ЕС предлага санкции за големите беларуски компании за калиев карбонат

Мерките са част от шестия пакет от санкции на блока

16:10 | 4 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейският съюз предлага налагане на санкции над основния производител на калиев карбонат или поташ в Беларус Belaruskali OAO и дъщерното му дружество за износ Belarusian Potash Co. като част от шестия пакет мерки, които ще се обсъдят от страните членки в сряда, предава Bloomberg.

ЕС предлага санкции и за беларуската петролна рафинерия Naftan според източник, пожелал анонимност. Мерките могат да се приемат от страните членки тази седмица с някои промени в детайлите.

И трите компании са източник на приходи за президента Александър Лукашенко и са били санкционирани и преди от САЩ. ЕС и САЩ обвиняват Беларус, че подпомага руската инвазия в Украйна.

Мерките са част от най-новия пакет санкции, който има за цел да вдигне залога за Путин и войната в Украйна. ЕС ще предложи и забрана за внос на руски петрол, която ще бъде въвеждана постепенно до окончателното ѝ завършване в края на годината според запознати с плановете на блока.

Belaruskali OAO е вторият най-голям производител на калиев карбонат в света. Той е важно хранително вещество за почвата, което се използва за увеличаване на реколтата. Компанията контролира около 20% от световния пазар за калиев карбонат. След като новите ограничения затрудниха износа ѝ, сега тя продава по-голямата част от продукцията си в Китай, Индия и Бразилия. Компанията е изцяло собственост на беларуската държава и се занимава с целия износ на поташ от страната.

Износът за ЕС е представлявал 8% от общо 2.4 милиарда долара приходи през 2020 година според данни на националния статистически комитет.

По-голямата част от валутните прихода за Беларус идват от производството и износа на калиев карбонат и на преработени петролни продукти, произведени от руски суров петрол. Трудно е да се прецени какъв ще бъде ефектът от новите санкции, тъй като и двата сектора бяха ударени с множество тежки санкции още от потушаването на протестите през 2020 г. и оттогава Минск е засекретил съответните статистики.

Износът на калиев карбонат бе засегнат и от забраната на Литва за транзит тази година. Санкциите за Беларус датират от миналогодишното принудително кацане на полета на Ryanair и ареста на журналист в Минск. Тази година Минск отново бе санкциониран заради материалната помощ, която оказва на Русия при войната в Украйна, включително като предоставя територията си на руските войски.

Очаква се, че ЕС ще изключи и още беларуски банки от международната система за плащания SWIFT като част от пакет, който се очаква да бъде одобрен следващата седмица.