Безработицата в Китай се покачва, а потреблението намалява заради затварянията

Политиката за нулев Covid застрашава китайската икономика

13:00 | 18 април 2022
Обновен: 15:22 | 18 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Потреблението в Китай се понижи рязко през март, тъй като Covid локдауните заключиха милиони хора по домовете им и доведоха до най-високото ниво на безработица от началото на пандемията.

Докато официалните данни показват ускоряване на растежа на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие до 4,8% и са по-добри, отколкото прогнозираха икономистите, данните за активността през миналия месец показват забележим спад в потреблението.

Продажбите на дребно се свиха с 3,5% спрямо година по-рано, което е първият спад от юли 2020 г. насам и е по-лош, отколкото прогнозираха икономистите. Промишленото производство нарасна с 5%, над средната прогноза от 4%, но по-бавно от експанзията от 7,5% през периода януари-февруари. Ръстът на инвестициите се забави до общо 9,3% през първото тримесечие в сравнение с 12,2% през първите два месеца на годината.

китай

Данните вероятно не отразяват пълния размер на щетите, нанесени на икономиката от Covid локдауните, които се засилиха към края на март, когато финансовият и търговски център Шанхай, град с население от 25 милиона души, започна поетапно затваряне. Оттогава няколко други места, включително Суджоу и части от Джънджоу, също наложиха по-строг контрол за борба с инфекциите, принуждавайки компании като производителите на iPhone Pegatron Corp. да спрат производството.

През последното тримесечие икономиката се разраства с по-бавни темпове от 1,3%, което предполага отслабване на инерцията на растежа. Безработицата се покачи до 5,8% през март, което е най-високото ниво от май 2020 г. насам.

„Притеснявам се за заетостта, защото това е една от основните цели на правителството“, каза Лиу Пейкиан, китайски икономист в NatWest Group Plc. „Увеличаването на безработицата ще има въздействие върху икономиката в дългосрочен план, тъй като заетостта поддържа производството и потреблението“.

Китайският индекс CSI 300 се търгуваше надолу с цели 1,6% преди оповестяването на данните, но тя спадна до 0,9% към почивката по средата на деня. Облигациите също пострадаха, като фючърсните договори на 10-годишни държавни облигации спаднаха с 0,4%.

Какво е становището на Bloomberg Economics

„Забравете данните за БВП за първото тримесечие, показващи ръст в растежа – данните за активността през март разказват истинската история: китайската икономика е в най-лошото си състояние от началото на 2020 г., когато пандемията за първи път удари растежа. Рязкото забавяне на производството и спада в продажбите на дребно през март подчертават първоначалните щети от затварянето срещу Covid-19 в големите градове, включително Шанхай. Данните от април вероятно ще бъдат още по-лоши“, казват Чан Шу и Ерик Джу.

Безработицата обикновено спада през март, след обичайното повишение около празника на Лунната Нова година, каза Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро, пред репортери в Пекин в понеделник. Въпреки това, натискът върху заетостта се увеличи през миналия месец поради епидемията от Covid, която засегна силно сектора на услугите и ограничи промишленото производство в някои области, каза той.

„Ръстът от 4,8% не е лош, но показателите, включително безработицата, се влошиха доста през март“, каза Лари Ху, ръководител на отдела по китайска икономика в Macquarie Group Ltd. „Те вероятно ще отслабнат допълнително през април, така че китайската икономика все още е в труден момент."

Covid Zero

Потреблението намаля, тъй като милиони потребители бяха затворени в домовете си, а недостигът на камиони и други логистични проблеми доведоха до забавяне на доставките. Приходите от кетъринг се понижиха с 16,4% през март спрямо миналата година, отчасти поради по-високата база за сравнение от миналата година, но също така е знак, че потребителите или не могат, или не желаят да харчат.

След като президентът Си Дзинпин продължава да държи на своя строг подход за нулев Covid, докато огнищата на зараза не показват признаци на облекчаване, икономистите смятат, че на Китай ще бъде трудно да постигне амбициозната си цел за растеж на икономиката с около 5,5% тази година. Сега консенсусът е растежът на БВП да се забави до 5% тази година, като икономиката също трябва да се бори с геополитическото напрежение, повишения глобален инфлационен натиск и забавянето на външното търсене.

Бързото влошаване на перспективите за растеж хвана Пекин неподготвен. Висшите лидери отправиха редица предупреждения за икономическия растеж през последната седмица и обещаха по-силни парични и фискални стимули за укрепване на икономиката. В петък централната банка заяви, че ще намали съотношението на задължителните резерви за повечето банки с 25 базисни пункта, но се въздържа от намаляване на лихвените проценти и инжектиране на ликвидност в икономиката.

Усилията за рестартиране на производството и отпушване на логистиката също се ускориха през последните дни на фона на все по-големите оплаквания от високопоставени предприемачи, чуждестранни дипломати и представители на бизнеса. През уикенда Шанхай публикува планове за възобновяване на работата в града, като изисква от компаниите да кандидатстват за одобрение с така наречените затворени управленски проекти, при които служителите са държани на заводски места и редовно тествани.

Много ще зависи от това колко бързо Китай може да постави под контрол епидемията от Covid и да облекчи мерките, казват икономисти.

„Смятаме, че подкрепата чрез фискалната и паричната политика не е достатъчна, за да запълни празнината от загубата на БВП от ограниченията“, каза Ирис Панг, главен икономист в ING Greop NV. „Загубата на БВП ще се увеличи експоненциално ако затварянията продължат.“