Ще има обрат в "театъра на военните действия" в Украйна, ако Беларус се включи

Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, в "Бизнес старт", 11.04.2022

11:30 | 11 април 2022
Обновен: 14:15 | 15 април 2022
Автор: Галина Маринова

Ние сме свидетели на дълга война. Толкова много сълзи се проляха и те ще имат нужда от някакъв реванш. Той може да е под формата на партизанска война или на прегрупиране на сили, но прогнозата ми е, че войната ще бъде по-продължителна. Икономически тя е изтощителна за Русия, но при формата на сериозни икономически действия ние можем да очакваме пренасочване на Русия към нови пазари. Това каза Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

Огромен процент от европейската индустрия е заложник на доставките от Русия, защото когато се купуваше евтин руски газ това беше удобно и цялата инфраструктура е дългосрочно създавана за използването на руски газ. Затова бе решено да се направи и Северен поток II. Имаше поредица планирани инженерингови проекти, които целяха да запазят на по-високо ниво снабдяването на Европа с евтин руски газ, каза Карастоянов.

"Нека сме реалисти. Не може днес някой да разчита, че доставката на газ може да бъде диверсифицирана към други страни и изцяло да замени доставката на руски газ". 

За петрола има алтернативни източници на петрол, но аз не вярвам, че ОПЕК ще реши да завиши доставките на петрол за сметка на руски петрол. По-скоро това може да се отнесе към увеличаване на цената на петрола. Дори в САЩ цената на петрола е рекордно висока. Същото е и в Европа, добави гостът. 

Според него енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени. Тази икономическа война, която се води в рамките на ЕС, представлява много силен двигател към инфлация, към картелни споразумения. Свидетели сме на увеличаване на цената на енергоносителите без причина. 

На въпроса какви могат да са новите мерки, които да спрат Русия, гостът каза, че Русия не може да бъде спряна, защото кой ще замести това голямо ресурсно осигуряване на Европа с най-различни суровини. Дори и част от тях да идват от страна на Украйна, районите, от където тези суровини идват са силно засегнати - практически няма морски транспорт. Всичко това води до увеличаване на кризата. 

"Мерките, които могат да се вземат са единствено на базата на дипломацията. Трябва да се търсят дипломатически решения, а не увеличаване на военния натиск, защото колкото повече се увеличава толкова повече са жертвите и икономическите щети за Украйна". 

Над 45% от икономиката на Украйна е блокирана и неработеща, но тук не изчисляваме и голямата емиграция. Голяма част от тях няма да се върнат и това е огромна загуба на икономиката на страната, изтъкна Карастоянов. 

Относно вероятността да се стигне до излизане на горещия конфликт извън пределите на Украйна събеседникът каза, че в първите дни на инвазията е било учудващо, че не се е следвала нормалната военна логика, а именно унищожаване на военната инфраструктура, за което Русия има капацитет. Огромно количество жертви бяха дадени. 

"Може да се очаква ново поведение при инвазията след срещата на президента на Беларус с президента на Русия - една намеса от Беларус във войната под някаква форма. Това би променило театъра на военните действия. Беларус е призната като сателит на Русия. Може Беларус да участва и с военни сили на територията на Украйна".

Това до голяма степен би засегнало логистиката, която реално е осигурявана през територията на Полша. Тези земи на Западна Украйна, които в момента не са засегнати и ще произведат около 60% от слънчогледовото масло. В един нов театър на военните действия може да бъде и бързо решение към мир, а може да е и още по-голямо задълбочаване на войната, обясни гостът. 

Преди 20 години Русия беше вносител на зърно, днес тя е най-големия износител. Русия може, през хранително-продоволствена икономическа политика, да навлезе на пазарите в Африка. Още повече, че Западът ще е ангажиран с един нов План Маршал за възстановяване на Украйна. Това ще е исторически шанс за Русия да влезе на тези пазари, подчерта събеседникът. 

По въпроса за предоставянето на оръжия от страна на България гостът каза, че "нашата армия в момента е смешна". Дори да предоставим някакви установки, резултат от това ще бъде само да получим огромни икономически санкции от страна на Русия.  

"Подобно действие може само да ни навреди, въпреки че нашите ангажименти към НАТО се изпълняват, но има и други страни, които не влизат в подобни действия. Много внимателно трябва да се действа и е крайно време да се поставят българските икономически интереси на преден план, когато се съгласяваме с предложения на Европа към нас".

България претърпя през последните 30 години огромни загуби, следвайки изисквания отвън, без да бъде поставян въпросът "Добре, от това, че губим, какви ще бъдат нашите компенсации", посочи Аспарух Карастоянов. "В момента никой не поставя въпроса за огромното замърсяване, което идва към България заради войната. Говорим за дифузно замърсяване на въздух, вода и почви. ЕС ще има ли отношение към това замърсяване, защото това ще се отрази на селското стопанство, на туризма и на различни видове индустрии. Трябва да се постави сериозно въпросът как българската икономика ще бъде компенсирана".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.