chivo.

Натали Маршик, изследовател на нововъзникващите пазари в Stifel Nicolaus & Co. в Ню Йорк, изчислява, че правителството ще има недостиг на финансиране от 1 милиард долара тази година.

„Правителството има доста големи нужди от финансиране. Какви пари се използват за ежедневна търговия с BTC?“, каза тя. „Мога да разбера защо данъкоплатците в Ел Салвадор ще бъдат раздразнени от това, особено като се има предвид скорошното падане на биткойн. Трудно е да се оправдае правителство, което търгува с толкова рисков актив с пари на данъкоплатците при такива непрозрачни обстоятелства."