САЩ налагат санкции върху китайска компания, която произвежда камери за цял свят

Десетки правителства и компании ще трябва да се откажат от оборудването, ако не искат да нарушават санкциите

20:15 | 4 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на Байдън полага основите за налагане на санкции, свързани с човешките права, на Hikvision, според четирима души, запознати с вътрешните дискусии. Въпреки че окончателното решение не е взето, Белият дом взима компанията на прицел, като това ще бъдат първите подобни санкции срещу голяма китайска технологична група, предава Bloomberg.

Hikvision е най-големият производител на оборудване за наблюдение в света, така че ходът на САЩ би имал широкообхватни последици за всички компании и правителства, които работят с него.

Двама души, запознати със ситуацията, казаха, че администрацията е започнала да информира съюзниците си за своите намерения, тъй като всякакви мерки биха имали последици за повече от 180 държави, които използват камерите на компанията.

Вашингтон обвини базираната в Ханжу компания, че е снабдила китайското правителство с камери за наблюдение, които улесняват репресиите срещу 1 милион уйгури, които са били задържани в лагери в северозападната провинция Синдзян.

Администрацията на Байдън последва администрацията на Тръмп, като обвини Пекин в извършване на „геноцид“. Китай отрече, че преследва уйгурите в региона.

Според Top10VPN, компания за технологични изследвания, повече от 1000 града използват камери на Hikvision. Петте най-големи международни пазара на компанията са Виетнам, САЩ, Мексико, Обединеното кралство и Бразилия.

„Ако бъдат въведени, тези санкции ще представляват преломен момент“, каза Софи Ричардсън, директор на Human Rights Watch за Китай. „Ние отдавна призоваваме технологиите за наблюдение да бъдат регулирани, така че да не се използват от правителства, които злоупотребяват с властта си. Нашите изследвания показват, че подпомаганите от технологиите репресии на Пекин се простират както вътре, така и извън Китай."

Белият дом и Министерството на финансите на САЩ, които ще въведат санкциите, отказаха коментир.

„Информацията за потенциалните действия на правителството на САЩ, както се съобщава, все още не е проверена. Вярваме, че всяка такава санкция трябва да се основава на достоверни доказателства и надлежна процедура“, каза Hikvision в изявление, публикувано след като Financial Times разкри намеренията на Белия дом. "Надяваме се, че ще бъдем третирани справедливо и безпристрастно."

Конгресът прие Глобалния закон Магнитски през 2016 г., който даде на правителството повече правомощия да налага санкции на субекти, участващи в нарушения на правата на човека. Министерството на финансите е отговорно за включването на компаниите, които нарушават закона, в списъка на специално определени граждани и блокирани лица – (Specially Designated Nationals and Blocked Persons List).

Служителите на националната сигурност на САЩ също са загрижени, че Китай може да използва камерите на Hikvision по целия свят, за да участва в шпионска дейност.

„Включването на Hikvision към списъка със санкции би било категоричен ход срещу дигиталната авторитарна програма на Пекин и сигнал, че правителството на САЩ вече е готово да приложи санкции срещу китайски компании“, каза Ерик Сейърс, старши вицепрезидент в консултантската компания Beacon Global Strategies.

„Ако правителствата и компаниите трябва бавно да заменят старите продукти на Hikvision, които вече не могат да бъдат ремонтирани, това може да струва милиарди. Също така ще отнеме години докато доверените доставчици на оборудване за наблюдение успеят да отговорят на нарастващото търсене“, каза той.

Разходите подчертават защо е „такова предизвикателство за демокрациите да предприемат подобен тип защитни мерки, дори когато те са в наш национален интерес или защитават правата на човека“.

Бившият президент Доналд Тръмп постави Hikvision в „черния списък“ на търговското министерство през 2020 г., което му забрани да използва американска технология, произведена в Америка.

Миналата година администрацията на Байдън постави компанията и няколко други групи в списъка на "китайските компании от военно-промишления комплекс", което забранява на американците да инвестират в тях. Властите взеха на прицел и DJI, базираната в Шънджън група, която е най-големият производител на търговски дронове в света, и SenseTime, китайска компания за изкуствен интелект, която е специализирана в софтуер за разпознаване на лица.

Financial Times съобщи миналата седмица, че администрацията проучва твърденията, че YMTC, китайски производител на полупроводници, за който Белият дом каза, че се очертава като национален шампион, е нарушил ограниченията за контрол на износа, като е предоставил на телекомуникационната компания Huawei чипове с памет, направени с помощта на американска технология.