САЩ свързаха севернокорейски хакери с рекорден крипто обир

През миналата година севернокорейските киберпрестъпници са откраднали активи за над 400 млн. долара

10:41 | 15 април 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското министерство на финансите е свързало Севернокорейската хакерска група Lazarus с кражбата на криптовалути за над 600 млн. долара от софтуерен мост използван в популярната игра Infinity, предава Bloomberg.

В четвъртък министерството е добавило към списък със санкции адрес на портфейл с Ethereum сързан с групата. Над 86 млн. долара от откраднатата криптовалута от моста Ronin е била изтеглена от портфейла чрез услуга наречена Tornado Cash, която позволява анонимни трансакции с токени.

Според говорител на министерството, негови служители са работили с ФБР, за да достигнат до портфейла чиято употреба може да изложи и други потребители на криптовалута на американски санкции.

Представител на ФБР заяви, че разследването е открило, че хакерските групи Lazarus Group и APT38, които са свързани със Северна Корея, са отговорни за кражбата. От Бюрото допълниха, че подобни кражби са важни за финансовото състояние на режима в страната.

Член на финансовото министерство, който пожела да запази анонимност, заяви, че могат да бъдат наложени вторични санкции върху всеки, който се опита да подкрепи режима на Ким Чен Ун чрез пране на пари, фалшификация на стоки и валута, контрабанда на пари в брой или наркотици. Наказанията ще се прилагат и за хора, които се опитат да помогнат на висши служители от севернокорейското правителство.

Хакерската атака е една от най-големите в света на криптовалутите. Софтуерният мост е бил изграден, за да се намали трафика и разходите в блокчейн мрежата на Ethereum предизвикана от популярността на Axie Infinity. Технологията за свързване чрез такъв мост привлича критики след като в рамките на около година от нея са били откраднати криптовалути за над 1 млрд. долара.

Севернокорейските киберпрестъпници са атакували платформи за дигитални валути на няколко пъти и са задигнали активи за над 400 млн. долара през миналата година, показват данни на Chainalysis. Голяма част от нападенията са били извършени от Lazarus Group, допълват от изследователската компания.

Междувременно блокчейн данни показват, че 28 000 монети Ether свързани с нападението на моста Ronin са били прехвърлени към Tornado Cash.

Данните показват, че тези средства са били трансферирани от основния портфейл използван от хакерите към други портфейли, а от тях и на трансакции по 100 Ether към Tornado Cash.