Може ли Русия да използва опита на Северна Корея за избягване на санкции

Мрежа от кухи компании, шпиони, киберпрестъпници и китайски банки подпомага режима в Пхенян

20:15 | 21 април 2022
Обновен: 21:31 | 21 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През септември 2020 година, регистрирана в Хонконг компания прехвърля собствеността на кораб, който е изчезнал от морските бази данни за следене на кораби предходния месец. Новият собственик на кораба е базираната в Пхенян компания Su Ryong San Shipping Co Ltd.

Според наблюдатели на ООН притежавани от Китай компании са внесли до 200 000 тона въглища от Северна Корея, въпреки наложените санкции. Суровината е била разменена от китайската компания за мебели за 2 доставки на изкуствена тор за Северна Корея.

Сложните корпоративни маневри представляват малка част от мрежа от кухи компании, търговци на суровини, шпиони, киберпрестъпници, банки и оператори на кораби, създадени да помагат на Северна Корея да избегне санкции върху своите търговски и финансови операции, пише Крисчън Дейвис за Financial Times.

Дейността на тази мрежа олицетворява амбициозната роля, която играят Китай и Русия. На хартия и двете страни поддържат санкциите на ООН срещу Пхенян, въпреки че си затварят очите за порочните практики, които подкрепят режима в Северна Корея.

Сега Русия е подложена на ожесточен натиск от западните санкции заради нахлуването си в Украйна и анализаторите обсъждат колко могат да научат западните политици от примера на Северна Корея. И каква роля би играл Китай в смекчаване на икономическите мерки срещу Москва.

„Примерът със Северна Корея е показателен по много начини. Не само защото страната оцелява, а и защото е изнесла голяма част от икономиката си в Русия и Китай,“ каза Джеймс Бърн от Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон.

През 2017 година американското финансово министерство наложи санкции на Bank of Dandong – малък китайски кредитор с активи за 10,66 млрд. долара. Причината е, че улеснявала трансакции за милиони долари за компании свързани с оръжейните програми на Северна Корея.

Зонян Лиу, сътрудник в Съвета по международни отношения в Ню Йорк, каза, че Русия може да се възползва от китайски банки, които улесняват незаконните трансакции, но след това се ликвидират или преобразуват, преди тяхната дейност да бъде разкрита.

„Това е установен модел и вече се използва от Северна Корея и иранците“, каза Лиу. „Но обемите, свързани с Русия, са толкова големи, че ще бъде много трудно да преместите парите, преди да попаднете под обхвата на американските санкции.

В замяна „Китай би могъл да има повече лостове за влияние върху Русия при договарянето на петролни и газови сделки, което означава, че може да купува руски петрол и газ с големи отстъпки“, каза Лиу.

Тя добави, че малко преди нахлуването на Русия в Украйна Китай е премахнал ограниченията върху вноса на руска пшеница и ечемик.

Том Кийтинг, директор на Центъра за изследвания на финансовите престъпления и сигурността към Royal United Services Institute, каза, че китайските банки вече преценяват риска от обработка на свързани с Русия трансакции за всеки отделен случай.

„Транзакциите, които се отхвърлят в западните клонове на китайски банки на основание спазване на изискванията, след това се обработват в Шанхай, ако се считат за стратегически важни за Китай“, каза той.

„Китай би могъл да се превърне в клирингова къща за руски трансакции и има много интересни трикове, които могат да бъдат използвани. Примери за това са мексиканският модел на пазара на черно песо за трансгранично финансиране на наркотици или вековният метод хавала за използване на брокери, които улесняват трансакциите, без парите действително да се прехвърлят между страните“, каза Кийтинг.

Но Арън Арнолд, експерт в борбата с разпространението, който е служил както в правителството на САЩ, така и в групата на ООН, наблюдаваща нарушенията на санкциите от Северна Корея, отбеляза горчивия опит на Иран да използва „система за бартер с Китай, която беше основно петрол за стоки“.

„Иран бързо се оказа затънал в китайски стоки, от които нито се нуждаеше, нито искаше“, каза Арнолд. „Изместването на икономическата активност в Китай може да облекчи някои сектори, но не и цялата икономика.

Реалният БВП на Северна Корея за 2020 година е едва 27,4 млрд. долара в сравнение с почти 1,5 трилиона за Русия. Това означава, че схемите за избягване на санкции, които носят десетки милиони долари, могат имат съществено значение за режим, който е фокусиран единствено върху своето оцеляване и самообогатяване.

Твърденията в последния доклад на ООН за нарушения на санкциите от Северна Корея, включват тайванска корабна агенция, която помага на Пхенян да внася десетки хиляди тонове петрол, севернокорейски шпионин, управляващ хотели и казина в Камбоджа, план за създаване на фабрика за производство на оръжие и наркотици в Уганда и схеми за внос на луксозни коли и дори на роял.

Както Русия, така и Северна Корея има огромен капацитет за киберпрестъпност. Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ свърза севернокорейски хакери с крипто кражба на стойност 615 милиона долара от играчи на популярната онлайн игра Axie Infinity.

Но Лиу казва, че от отделните престъпни операции далеч не представляват такава заплаха за Запада, колкото Русия, Китай и други страни с подобно на тяхното мислене, които бързо изграждат собствени финансови системи. Северна Корея, добави тя, ще бъде „основен бенефициент“ от „съюз на избягващите санкции“.

Лиу цитира призива на руския финансов министър Антон Силуанов от този месец към страните от групата БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка да разширят използването на национални валути и да интегрират своите платежни системи.

Няколко експерти свързват съдбата на севернокорейския санкционен режим с тази на разпадащия се глобален ред.

Миналия месец заместник-министърът на външните работи на Русия се срещна със севернокорейския посланик в Москва, за да обсъди подобряването на двустранните отношения „в контекста на промените, които се случват на международната сцена“.

Стефани Клайн-Албранд, сътрудник в мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон, каза: „Бих очаквала да има по-големи нарушения на санкциите от Русия и Китай, както и нарастване на усилията за сътрудничество, особено в многостранно ниво, за да отслаби режимите на санкции срещу Северна Корея и други страни.

„Колкото повече Русия се превръща в изгнаник, толкова по-малко ще има интерес към поддържането на системата“, каза Кийтинг. „Все по-убеден съм, че в крайна сметка ще се появят градини с финансови стени – градина на изток, доминирана от Китай, и градина на запад, доминирана от долара.